'Bölgemiz yangın içinde ve hiçbirimiz bunu yok sayamayız'

'Bölgemiz yangın içinde ve hiçbirimiz bunu yok sayamayız'

Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Çorman, Türkiye dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi diyerek, "Maalesef bölgemiz yangın içinde ve hiçbirimiz bunu yok sayamayız.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Fazlı Çorman, küresel ve bölgesel sorunlara ilişkin, "Maalesef bölgemiz yangın içinde ve hiçbirimiz bunu yok sayamayız.” dedi.

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi(AYBÜ) tarafından düzenlenen, Kuzey Afrika, İran ve Türkiye'de siyasi, sosyal, iktisadi ve güvenlik sorunlarının ele alınacağı "Kuzey Afrika, Türkiye ve İran'da Süreklilik ve Değişim Sempozyumu" başladı.

Çorman, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bu sempozyuma katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu sempozyumu düzenleyen İran Araştırmaları Merkezi ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesine ayrıca katkılarından ötürü Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve TİKA’ya (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) bu güzel faaliyete vesile oldukları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Dünyanın çeşitli yerlerinde çıkan siyasi ve toplumsal krizlerin küresel barış ve istikrarı tehdit ettiğini belirten Çorman, “(Bu krizler) Gündemlerimizi işgal ederek, dikkat ve enerjimizi kalkınma ve uluslararası ticaret gibi alanlara yoğunlaştırmamıza engel olmaktadır.” ifadesini kullandı.

Çorman, Türkiye’nin bugün hem çağın gerekleri hem siyasi ve ekonomik alanlarda artan imkan ve kabiliyetleri ölçüsünde dış politikasını girişimci ve insani anlayışı merkeze alarak yürüttüğünü vurgulayarak, “Bu anlayışla ülkemiz, bölgesel ve uluslararası düzeyde istikrar, güvenlik ve refah ortamının sağlanması için yapıcı ve ekin girişimlerde bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin İran ile ilişkilerini geliştirmesi önemli"

Çorman, Türkiye’nin bulunduğu noktaya çalışarak geldiğinin altını çizerek, “Dünya’nın en fazla mülteci barındıran ülkesiyiz.” dedi. Türkiye’nin aynı zamanda dünyanın en cömert donör ülkelerinden olduğunu vurgulayan Çorman, “Maalesef bölgemiz yangın içinde ve hiçbirimiz bunu yok sayamayız.” şeklinde konuştu.

Türkiye ve İran’ın halihazırda bölgeyi saran terörizm, ötekileştirme ve aşırıcılık gibi sorunların aşılmasında önemli bir rol oynadığını belirterek Çorman, Türkiye’nin bu sebeple İran ile olan ilişkilerin geliştirilmesine önem atfettiğini kaydetti.

“Suriye bağlamında yürütülen Astana görüşmeleri bu irademizin bir göstergesidir.” diyen Çorman, ayrıca bunun tüm dünyaya Türkiye’nin bölgesel sorumluluklarını yerine getirdiğini gösterdiğini söyledi.

Çorman, Türkiye ve İran’ın bölgesel konulara bakışının bazen ortak, bazen ise farklı olduğuna dikkati çekerek, tarihi ve köklü ilişkilere sahip olan iki ülkenin farklılıklara rağmen birbirini dinlemeyi ve anlamayı başarabildiğini dile getirdi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Milli Mücadele Yerleşkesi'nde düzenlenen uluslararası sempozyumda, İran-Arap ilişkileri, İran-Türkiye ilişkileri, Türkiye-Kuzey Afrika ülkeleri ilişkileri, güvenlik, ekonomi, sosyoloji, medya, çevresel sorunlar, terörizm, sosyal güvenlik, genç işsizliği ve beyin göçü gibi konular Cezayir, Fas, Mısır, Libya, Tunus, Sudan, Moritanya, Türkiye, İran ve Avrupa'dan, 200'e yakın araştırmacı tarafından ele alınacak.

Muhabir: Uğur Çil

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.