Bağ- Kur'lulara 5 süper haber

Bağ- Kur'lulara 5 süper haber

Bağ-Kur’lular SSK’lı ve memurlarla eşitleniyor.

Sosyal güvenlikte Bağ-Kur'luya 5 iyi haber!

Dünkü yazımızda, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek sosyal güvenlik reform yasasının çalışanlar için hem avantajlar hem de dezavantajlar barındırdığını, bazı dezavantajlardan korunmak için 20 günlük süremizin olduğunu söylemiştik.

Bugün, reform yasasının özellikle Bağ-Kur'lular için getirdiği pozitif düzenlemelere değineceğiz. Şimdiye kadar sosyal güvenliğin en gariban kesimi olarak tabir ettiğimiz Bağ-Kur'lular, 1 Ekim'den sonra birçok konuda SSK'lılar ve memurlarla aynı haklara kavuşuyor.

1-İş kazası ve meslek hastalığında yardım

Şimdiye kadar sadece SSK'lı çalışan işçilere yapılan iş kazası-meslek hastalığı yardımları 1 Ekim'den sonra Bağ-Kur'lu (4/b'li) çalışanlara da yapılacak. Örneğin bir esnaf kendi işyerinde kazaya maruz kalır da geçici ya da sürekli olarak iş göremez hale gelirse, kendisine SGK tarafından her ay para yardımı yapılacak.

2-Doğum yapan Bağ-Kur'lu kadına yardım

Şirket ortaklarının dışındaki Bağ-Kur'lu kadınlara doğum yapmaları halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer hafta için para yardımı yapılacak. Ayrıca şimdiye kadar SSK'lı ve memur kadınlara ödenmekte olan emzirme yardımından şirket ortakları olanlar da dahil Bağ-Kur'lu kadınlar da yararlanabilecek.

3-Doğuştan malul (özürlü) Bağ-Kur'luya da emeklilik hakkı

Reform öncesi uygulamada, doğuştan malul olan (2/3 oranında iş kaybı olan) Bağ-Kur'luların erken emeklilik hakkı bulunmuyordu. Bunlar da diğer Bağ-Kur'lular gibi 9000 gün prim ve yaş haddine tabiydiler. 1 Ekim'den sonra malul Bağ-Kur'lular 15 yıl sigortalılık süresi ve 3.700 günle, yaş haddine tabi olmaksızın emekli olabilecekler.

4-Bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulunan anneye erken emeklilik

1 Ekim'den sonra, bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulunan Bağ-Kur'lu anne, çalıştığı her yıl için 3 ay ilave prim günü kazanacak. Bu günler hem prim gününe eklenecek hem de emeklilik yaşından indirim yapılacak.

5-Yetim kızlara 24 aylık çeyiz yardımı

Daha önce SSK ve Emekli Sandığı kapsamında ödenen çeyiz yardımı, reformla birlikte Bağ-Kur'lunun yetim kızına da verilecek. Yetim aylığı alan kız çocuğu evlenirse, aldığı aylığın 24 katı toplu olarak ödenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.