BAŞKAN ACEHAN BÜYÜKELÇİLERİ FESTİVALE DAVET ETTİ

BAŞKAN ACEHAN BÜYÜKELÇİLERİ FESTİVALE DAVET ETTİ

Çubuk’ta 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, Belediye Başkanı Tuncay Acehan’da Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyükelçilikl

Çubuk’ta 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, Belediye Başkanı Tuncay Acehan’da Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyükelçiliklerini ziyaret ederek festivale davet etti.
11-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan’da Türk topluluklarını festivale davet etmek için bir çalışma başlattı. Büyükelçilikleri ziyaret eden Başkan Acehan, ilk olarak Türkmenistan ve Kazakistan Büyükelçiliklerini ziyaret ederek festivale davet etti. 
Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev’i makamında ziyaret eden Başkan Acehan, festival ve festival sonrası yapılacak çalışmalar hakkında ikili görüşme yaptı. 
Ziyarette Kazak ve Türklerin kardeş olduğuna ve birçok ortak noktaları olduğuna değinen Başkan Acehan, bu kardeşliklerin pekiştirilmesi amacıyla yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Başkan Acehan, konuşmasında şunları söyledi:
’’Zamanın iki önemli Türk devlet adamından Timur Han ve Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt, 1402 yılında Çubuk Ovasında zamanın en kanlı savaşını yapmışlardır. Hatta benim ilkokul öğretmenim derdik ki, ‘bu savaş öyle kanlı bir savaş olmuş ki kan izleri hala orada gözüküyor’ diye söylerdi. O dönemde Osmanlı ordusu bozguna uğratıldığı için elimizde ne bir yazılı kaynak ne de bir belge var. Bütün belgeler şuanda Özbekistan’da ve biz bu bilgilere de bir şekilde ulaşmak istiyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde de savaşın olduğu bölgede bir açık hava müzesi kurmayı ve bu savaştan insanların dersler çıkartmasını istiyoruz. Bunun içinde bu yılki festivalimizin ana temasını ‘1402 Ankara Savaşı’ yaptık. Geçmişte yaşanan acı tecrübelerden dersler alarak, sağlam ve kalıcı ilişkiler kurmak en büyük hedefimiz. Tüm kardeş ülkelerimizi festivalimize davet ederek, kardeşliklerimizi pekiştirmek ve hem ülkeler arası hem de kentler arası ikili ilişkilerimizi artırmak istiyoruz. Festivalle başlayan çalışmamızı sizlerinde desteği ve katkısı ile festivalden sonrada ilçemizde oluşturacağımız ‘Türk Dünyası Müzesi’nde yaşatmak hedeflerimiz arasında.’’
Kazakistan’ın bir şehriyle ilçelerini kardeş şehir oluşturmak istediklerini de kaydeden Başkan Acehan, ’’Festivalle başlayacak festivalden sonra kardeş şehir ilişkileri ile devam edecek bir süreci inşallah sizinde öncülüğünüzde başlatmak istiyoruz’’ diye konuştu. 
-‘’Köklerimiz ve dilimiz aynı’’
Türkiye’ye geldiği günden bu güne kadar Kazakistan ve Türk kardeşliklerinin geliştirilmesi adına önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ’’Ben Türkoloji bölümü mezunuyum ve Türkiye’ye geldiğim günden bu tarafa hem Türkçe hem de Kazakça dillerinde birçok eser yayınladım. İnşallah bu eserlerden Çubuk’ta kurulacak müzeye de göndereceğim. Bu eserler sayesinde Türkiye’nin tanıtımı Kazakistan’da çok güzel oluyor. Kazakistan’da her gün Türk dizileri seyrediliyor. Kazakistan gazetesi var, Kazakça ve Türkçe yayınlanıyor. Her yıl Kazakistan’dan Türkiye’ye 420 bin turist geliyor. Köklerimiz aynı ve en önemlisi dil konusunda bir kardeşliğimiz var. Yani bu temelimizin sağlam olduğunu gösteriyor’’ dedi.
- Kazakistan -Türk Dostluk Parkı Çubuk’ta hayata geçirilecek
Çubuk Belediyesi ile ortak bir çalışma başlatmak istediklerini aktaran Büyükelçi Tüymebayev, ’’Biz ilk olarak Türk Dünyası Müzesi’nde uygun olan yerde Kazakistan kültürünü, tarihini ve ülkemizi tanıtmak için yerimizi almak istiyoruz. Bu konuda bizden neler istiyorsanız biz bugünden itibaren yapmaya hazırız. Bunun haricinde birlikte belirleyeceğimiz bir şehrimiz ile Çubuk’u kardeş şehri yapalım. Daha sonrada uygun bir yerde de Kazakistan -Türk Dostluk Parkı’nı Çubuk’ta hayata geçirilelim’’ diye konuştu. 
Başkan Acehan, ziyaretin anısına Büyükelçi Tüymebayev'e, Çubuk turşusu hediye ederken, Büyükelçi Tüymebayev de Başkan Acehan’a Kazak kültürünü yansıtan plaket ve Türkçe yayınlanan eserlerini takdim etti.
Büyükelçilik ziyaretlerine Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan’a Başkan Yardımcısı Zeki Metin ve Belediye Meclis Üyesi Nurdan Çoban’da eşlik etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.