Bebek Mamalarına dikkat!

Bebek Mamalarına dikkat!

Demir içeren bebek mamalarına dikkat! Zeka geriliği yapıyor...

ABD'de 494 çocuk üzerinde 10 yıllık araştırmanın sonucu, tıp dünyasında bugüne kadar bilinenleri alt üst etti..

Demir takviyeli mama alan sağlıklı bebeklerde mental gelişme ve IQ kötü etkileniyor. Dünya Pediatri Birliği gerek olmaksızın demir katkılı mamalar kullanılmaması için uyarıda bulundu. Tıp dünyasında bugüne kadar bilinenleri alt üst eden çalışma Pediatrik Akademik Birliği ve Asya Pediatrik Araştırma Birliği'nin toplantısında yayınlandı. Referans yayın olarak kabul edildi ve bütün dünyadaki çocuk hekimlerine gönderildi.

ARAŞTIRMA BAŞKANI ŞAŞKIN
Araştırma için 494 Şilili çocuk yaklaşık 10 yıl boyunca izlendi. Çocuklar, 10 yaşına geldiklerinde yüksek demirli mamalarla beslenenlerin IQ'larının tam 11 puan daha düşük çıktığı ortaya çıktı. Araştırmanın başkanlığını yapan Michigan Üniversitesi Ann Arbor Üniversitesi'nde Çocuk Hastalıkları Profesörü olan Betsy Lozoff, 'Sonuçlar beni de çok şaşırttı. Çünkü ben normalde demir kullanılmasını düşünen biriydim. Bütün ömrüm boyunca bunu destekledim' diye itirafta bulundu. Araştırmaya katılan çocukların 6 aylıktan 10 yaşına kadar hemoglobin seviyeleri düzenli olarak ölçüldü. Hemoglobinin az olması demir eksikliğini gösteriyordu. Demir oranlarında hiçbir eksikliğe rastlanmadı. Bu sırada hareket kabiliyetleri, hafıza, okuma, aritmetik yetenekleri izlemeye alındı. Demirle kuvvetlendirilmiş mama alan çocuklar ile diğer çocuklar karşılaştırmalı olarak kaydedildi.

GELİŞİMSEL SORUNLAR...
10 yaşına geldiklerinde az demirle beslenen çocukların gelişimleri her alanda daha iyi sonuçlar verirken yüksek demirle beslenenlerin IQ alanlarında daha düşük skorlar elde edildi. Üstelik araştırma kanlarında hiç demir ihtiyacı olmadan yüksek demirli mamalarla beslenen çocuklarda IQ sonuçlarının daha da kötü olduğunu kanıtladı. Çalışma, 12 miligram/litre demirle kuvvetlendirilmiş mamalarla beslenen çocuklarda gelişimsel sorunların ortaya çıkabileceğini iddia ediyor. 6.7 miligram/litrenin altında demir içeren mamalar düşük demir formüllü olarak kabul ediliyor. Demirle kuvvetlendirilmemiş mamaların içinde ise 1.5 miligram/litrenin altında demir bulunuyor. Yüksek demir katkılı mamalar başta ABD olmak üzere birçok ülkede yaygın olarak kullanılıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.