BOTAŞ'tan 'zam' haberine yalanlama

BOTAŞ'tan 'zam' haberine yalanlama

BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarına zam yapılacağı şeklindeki haberleri yalanladı.

BOTAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı medya kuruluşları tarafından doğalgaz fiyatları ile ilgili olarak 'kamudan alacaklarını tahsil edemeyen BOTAŞ vatandaşın sırtına binecek', 'petrol fiyatları düşmesine rağmen doğalgaz fiyatları artıyor', 'BOTAŞ hıncını halktan çıkaracak' gibi başlık ve ifadelerle yapılan haberlerde yer alan değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, "Türkiye'de doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması ve başta büyük şehirler olmak üzere hava
kirliliği problemiyle karşı karşıya kalan illere doğalgazı ulaştırmak suretiyle vatandaşların temiz, kaliteli, ekonomik bir yakıta kavuşmasını sağlayan" BOTAŞ'ın rencide edildiği belirtildi.

Doğalgazın ithal bir enerji kaynağı olduğu ve yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde temin edildiğinin belirtildiği açıklamada, doğalgaz satış fiyatını oluşturan unsurlardan biri olan güncel alım fiyatlarının uluslararası ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarına endeksli formüllerle belirlendiği kaydedildi. Bu bağlamda güncel alım fiyatlarının geçmiş 6-9 aylık ham petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalamasına göre hesaplandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dolayısıyla ham petrol ve petrol ürünlerindeki fiyat artışı veya azalışı doğalgaz alım fiyatlarımıza gecikmeli olarak etki etmektedir. Geçmiş yıllara da bakıldığında doğalgaz fiyatlarımızda değişen alım maliyetlerine bağlı olarak satış fiyatlarımızda benzer artışların yapıldığı görülecektir. Bununla birlikte, bir kamu kuruluşu olan BOTAŞ, doğalgazı tüketicilere makul fiyat seviyelerinde sunmaya çalışmaktadır. 14 Şubat 2008 tarihli Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile yeni bir uygulama olarak Enerji
KİT'lerinde 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasına geçilmesi kararlaştırılmıştır. BOTAŞ da, bu tarihten itibaren satış fiyatlarını bu karar uyarınca belirlemekte ve uygulamaktadır. Eğer söz konusu YPK kararı incelenirse, BOTAŞ'ın doğalgaz satış fiyatının hesaplanmasında sadece dolar kuru ve alım fiyat değişimine endeksli bir formül yapısının olduğu görülecektir. Dolayısıyla, bazı basın ve yayın organlarında yer aldığı gibi BOTAŞ'ın kamudan alacaklarını tahsil edemediği için bu fiyat artışlarını yaptığı şeklindeki haber ve yorumlar tamamen gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum