Bir Meslek Daha Yok Olmayla Karşı Karşıya

Bir Meslek Daha Yok Olmayla Karşı Karşıya

Oto döşeme ustası Cengiz Çınar: "Hazır kılıflar çıktı, döşemecilik mesleği öldü"

Çubuk'ta oto döşemeciliği yapan Cengiz Çınar, hazır kılıfların çıkması ve yeni otomobillerin sayısının artmasıyla oto döşemeciliğine olan ilginin her geçen gün azaldığını ve bu mesleğinde yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti.

Bir meslek daha yok olmayla karşı karşıya - ANKARA

Oto döşemeciliği yapan Cengiz Çınar, "Artık birçok meslek gibi oto döşemeciliği de yok olmaya yüz tuttu. Özellikle hazır kılıfların çıkması ve bunların fabrikasyon olarak üretilmesi bizim gibi küçük atölyelerin kapanmasına neden oldu. El işi yapım kılıfların maliyetleri yüksek olduğu için, vatandaşlarımız aldıklarını daha ucuza mal etmek için hazır dikim oto kılıflarına yöneliyor" şeklinde konuştu.

Mesleğe çırak olarak 10 yaşında girdiğini anlatan Çınar, Suudi Arabistanda dahil birçok ülkede iş yaptığını aktardı.

İlk iş yerini açtığında Ankara'da her iki dükkandan birinin oto döşemeci olduğunu kaydeden Çınar, "Benim çırak olarak girdiğim zamanlar ve ilk dükkanımı açtığım yıllarda Ankara'daki Yeni Sanayi Sitesi'nde her iki dükkandan biri oto döşemeciydi. Otomobiller uzun yıllar kullanıldığı için birkaç yılda oto döşemeler yenilenir veya tamir edilirdi. Özellikle toplu taşıma araçlarının koltukları sık sık tamir edilir veya yeniden yüzlemek için getirildi. O kadar çok oto döşemecinin olmasına rağmen çok iş olurdu. En gözde mesleklerden biriydi. Eskiden her şeyi elimizle yapıyorduk. Şimdi her şeyin hazırı çıktı. Örneğin hazır taban çıktı, hazır kapı çıktı, hazır koltuk çıktı, hazır kılıf çıktı" diye konuştu.

Eski usta olmasına rağmen tek başına günde en fazla 2 veya 3 kılıf üretebildiğini ifade eden Çınar, bu nedenle hazır kılıf üreten firmalarıyla rekabet edemediklerini kaydetti.

Kendi mesleklerinin de birçok meslek gibi fabrikasyon üretimine yenik düştüğünü ve yok olmaya başladığını belirten Çınar, şunları dile getirdi:

"Artık çırak da bulamıyoruz. Bu nedenle oto döşemecileri tek tek kapanıyor. Kapanmayanlar ise hazır kılıf satmak zorunda kalıyor. Benim gibi tek tük usta olanlar ise hazır almaktansa kendisi üretmeye çalışıyor. Ankara'da ki sayıyı bilemem ama şu anda Çubuk'ta sadece 3 döşemeci var. Bunların içerisinden üretim ve imalat yapan sadece benim. Diğer arkadaşlar hazır ürünler satıyorlar. Hazır kılıflar çıktı döşemecilik mesleği öldü. Her şey fabrikasyon usulü oldu. Bu nedenle mesleğimiz de gitmek üzere. Son çabaları gösteriyoruz." - Ankara

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.