Barajlar'da İki Aylık Su Birikti

Barajlar'da İki Aylık Su Birikti

Mart Ayın'da başlayan yağışlarla barajlar'da iki aylık su birikti.

Son 1 haftada düşen yağışlardan Ankara'yı besleyen barajlara toplam, 50 milyon metreküp su geldi. Son yağışlar'la birlikte çubuk 2 Barajın'daki su miktarı 4 Milyon metre küp oldu.

Ankara'da Mart ayında başlayan yağışlarla barajlarda iki aylık su birikti. Son 1 haftada düşen yağışlardan Ankara'yı besleyen barajlara toplam, 50 milyon metreküp su geldi.

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç yaptığı açıklamada, 1 Mart tarihinden itibaren barajlara toplam 88 milyon metreküp su geldiğini belirterek, bu rakamın 50 milyon metreküplük kısmının ise 20 ile 26 Mart tarihleri arasında yağan yağışlardan kaynaklandığını bildirdi.


Yeni devreye giren Kavşakkaya Barajı ile birlikte 7 barajda toplam 137 milyon metreküp kullanılabilir su olduğunu kaydeden Kılıç, "Kış aylarında günlük 800-850 bin metreküp arasında su tüketimimiz oldu. Geçen yaz tasarruf çağrılarımıza uyarak günlük su tüketimini 600 bin metreküplere kadar indiren başkentliler, kışın bu uyarılara ne yazık ki uymayarak, hiç tasarruf yapmadılar" dedi.


-"KİŞİ BAŞINA AVRUPA'DA 120, BİZDE 200-250 LİTRE SU TÜKETİLİYOR"-


Ankara'da kişi başına düşen günlük su tüketiminin Avrupa ülkelerinin iki katı olduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti:


"Ülkemizde su ne yazık ki hiç tükenmeyecekmiş gibi kullanılıyor. Avrupa ülkelerinde kişi başına günde 120 litre su tüketilirken, bizde bu oran günlük 200 ile 250 litre arasında değişiyor. Bu gösteriyor ki biz musluklarımızdan akan suyun hiç tükenmeyeceğini zannediyor ve bir savurganlık havasında tüketiyoruz. İçme suyu olarak kullanılması gereken bu suyun büyük bir kısmı bozuk musluklar, elde yıkanan bulaşıklar, halılar, bahçe sulamaları, araba yıkamaları gibi durumlarla boşa harcanıyor. Artık herkesin su kaynaklarımızın sonsuz olmadığı bilinciyle hareket ederek su kullanması gerekir."


-BARAJLARDA SON DURUM-

Kılıç barajlardaki son durumu ise şöyle açıkladı:


"Ankara'nın toplam su gereksiniminin üçte ikisini tek başına karşılayan Çamlıdere Barajı'ndaki kullanılabilir su rezervi 70 milyon m3, Kurtboğazı Barajı'nda 6 milyon m3, Eğrekkaya Barajı'nda 32 milyon m3, Çubuk 2 Barajı'nda 4 milyon metreküp, Bayındır ve Akyar Barajlarında toplam 11 milyon m3 ile Kavşakkaya Barajı'nda 14 milyon 600 bin m3 su rezervi bulunuyor." (ANKA)



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum