Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

BERAT KANDİLİ

 

          Üç aylar; Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 14-15’ine bağlıyan gece (26/temmuz Pazartesiyi salıya bağlayan gece 2010)Berat gecesidir.

          Berat demek; suçtan, cezadan, hastalıktan, sıkıntıdan kurtulmak demektir. Ayrıca Berat kelimesi nişan, ferman (başarı belgesi alınması) anlamlarındada, kullanılmaktadır. Günahtan tövbe edip, günahtan kurtulmaya da berat denilmektedir.

          Peygamber Efendimiz(s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde bu üç ayların fazilet ve bereketiyle ilgili :(Allahümme barik lena fi recebe ve şaban vebelliğna ramazan) “Ey Allahım bizim için Recep ve Şaban aylarını mübarek kıl. Ve bizi Ramazan ayına ulaştır.”buyurmuşlardır. Recep ve Şaban ayları Kur’an ayı olan Ramazan ayının müjdecisidirler. Bu geceyle ilgili Hz. Aişe (R.A.) validemiz şu olayı anlatıyor; bir gece Peygamberimiz (s.a.v.) yanıma geldiler. Bir süre sonra yanımdan ayrıldılar ve ben merak ettim. Hz. Peygamber(s.a.v.) önden gidiyorlar ve bende peşinden gidiyordum. Hz. Peygamber (s.a.v.) Cennetül Baki mezarlığına kadar gitti. Ve orada secdeye kapandı. Secdede mü’minler ve şehitler için dua ediyordu. Bu manzarayı gördükten sonra evime döndüm. Bir müddet sonra Hz. Peygamber(s.a.v.) benim odama tekrar teşrif ettiler. Benim odamda namaza durdu ve secdeye kapandı. Secdede dua ediyordu. Duası o kadar uzun sürdü ki... Acaba Rasulullah(S.A.V.) ruhunu Hakka Teslim mi etti? diye endişelendim. Parmağımı ayağına dokundurduğumda hareket ettiğini görünce rahatladım. Rasulullah (s.a.v.) secdede şöyle dua ediyordu “Ey Allah’ım!  Azabından affına, gazabından rızana sığınırım. Senden yine Sana sığınırım. (Sana iltica ediyorum.) Şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, Senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum.” Rasulullah(S.A.V.)  bu gecede böyle dua yapmışlardır. Rasulullah (s.a.v) Hz. Aişe(r.a.)  validemize, bu duayı başkalarına öğretmesini emretmişlerdir. Hz.Aişe (r.a.) sabah olunca akşamki olayı Rasulullah’a anlattım. Rasulullah (s.a.v.) de “ Ya Aişe bu gece Cebrail (a.s.v.) geldi. Kalk namaz kıl ve dua et. Bu gece Şaban ayının 15.gecesi (Berat gecesi )dir dedi buyurdular.

          Berat gecesi hayır ve bereketi bol olan bir gecedir. Bu geceden gelecek sene Şaban ayının 15’ne kadar rızıkların verilmesi, kimin dünyaya geleceği ve hayatının sona ereceği, tabiat olayları, ilgili meleklere bildirilir. Melekler görevlerini yerine getirirler. Duhan suresi ayet 4-5-6 “Katımdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir. Çünkü biz Rabbi’nin bir rahmeti olarak Peygamberler göndermekteyiz. O işitendir, bilendir” buyrulmaktadır.

          Biz Müslümanlar Berat gecesinde ne yapmalıyız?

          Fakirler, yetimler gözetilmeli, günahlara tövbe edilmeli. Gündüzünde oruç tutulmalı, vaktinde kılınamayan namazlar var ise,  kaza edilmeli, Kur’an-ı Kerim okunmalı,ilmihaller okunmalı, akraba ve dostlar ziyaret edilip tebrikleşilmeli, din, vatan ve tüm Müslümanların saadet ve selameti için dualar yapılmalı.

          Sayın halkımızın ve okurlarımızın kandilini tebrik eder, esenlikler dilerim.     

Bu yazı toplam 2199 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.