Bir Halk Sağlığı Sorunu Obezite

Bir Halk Sağlığı Sorunu Obezite

Gazi Üniversitesi Çubuk Yerleşkesin de ’’Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Obezite’’ konulu konferans verildi

Gazi Üniversitesi Çubuk Yerleşkesinde yapılan konferansa, Çubuk Kaymakamı Meftun Dallı, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Gürbüz, G.Ü. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, Prof. Dr. Şükrü Sindel, Prof. Dr. Metin Arslan, G.Ü. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yetkin, G.Ü. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müjde Aktürk, G.Ü. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Baloş Törüner, Okul Müdürleri, Çubuk Platformu Başkanı Ahmet Yalçın, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansta G.Ü. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yetkin, obezite tanımlaması ve oluş mekanizması hakkında katılımcılara bilgi verirken, G.Ü. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müjde Aktürk de obezitenin komplikasyonları hakkında bilgiler verdi. Ayrıca G.Ü. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Baloş Törüner de obezitenin tedavi yöntemleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konuşmacılardan Prof. Dr. İlhan Yetkin, obeziteyi günümüzde halk sağlığı sorunu olduğunu belirtirken, tanımını da şu şekilde yaptı, ""Vücutta aşırı yağ depolanması sonucu ortaya çıkan, çocuklarda fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen enerji metabolizması bozukluğuna obezite denilir. Obezitenin artış nedeni Modern yaşamın getirdiği beslenme alışkanlıkları, çocukların fiziksel aktivitelerden uzaklaşmaları, televizyon ve bilgisayar oyunlarına ayrılan zamanın artmasıdır"" dedi
Yetkin, çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi ve izlemenin, birinci basamak sağlık merkezlerinde çalışan sağlık personelinin eğitimi, anne baba ve eğitimcilerinin bilgilendirilmesi ve toplumun genel eğitimi ile mümkün olacağını ifade etti.

Obezite tedavi yöntemlerini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Doç. Dr. Füsun Baloş Törüner de şu şekilde sıraladı:""Diyet tedavisi (Beslenme tedavisi), Davranış değişikliği tedavisi, Fiziksel aktivitenin artırılması, İlaç tedavisi ve Cerrahi girişimler""

Obezitenin bütün dünyada süratle artmakta olduğunu ve Türkiye için de çok ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Müjde Aktürk, yaşamı kısaltan ve yaşam düzenini bozan bu hastalığın tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunun altını çizdi.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.