Birleşik Nizam ve Bina Altlarına Fırın Yasak

Birleşik Nizam ve Bina Altlarına Fırın Yasak

Fırıncılar Odası’ndan alınan bilgiye göre, birleşik nizam ve bina altlarına ekmek fırını açmanın mümkün olmadığı son mahkeme kararlarıyla da resmen onaylandığı belirtildi.

Fırıncılar Odası’ndan alınan bilgiye göre, birleşik nizam ve bina altlarına ekmek fırını açmanın mümkün olmadığı son mahkeme kararlarıyla da resmen onaylandığı belirtildi.   

Son zamanlarda bazı ilçelerde ruhsatsız ya da unlu mamul ruhsatı ile ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi yapıldığı ve konunun yerel mahkemelere taşındığının belirtildiği açıklamada, mahkeme kararlarının fırıncı lehine sonuçlandığı vurgulandı.  

Fırın işletmesinin İş yeri Açma Çalışma Ruhsatını almadan açılamayacağı ve üretim yapamayacağının herkes tarafından bilindiğine değinilen açıklamada,  “Unlu mamul ruhsatı ile yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamulleri dışında başka bir ürün üretiminin yapılamayacağı 2005 tarihli İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte belirtilmiştir. Bu sebeple de unlu mamul ruhsatı alınarak ekmek üretimi yapılamayacağı kamuoyunun ve resmi kurumların malumudur. Ancak, unlu mamul ruhsatı ile ekmek üretimi yapıldığı ve satıldığı ve resmi kurumların buna bir şey yapamadığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.  

İş yeri açacak veya devir alacak kişilerin yanlış bir işlem yapmamaları konusunda uyarıda da bulunulan açıklamada, şu konulara değinildi:

”Ekmek fırınları özel yapı şeklini gerektiren işletmelerden olup gayri sıhhi işletmeler sınıfında yer almaktadır. 14.07.2005 tarihinde çıkan İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe ek olarak 13.Nisan.2007 tarihli İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikte Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde açılacak olan fırınlar için en az 250 metrekare şartı getirilmiştir. 25 Temmuz 2010 tarih ve 27652 sayılı resmi gazetede yayınlanan yeni İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte ise ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması şartı getirilmiş ancak 25.06.2014 tarihinde Danıştay Sekizinci Dairesince iptal edilmiştir. İptal kararına yapılan itirazlar sonucu 14.07.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi 26.11.2014 tarih ve 29187 sayılı Resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. (m) bendinde, ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması (Ancak, alışveriş merkezleri içinde bulunan 1000 metrekare ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grosmarket ve mega market gibi adlar ile açılan iş yerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz diye belirtilmektedir.

14.07.2005 tarihinde çıkan İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin Ek-2 sinde yer alan Gayrisıhhi Müesseseler Listesi kısmının (C) bölümünün (6) numaralı alt başlığında yer alan (6.18) numaralı maddesinde sanayi bölgeleri ile mesken amacıyla kullanılmayan müstakil binalarda kurulan hipermarket, süpermarket, grosmarket ve mega marketlerin içinde açılacak olan fırınların şartları mevcut iken bazı ilçe belediyelerimiz yönetmelik şartlarına uygun olmayan işletmeleri alışveriş merkezleri statüsünde değerlendirerek yanlış ruhsat vermektedirler.

Bundan sonra Mahkeme kararını ve maliyet rakamlarını emsal gösteren fırıncı esnafımız ucuz satış yapan bir fırına noter kanalıyla uyarıda bulunabilecek, yapılan uyarıyı dikkate almayan fırıncıya dava açarak ucuza satmasına engel olabilecek ve uğradığı zararı tazmin edebilecektir.’’

-Yanlış uygulama mahkeme kararıyla kesinleşti

Yine 2. İdare Mahkemesi’ne davacının Ankara Fırıncılar Odası olduğu davalının ise bir ilçe belediyesinin olduğu mahkemede alınan karara göre, yanlış uygulamanın mahkeme karıya durdurulduğuna dikkat çeken açıklamada, mahkemenin aldığı karardaki şu ifadelere yer verildi:

“Üyelerin menfaatlerini korumak amacıyla davacı odamız tarafından, Ankara İli Çubuk İlçesi Sünlü Mahallesi Ahi Evran Sanayi Sitesi B. Blok, No:9-10 adresinde faaliyette bulunan fırında, usul ve mevzuata uygun olmadan ekmek üretimine izin verildiği belirtilerek, ekmek üretiminin durdurulması ve üretim ruhsatının iptal edilmesi istemiyle davalı idareye başvurduğu, bu başvurunun reddi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Uyuşmazlık konusunda, davacının başvurusu, davalı idarece “yerinde inceleme yapıldığı ve ilgili yönetmeliklere aykırı bir durum bulunmadığı” belirtilerek reddedilmiş ise de; mahallinde yapılan keşif ve bilirkişi inceleme sonucu düzenlenen raporda söz konusu işletmenin imar durumunun “Bodrum+ 3 kat, tek parsel üzerinde 8 bitişik nizamlı yapıdan oluşan bir yapılaşma olduğu” belirtilmiştir.

Bu durumda, Ankara İli Çubuk İlçesi Sünlü Mahallesi Ahi Evran Sanayi Sitesi B. Blok, No:9-10 adresindeki taşınmazda ekmek fırını olarak faaliyette bulunabilmesi amacıyla işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenebilmesi için, söz konusu yerin, bu amaca tahsisi ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması gerekmekte iken, davacı şirketin ekmek fırını olarak faaliyette bulunmakta olduğu taşınmazın bu şartları sağlamadığı anlaşıldığından, dava konusu hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline” karar verildiği belirtildi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum