Bahar Depresyonundan Korunma Yolları

Bahar Depresyonundan Korunma Yolları

Kış mevsimi yavaş yavaş yerini bahara bırakmaya hazırlanırken, tüm doğada olduğu gibi insanlarda da canlanma, neşe ve coşku hali uyanır. Ancak mevsim geçişleri özellikle de kıştan bahara geçiş bazı sıkıntıları da beraberinde getirir…

 

Mevsimsel depresyonun en önemli nedeni biyolojik faktörlerdir. Genetik yatkınlığı bulunan bireylerde daha sık görünür. Her mevsim dönümünde vücudumuzun yeni bir biyo-psiko-sosyal ritme alışması gerekiyor.

Bazılarımızda bu biyoljik saat yeni duruma ayak uyduramaz ve beyin kimyası olumsuz etkilenir. Baharın gelmesiyle birlikte beyindeki serotonin ver melatonin hormonundaki değişimler depresyona yol açabilmektedir.

Kişinin psikolojik yaşam öyküsü içinde bulunduğu olumsuz yaşam koşulları baharla birlikte beklentilerin artması ve kışın yapamadıklarını yapma kaygısı da depresyonun oluşumunda etkilidir.

Bazı insanlarda yeni bir duruma adapte olmak kaygı uyandırabilir. Ayrıca kansızlık, vitamin eksikleri, troid bozuklukları gibi organik nedenlerde bahar yorgunluğu ve depresyona yol açabilir.

Peki, bahar depresyonundan nasıl korunabiliriz? İşte bahar depresyonundan korunabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar…

Uyku
Vücudun biyo ritmini dengede tutmanın en önemli yolu düzenli ve kaliteli uyku uyumaktır. Erken yatıp erken kalkmak, her gün aynı saatte uyumak yorgunluk ve stresi azaltır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.