Belde Belediyeleri Seçime Girecek

Belde Belediyeleri Seçime Girecek

Yüksek Seçim Kurulu (Ysk), Belde Belediyelerinin Yerel Seçimlere Gireceğine Karar Verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), belde belediyelerinin yerel seçimlere gireceğine karar verdi. İdari dava açma tarihinin 6 Şubat 2009'a kadar süreceğini bildiren YSK'nın kararıyla nüfusu 2 binin altındaki belde belediyeleri de seçime girebilecek.
Belde belediyelerin kapanmasını öngören kanun 22 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Danıştay ise yasanın yürürlük tarihinin Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının yayınlandığı 6 Aralık olduğuna hükmetti. Danıştay'ın içtihat kararına göre de 6 Aralık'a kadar nüfusunun 2 binin üzerinde olduğunu ispat eden belediyeler kapanmayacak.


YSK, Anayasa Mahkemesi'nin kararının belde belediyelerinin, Danıştay'a dava açmaları durumunda seçimlere girmelerine karar verdi. YSK üyeleri, dün Danıştay 8. Dairesi'nin kararını değerlendirdi. Danıştay'ın kararını dikkate alan YSK, bu durumda olan tüm belediyelerin dava açma hakları bulunduğunu kabul ederek, belediyelerin seçimlere girmelerine karar verdi.

Karara göre bu belediyelerde başkan aday adayı olmak isteyenlere resmi görevlerinden istifa etmeleri için ek süre tanınacak. Aday adayı olmak isteyenler 31 Aralık'a kadar istifalarını verebilecek. Bu belde belediyeleri, nüfus sayım sonuçlarına karşı dava açtıklarına dair belgeleri de başkanlığa iletecek. (CİHAN)


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.