Atatürk’ün kurduğu çiftlik yok oluyor

Atatürk’ün kurduğu çiftlik yok oluyor

Atatürk’ün 1935’te Çubuk’ta kurduğu ve 1975’ yılına kadar Atatürk Orman Çiftliği tarafından işletilen Aydos Çiftliği’nin arazisiyle buradaki yapıların geleceği halen belirsizliğini koruyor.

MUSTAFA Kemal Atatürk’ün küçükbaş hayvancılığın teşviki amacıyla 1935 yılında kurduğu Aydos Çiftliği, eski günlerinden çok uzak bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor. 1935 yılındaki Çubuk gezisi sırasında bölgeye çiftlik kurma kararı alan ve kısa sürede çalışmalarını başlatan Atatürk’ün ölümünden sonra çiftlik 1975’e kadar AOÇ tarafından işletildi.
Bu süreçte köylüler, çiftlik arazisinde hayvanlarını otlatmalarına izin verilmediği gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı. Köylüler davayı kazanınca çiftlikteki işletme 1975 yılında kapatıldı.

Arazi kimlerin elinde

50 bin dönüm büyüklüğündeki arazinin bir kısmının ağaçlandırıldığını ancak, geri kalan büyük kısmının belirsizliğini koruduğunu söyleyen emlak müşaviri Salim Taşçı, “Arazinin envanteri var mıdır? Varsa kimlerin elindedir?” diye sordu. Taşçı, şunları söyledi:

“Atatürk’ün gezip gördüğü, önderliğini yaparak kurduğu çiftliğin bir harabe alanına dönüştürülmesi hazin ve üzücü bir olaydır. Bu topraklar üzerinden tarım ve hayvancılığı canlandırmak ve Başkent’e kazandırmak isteyen Ulu Önder’in bu emanetine sahip çıkmayanların kendinden utanması gerekir. Burası Atatürk’ün emanetine hiç saygı gösterilmediğini gösteriyor.”

Çiftlikte 28 yıl çalıştı

Atatürk döneminde aktif hale getirilen Aydos Çiftliği’nde bir yandan tarım yapılırken diğer taraftan 2 bin civarındaki küçükbaş hayvandan elde edilen et, süt ve peynir gibi ürünler başta Cumhurbaşkanlığı, askeri kurumlar olmak üzere Türk Hava Kurumu ve Kızılay’a gönderiliyordu.

Çiftliktte 28 yıl çalışan Uluağaç Köyü sakini 80 yaşındaki Rüştü Reçber, “Yevmiye usulü çalışıyorduk. Yıllarca koyun sağdım, hayvan otlattım” dedi.

Aydos Çiftliği mahalle oldu

AYDOS Çiftliği, bugünlerde Uluağaç Köyü’ne bağlı bir mahalle olarak yaşamına devam ediyor. Atatürk döneminde yapılan binalardan hayatta kalanlar şimdilerde köylülerin yayla evleri olarak kullanılıyor. 20 yıl önce yol ve elektrik sorununu çözdüklerini belirten köylüler çiftliğe Tefik Yılmaz Mahallesi adını verdi. Uluağaçılar her yazın iki ayını bu çiftlik evlerinde geçirmeyi sürdürüyor.

Uluağaç Köylüleri, çiftlik üzerinde bulunan ev ve arazilerin tapularının ellerinde olduğunu söyledi. Doğal su kaynaklarının beslediği çiftlik üzerinde hayvancılık ve tarımın son derece iyi yapılabileceğinin altını çizen köylüler, devletten destek alamadıklarını ifade etti.


Kaynak:Hürriyet/Fatih TEKECİ
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.