Bugün Sigaradan Kurtuluş Günü

Bugün Sigaradan Kurtuluş Günü

Dünyada 1.1 milyar kişinin sigara içtiği, tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak her 10 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.


Uzmanlar, kapalı ortamlarda yasaklanmasına yönelik yasal düzenlemeyle son aylarda çok tartışılan sigarayla ilgili, 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü'nde yine çarpıcı istatistiklere dikkat çekti.


Dünyada 1.1 milyar kişinin sigara içtiği, tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak her 10 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.


Yine istatistiklere göre yılda yaklaşık 5 milyon kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor ve bu sayının 2020 yılında iki katına çıkacağı, bunların büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Türkiye'de ise yaklaşık 20 milyon sigara içicisi var. Ülkemizde erkeklerin yüzde 60-65'i, kadınların ise yüzde 20-24'ü sigara içiyor.


Özellikle kadınlarda sigara içme oranı son yıllarda hızlı bir artış gösterirken, son veriler kadın sağlık personeli ve öğretmenlerde yüzde 66'lık sigara içme oranının erkekleri yakaladığını gösteriyor.


2030'da 2 milyar bağımlı
Yapılan araştırmalar, ülkemizde sigara için günde 17 milyon dolar ve yılda 6 milyar dolar harcandığını ortaya koyuyor.
Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu sigara içici sayısının 2025 yılında tüm dünyada 1.6 milyara, 2030 yılında ise iki milyara ulaşmasının beklendiğini, dünya genelinde her gün 80-100 bin çocuğun sigara bağımlısı olduğunun tahmin edildiğini belirtiyor.


Anadolu Sağlık Merkezi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, sigaranın dünyada bilinen önlenebilir en önemli ölüm sebebi olduğunu belirterek, Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini vurguluyor.


Sigarayı bıraktıran takvim
Dr. Duman, sigaranın kalp ve damar hastalıkları riskini iki kat, felç riskini ve ani ölüm riskini 10 kat artırıcı etkisi olduğunun ispatlandığına dikkat çekiyor.


Bağımlılık Tanı ve Tedavi Merkezi'nden (BATEM) Doç. Dr. Kültegin Ögel ise, sigara bırakmada yeni geliştirdikleri "takvim" yöntemi hakkında şu bilgileri verdi:
"90 günlük takvim uygulaması, sigarayı bırakan ya da bırakma süreci içinde olan bağımlıların tekrar başlamasını önlemek amacıyla kullanılıyor.
Sigaranın bırakıldığı günden itibaren her gün, takvimin bir sayfasının koparılarak takip edilen bu yöntem, kişiyi düşebileceği tuzaklardan korumayı amaçlıyor.
Takvimin her sayfasında sigarayla ilgili bir mesaj veya konu yer alıyor. Bir anlamda üç ay boyunca terapiye devam edilmiş oluyor.


Takvim, üç ay boyunca kişinin bağımlı olduğunu ve kendisini koruması gerektiğini hatırlatan bir araç oluyor. Takvimin bir özelliği de bıraktıktan sonraki günlerde, kişinin sigaraya aşırı istek duyduğu günlere göre takvimin yapraklarının hazırlanmış olması. Doktorun o ve benzeri günlerde vereceği mesajı takvim söylemiş oluyor."

Sigara bırakmada lazer etkili mi
Dr. Ögel'in verdiği bilgiye göre Avrupa ve ABD'de sigara bırakma amacıyla çok yaygın kullanılan lazer tedavisi, vücudumuza mutluluk ve rahatlama hissini veren endorfin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. Sigara içilmemesini sağlayan hormon olan dopaminle de ilişkili olan endorfin, gevşemeyi sağlıyor. Lazer, yoksunluk belirtisini ikame ederek, kişinin sigarayı bırakırken yaşadığı sorunları daha rahat atlatmasını sağlıyor. Lazer aynı akupunktur gibi vücudun belli noktalarının uyarılmasını sağlıyor. Ancak lazerin tek başına uyguladığında başarı şansı düşük. Mutlaka davranış tedavisiyle birlikte uygulanması gerekiyor ve en önemlisi kişinin sigarayı bırakmaya istekli olması şart.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.