Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

AŞÜRE GÜNÜ

Aşurenin anlamı nedir? Arapçada, aşır on demektir. Aaşır ise, onuncusu, anlamını taşır. Tahıl ve kuru meyvelerden yapılan tatlıyada, aşure denir. Arabî aylardan muharrem ayının onuncu gününe de “Yevmi aşure” denilmektedir. Bu yıl “AŞÜRE”, 26/Aralık/2009 cumartesi gününe, rastlamaktadır.
Muharrem ayının 9.10.11 gümlerinde iki veya 3 gün oruç tutulması sünnettir. Bu günlerde oruç tutulmasının hikmet ve sebebi ise; Musa (a.s.v) Mısırda ikamet etmekte iken, Firavun tarafından katledilmek istendi. Kendisinin hak peygamber olduğuna, inananlarla birlikte(beniisrail, israil oğullarıyla) mısırı terk edip, “medyen” tarafına giderken Fıravında, ,donanmış ordusuyla, Musa (a.s) mı öldürmek üzere peşinden geliyordu. Musa (A.s) mın, önünde kızıl deniz, arkasında da, Firavun ve ordusu geliyordu; hal böyle iken, Allah tarafından gelen bir vahiy ile ölmekten ve öldürülmekten kurtuldular. Bu olay kur"a-nı kerim“şuara” süresi,61–67,ayetlerinde şöyle beyan edilmektedir.“İki topluluk bir birini görünce, Musanın adamları: işte yakalandık! Dediler. Musa: Asla! Dedi, Rabbim şüphesiz benimledir, bana yol gösterecektir. Bunun üzerine Musa"ya: Asan(Bastonun) ile denize vur! Diye vahyettik.(vurunca deniz)derhal yarıldı(on iki yol açıldı),her bölük koca bir dağ gibi açılan yollara girdiler) Musa ve beraberinde bulunanların hepsini kurtardık. Sonra ötekilerini suda boğduk. Şübhesiz bunda bir ibret vardır ama çokları iman etmiş değillerdir.” Buyrulmaktadır..
Firavun denizde boğulup ölürken Allah"a, inandığını üç defa tekrar ederek söylemiş ise de, son andaki imanının kabul görmediği yunus süresi ayet 90.da açıklanmaktadır. Ayetlerde geçen Musa (A.v) ın ve beni İsrail"in denizden selametle geçmesi olayı nedeniyle Peygamberimiz (s.av) Mekke"den Medine ye hicretinde, medinedeki Yahudilerin aşure gününde,1 gün oruç tuttuklarını görünce, Yahudilere, benzememek için sadece bir gün değil, Muharrem ayının dokuzuncu günü ile onuncu günü veya onuncu günü ile onbirinci günlerinde “iki veya üçgün oruç tutulmasını emretti. Müslim Oruç bahsi.38. Bu orucu Peygamberimiz (s.a.v) kendiside tutmuş ve bu orucun, bu mevsimde tutulması da sünnet kılınmıştır. Bu orucun fazileti hakkında Rasulullah efendimiz (s.a.v) Ramazan ayından sonra, en faziletli oruç, Allah"ın ayı olan muharrem ayında tutulan oructur”buyurmuşlardır. Ramazan ayının orucu, farz kılınınca, Peygamber efendimiz (s.a.v) bu aşure orucunu isteğe bırakmıştır.
Rivayetlere göre Muharrem ayının 10.gününde, İlk insan ve ilk peygamber Adem (a.s) dan , bu yana çok önemli olaylar cereyan etmiştir.O olayların bazılarını şöyle sıralamak mümkündür

  Hz. Âdem'(s.v)in tövbesinin kabul edilmesi
  Hz. Nuh'(s.v) "ın gemisi Cudi Dağının üzerine demirlenmesi.
  Hz. Yunus'(a.v)ın, balığın karnından çıkması,  
  Hz. İbrahim (a.s.)'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması 
  Hz. İdris'(a.s.v) ın göğe çıkarılması,  
  Hz. Süleyman (a.s.)'a saltanat verilmesi, 
  Hz. Yakup"un(a.s.v) oğlu Hz. Yusuf'a(a.s.v)ma kavuşması, gözlerinin görmeye
başlaması
Hz. Yusuf(a.sv)ın kuyudan çıkması  
Hz. Eyyûb (asa) ın hastalıktan kurtulması,  
 Hz. Musa(a.s.v)ın Kızıldeniz'i selametle geçmesi ve Firavunun ordusu ile
Birlikte denizde boğularak ölmeleri

Hz. İsa( a.s.v)ın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması.  
  Kıyametin,kopması,olayıda,Aşûregünü,cerayan,edecektir. 
 Hz. Ayşe"nin(r.a) beyanına göre, Kâbe"nin örtüsü daha önceleri, Aşure gününde değiştirilirdi.
 Hz.Hüseyin (ra) şehit edilmesi olayı da Muharem ayında cereyan etmiştir.
  
Muharrem ayında, Aşure çorbasının pişirilip zengin fakir demeden herkese ikram edilmesinde; Muharrem ayının özelliklerindendir. Rivayete göre; Nuh (a.s) tufandan kurtulduktan sonra, gemidekilerin dağarcıklarında bulunan, çeşitli yenilecek gıda maddeleri, bir araya getirilmek suretiyle, pişirilip, birlikte yemişler ve bu güzel adet geçmiş peygamberler ve ümmetlerinden, buyana, örnek alınarak günümüze kadar devam ede gelmiştir. Allaha emanet olunuz.

Bu yazı toplam 2766 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.