Bunları Biliyor muyuz?

Bunları Biliyor muyuz?

Toplumun kendi ayakları üzerinde duramayan, yardıma muhtaç kesimlerine "sosyal devlet" olmanın gereği yapılan sosyal hizmet ve sosyal yardım uygulamalarından sayın okuyucuları bilgilendirmek amacıyla kısa kısa bahsetmek istiyoruz



Bu yazımızda halk arasında yaşlı ve özürlü aylığı olarak bilinen uygulamadan bahsedeceğiz. 2022 Sayılı Kanuna göre muhtaç olmak koşulu ile, 65 yaşını doldurmuş Yaşlılar ile 18 yaşından büyük Özürlüler ve Kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış Özürlü yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır.

Kişi başına düşen aylık ortalama geliri 76,63.-YTL’ nin altında bulunanlar 2022 Sayılı yasa kapsamında muhtaç sayılıp bunlardan;

a) 65 yaşını doldurmuş, kanunen bakacak kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kurumlarının herhangi birisinden her ne ad altında olursa olsun bir geliri olmayanlar.

b) % 40 ve yukarı Özürlü olma durumunu Sağlık Kurulu Raporları ile belgeleyen 18 yaşını doldurmuş bulunan özürlülerden; kanunen bakacak kimsesi bulunmayanlar.


c) % 40 ve yukarı Özürlü olma durumu Sağlık Kurulu Raporları ile belgelendirilen Kanunen bakmakla yükümlü olunan ve fiilen bakımı gerçekleştirilen 18 yaşını tamamlamamış Özürlü yakınları.


d) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan malul olmaları nedeniyle yetim olarak aylık veya gelir alan çocuklardan, aylık ya da gelirleri özürlülük derecelerine göre bu Yönetmelik kapsamında ödenecek aşağıda bildirilen aylık tutarlarından düşük olanları,

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan Türk Vatandaşları, aylık talepleri için üç adet fotoğraf ve Nüfus Cüzdanları ile birlikte ikametgâhlarının bağlı bulunduğu Defterdarlık veya Malmüdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

İlgili Defterdarlık veya Malmüdürlüğü aylık talebinde bulunanlar hakkında aylık bağlanabilmesi için gerekli belgeleri Emekli Sandığına göndermekte gerekli inceleme yapıldıktan sonra ilgililere aylık bağlanıp, bağlanmayacağı hususunda nihai karar Emekli Sandığınca verilmekte ve bu kararlar yazı ile aylık talebinde bulunanların adreslerine bildirilmektedir.



Yaşlı ve Özürlüler için ne kadar ödeme yapıldığına gelince; yaklaşık olarak bir aylık için ;

Yaşlı Aylığı : 60,00 -YTL

Özürlü Aylığı : 120,00 -YTL (Özür Oranı %40-%69 arası olan)

Özürlü Ayılığı : 180,00-YTL (Özür Oranı %70-%100 arası olan) ödeme yapılmaktadır.



Bu Kanundan yararlananların tedavi giderleri 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil kart Verilerek Devlet tarafından karşılanması hakkında Kanun Hükümlerine göre Yeşil Kart verilerek karşılanmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.