Bilim dünyasını heyecanlandıran söylenti

Bilim dünyasını heyecanlandıran söylenti

Bilim dünyası, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN’in Atlantik ötesindeki en büyük rakibi olan Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nin Higgs bosonu ya da diğer adıyla "Tanrı parçacığını" bulduğu söylentileriyle çalkalanıyor

Padua Üniversitesi'nden fizikçi Padua Dorigo internet blogunda, Illinois'deki Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda 'Tanrı parçacığının' bulunduğunun konuşulduğunu söyledi.

 

Parçacık fiziği alanında CERN’in Atlantik ötesindeki en büyük rakibi, fizikte büyük buluşlara imza atmış olan Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, ya da kısa adıyla “Fermilab”. Fermilab, Higgs bozonunu bulma yarışını, emekliliğini ertelediği Tevatron adlı emektar hızlandırıcısıyla sürdürüyor ve CERN'in dünyanın en güçlü parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider – LHC) ile yarışıyor.

 

Tevatron'un emekliye ayrılmadan önce son golünü atmış olabileceği söylentisi bilim çevrelerinde heyecan yaratırken Profesör Dorigo blogunda, "İki farklı ve muhtemelen bağımsız kaynaktan Tevatron'daki bir deneyin hafif Higgs boson sinyali kanıtı ortaya koymak üzere olduğuna dair duyum aldım" diye yazarak, beklenmedik bir sonuçtan bahsedildiğini söyledi.

 

Medyanın ilgisi LHC'nin üzerindeyken emektar Tevatron sessiz bir şekilde araştırmasını sürdürüyor.

 

Geçen yıl Fermi fizikçileri gelecek yıl başına kadar Higgs bulmaya ya da reddetmeye yetecek düzeyde kanıta ulaşacaklarını söylemişlerdi.

gp_724844.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.