Berat Kandiliniz Kutlu Olsun

Berat Kandiliniz Kutlu Olsun

Berat Kandili'nizi tebrik eder. İslam alemine hayırlar getirmesini dileriz.


Bu gece mübarek berat kandili Günahlardan arınıp, yüce Mevla'nın af ve mağfiretine erişmek anlamına gelen Berat gecesi aynı zamanda mübarek Ramazan ayının da habercisi. Berat Kandili, tövbe ederek yanlış yoldan dönmek, günahların kalpte bıraktığı kirlilikten arınmak, ilahi affa ve rahmete ulaşmak, davranışlarına çeki düzen verip iyiye ve güzele yönelmek isteyenlerin önüne açılmış bir fırsat kapısıdır.

Berat gecesi hayırlarla dolu olayların meydana geldiği bir gecedir? Berat Gecesini, bu derece yücelten husus. Berat Gecesinin kutsiyeti, Kur'an-ı Kerimin bu gecede Levh-i Mahfuzdan dünya semasına indirilmiş olması ile alakalıdır. Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: "(Helal ile haram vesair hükümleri apaçık bildiren bu) kitap (Kur'an-ı Kerim)e yemin ederim ki, gerçekten biz O'nu mübarek bir gecede indirdik. Muhakkak biz (hak din İslamdan yüz çevirenleri) uyaranlarız. (O, öyle bir gecedir ki, bu geceden gelecek senenin aynı gecesine kadar rızıkları, eceller ve benzeri) her hikmetli iş katımızdan bir emir ile o zaman ayrılır. Hakikat biz, Rabbinden bir rahmet (eseri) olarak (Peygamberler) gönderenleriz. Şüphe yok ki Allah Teala (her şeyi) hakkıyla işiten, (her seyide) kemaliyle bilenin ta kendisidir." (Duhan, 16)
Ayet-i Kerime'de geçen: "Mübarek gece"den maksat bir tefsire göre: Berat Gecesidir. Bu tefsir sahiplerinin sahih kabul ettiği rivayetlere göre Kur'an-ı Kerim'in tamamı bu gecede Levh-i Mahfuz'dan dünya semasında ki Beyt-i Ma'mur'a indirilmiş sonra da Kadir Gecesinden itibaren Cebrail (a.s.) vasıtasıyla Peygamber efendimiz (s.a.v.)e peyder pey indirilmiştir. Ayrıca Kıble'nin Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan Mekke'deki Kabe'ye istikametine çevrilmesinin. Hicretin ikinci yılında, Şaban ayının 15 de vuku bulması da bu geceye ayrı bir önem kazandırmaktır.

BERAT GECESİ VE ÖZELLİKLERİ
Berat gecesi'nin beş hasleti vardır,
1. Mahlukatın bir sene içerisinde ki rızıkları, zengin veya fakir, aziz veya zelil olacakları, ihya (diriltme) veya imate (öldürme) edilecekleri, gibi her mühim iş bu gece tefrik edilir, görevli meleklere verilir.
2. Berat gecesinden yapılan ibadetin fazileti büyüktür.
Bu gece hakkında Hz. Ali (r.a.)den rivayete göre Resûlulah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Şaban ayının yarısı yani Berat gecesi olduğu zaman kalkınız, o geceyi ibadetle geçiriniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Çünkü Cenab-ı Hak, güneşin batmasıyla birlikte (rahmet ve ihsanıyla, gufran ve inayetiyle) dünya semasına tecelli eder ve şöyle buyurur: Günahların bağışlanmasını isteyen yok mudur? Onu bağışlayayım. Rızık isteyen yok mudur? Onu rızıklandırayım. Mükerrer bir derde düşen yok mudur? Ona afiyet vereyim ( o dertten kurtarayım). Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu? (ve bu hitap) fecir doğuncaya kadar devam eder." (İbn-i Mace)
3- Allah Teala'nın rahmeti bu gece taşar. Peygamber Efendimiz bu gecede çok ibadet etmiştir.
4. Bu gece mağfiret gecesidir. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; "Muhakkak Allah (c.c.) Şaban ayının yarısı, yani Berat Gecesi (kullarına rahmetle) bakar ve
herkese mağfiret eder. Yalnız müşrik olan kimse ile düşmanlık eden, kin ve husumet eden kimseyi mağfiret etmez, (İbn-i Mace)
5. Bu mübarek gece Peygamber Efendimiz (s.a.v)'e şefaat hakkını tamamı verilmiştir.
6. Bu gecenin ayrı bir bereketiyle de zemzem suyu da artmaktadır.

ÇubukHaber olarak Bu mubarek gecenin Tüm islam alemine hayırlar getirmesini diliyor Berat kandilinizi tebrik ediyoruz.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum