Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

BAHAR GELDİ KÂİNAT GÜLDÜ

 

 

 

 

               Bahar yeni uğraşlara başlamak ve hayattan zevk almaktır. Bahar hayata tutunmaktır.   Kışın uykuda olan canlılar, evinden çıkar, kuşların her birisi bir makamla öter, cıvıl cıvıl ötüşleri adeta her biri bir musiki şınas gibi makamdan maka geçerler. “Dağlar taşlar ile seherlerde öten kuşlar ile Mevlam seni anayım” mısralarında olduğu gibi, lisanı halleriyle Mevla’yı zikr ederler.

              Bahar gelince çoban sürüsünü sahralarda otlatır, Kaval çalarak, sürülerini suya salar, koyun kuzusuna meleyerek kavuşur, davarların boynundaki çanlar, çalar,  çalarda çalar, hayat bir bir cümbüş manzarası içinde geçer… gider.

               Baharlarda açan ağaçların, çiçekleri adeta zifafa hazırlanan gelinin gelinliğini giydiği gibi, her birisi çiçeklerini açar, meyvelerinin doğumunu yapmak üzere arzı endam ederler.

               Bahar mevsimi bir dirilişi mevsimidir. Varlık âlemi ölüm ve diriliş arasında cereyan etmektedir. Her ölümün bir dirilişi olduğu gibi, her dirilişinde bir ölümü mukadderdir. Pek çok varlığın dirilişinde, sevinç ve ölümün dede matem vardır.

                İlkbaharda güller ve çeşitli çiçeklerin açışıyla gözler,  güler ve içimiz dede huzur rüzgârları eser. Açan çiçekler, güller sahibine, lisanî halile seslenir, işte ben senin için var oldum, der. Etrafa yayılan güzel kokular, göze hıtab eden manzaralar, insanı huzurlu âlemlerde seyir ettirdiğini görürüz. Ne güzel diriliştir bu manzalar. Bunun için insanlar baharın özlemini çekerler.

                     Bahar çiçekleri beyaz renkleriyle insanlara hizmet için doğum meyvesini vermek için düğün hazırlığı içinde dirler. İşte diriliş sevinçli ve güzel olunca, ölümünde diriliş gibi hoş olacağını ümid etmek güzel olmalıdır.

                                     İlkbaharda gökler gürler, bulutlar rüzgâr arabasında seyr eder ve sulayacağı yerlerin planı üzerine yağmur sularını aktaracak yerleri arar ve bulurlar. Böylece susuzlar suya kanar, âlem yeniden hayat bulur, rahmet sayesinde her şey yeniden dirilişe kavuşur.

                 Bu konuda Rum süresi 50. ayetinde Rabbimiz neler beyan etmiş bu ayetten öğrenelim. “Allah’ın rahmetinin eserlerine bir bak: Arzı ölümünün arkasından nasıl diriltiyor! Şüphesiz 0, ölüleri de mutlaka diriltecektir. O’ her şeye kadirdir” . Beyanı yer almaktadır.

                      İnsan bakıp gördüğünden, dinleyip işittiğinden, ibret alması yönünde şair bir şiirinde şöyle demektedir.  “Bir göz ki ibret alamaya her gördüğünden, ol düşmanıdır sahibin baş üzerinde, bir kulak ki öğüt almaya her dinlediğinden, ana kurşunu akıt sen hemen deliğinden”

           Baharaşk mevsimidir. Bahar;kelebeklerin uçuştuğu, çiçek ve kekik kokularının hissedildiği, vadilerde suların şırıl şırıl aktığı, arzın yeşilliklerle donatıldığı güzel bir mevsimdir. Allah’a emanet olunuz.

                                                                                       

 

Bu yazı toplam 1789 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.