Beyniniz Dinç Kalsin

Beyniniz Dinç Kalsin

Vücudun tükettiği oksijen ve enerjinin önemli bir kısmı beyin tarafından kullanılır. Beyninizi dinç tutmak için bunları yapın...

 

Güçlü bir hafızaya sahip olabilmenin, unutkanlığı ortadan kaldırmanın ve ileriki yaşlarda beyin sağlığını koruyabilmenin de yolu beslenmeden geçiyor. Yapılan çalışmalar “kolin” adlı maddenin hafıza üzerinde önemli rol oynadığını, eksikliğinde unutkanlığın ortaya çıktığını gösteriyor, kolin açısından zengin yeşil yapraklı sebze ağırlıklı beslenme unutkanlığın önüne geçilmesinde yardımcı oluyor. Bununla birlikte hafızayı güçlendirmek için vitamin B kompleks, lesitin ve kromdan zengin beslenmek gerekmektedir.

Hafızayı koruyan ViTAMiNLER

En çok kullanılan hafıza güçlendiriciler; kolin, lesitin ve fosfatidilkolindir. Öğrenme ve hafıza üzerinde önemli rol oynar. Eksikliğinde unutkanlık, bunama ve felç görülebilir.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba’nın beyine giden kan dolaşımını arttırarak beyin hücrelerine glukoz ve oksijen iletimini desteklediği ortaya konulmuştur.

B12 vitamini

B12 vitamini asetilkolin sentezini artırarak hafızayı güçlendirir. B12 eksikliğinde kansızlık, unutkanlık, kas güçsüzlüğü, halsizlik ve uyuşmalar görülür. Vücutta hücrelere oksijen taşınması için gerekli olan demirin eksikliği unutkanlığa neden olmaktadır.

Omega-3

Hafızayı güçlendiren Omega-3 yağ asitleri daha çok balıkta bulunur. Güçlü bir hafıza ve unutkanlığın önüne geçmek için bol bol balık tüketmek alzheimer riskinin azaltılmasında faydalı olacaktır.

AiLELER ÇOCUĞUN BESiN GEREKSiNiMLERi HAKKINDA YETERi KADAR BiLGiLi DEĞiL

Yapılan araştırmalar birçok ailenin, çocukların alması gereken günlük besin gereksinimleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını bir kısmının da hatalı bilgiye sahip olduğunu gösteriyor. Bunun aksine elbette konuya dair bilinçli ailelerde var. Ama ne yazık ki bu oran çok parlak değil. Başlıca iki konunun altını çizelim; çocuklara fazla miktarda yedirmek yerine besin değeri yüksek ve yeterli ölçüde yedirmeye gayret edin. Diğer yandan lise çağındaki genç çocuklarınız varsa beslenme alışkanlıklarını mutlaka kontrol edin. Küçük bir örnek; ergenlik döneminde kız çocuklarının yetersiz protein tüketimi sonunda adet düzensizlikleri, kansızlık ve ileri yaşlarda ciddi kadın hastalıkları sorunları görülebilmekte olduğunu unutmayın.

Kansızlığın giderilmesi için B2

B1 ve B2 vitaminleri: Gelişimin sağlanması saflı bezlerinin işleyişlerini düzenli olarak yerine getirilmesi, vücudun enerji ihtiyacının karşılanması için gereklidir. Kansızlığın giderilmesinde özellikle B2 vitamini önemli rol oynar. B6 dokuların iyileştirilmesini sağlar, yine kansızlığa karşı iyidir.

Niasin -B3 vitamini: Vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Karaciğerin sağlıklı çalışmasında önemlidir. Sağlıklı deri sağlar. Eksikliğinde çabuk yorulma, konsantrasyon kaybı gibi durumlar görünür.

D vitamini: Eksikliğinde çocuklarda raşitizm görülür. Kemiklerin gelişmesinde kalsiyum ve fosfor kadar gerekli olan bir vitamindir. Balık yağında, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Günde 400 ünite kadar yeterlidir. Fazla miktarda D vitamini almak da doğru değildir.

A vitamini: Çocukların büyümesinde faydalıdır. Güçlü bağışıklık sistemi için gereklidir. Ispanak, karnabahar, portakal, greyfurtta bulunur. C vitamini: Büyümeye ve gelişmeye yardımcıdır. Kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Ailelerin dikkatine

OKULDAKi BAŞARI=GÜÇLÜ HAFIZA

Derslerde kavrama ve algıyı arttıran sınavlarda güçlü hafızayı sağlayacak olan yine besinlerdir. Havuç, balık, kırmızı et, pekmez, bal, süt, fındık, badem, avokado, kabak, yoğurt, limon bunlardan bir kaçı. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuk obezitesi kapsama alanını giderek arttırmış durumdadır. Bu nedenle ailelerin konuya ilişkin erken dönemde tedbir alması gereklidir.

ÖNCE DOKTORA GÖTÜRÜN

Şişman veya şişmanlık sınırları içinde bir çocuğunuz varsa önce öncelikli olarak yapılması gereken normal gelişimi sağlamak olmalıdır. Çocuğun kilo kontrolü elde tutulmalı varsa kilo fazlasından kurtulması gerekir. Çocuklar ve gençler gelişim çağında olduğu için ailelerin kendilerince diyet uygulaması sakıncalıdır. Mutlaka hekime başvurulmalı ve konuyla ilgili destek yardım alınmalıdır

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.