ASRİ MEZARLIK YOLU ÇUBUK’A YAKIŞIYOR MU?

ASRİ MEZARLIK YOLU ÇUBUK’A YAKIŞIYOR MU?

Kargın Köy yolunun solundan başlayan Asri Mezarlık Yolu’na yol demeye bin şahit lazım...

Şuayip YAMAN

Yol boyunca asfalt delik deşik (çatlamış), araçlar altını vuruyor. Yolda araç kullanmak için adeta cambaz olmak gerekir. Araçlar zikzak çizerek gidiyor.

 

Yol sözde asfalt yapılmış.. Vatandaşlar bu yola keşke asfalt atılmayıp toprak yol olarak kalsaydı” diyorlar.

 

Yol kenarındaki ağaçların yüzde 80’i kurumuş vaziyette...

 

Mezarlığın girişi kaygan taşlardan oluşmuş... Kadın-Erkek tuvaletleri konteynırdan yapılmış ve içleri de maalesef pislikten geçilmiyor. Muslukların tepesi düşmüş..Musluklara tankerden su veriliyor.

 

Belediye yetkilileri bunları görmüyor mu?

 

Paşa Mezarlığının dolması sonucu Çubuk Belediyesi tarafından alternatif olarak yapılan Asri Mezarlığın durumu vatandaşları hayatından bezdiriyor.

 

Cenaze yakınları Suyu, Elektriği nereden alacak?

 

Yapıldığı günden bu yana birçok hizmetten mahrum bırakılan Asri Mezarlığı’nda, cenaze sahipleri su bulmakta zorluk çekiyor. Çünkü yeni mezarlıkta su bağlantısı bulunmuyor. Mezarlık girişinde bir adet su tankeri var. Bu da yeterli değil. Üstelik musluğunun tepesi de alınmış..

 

Asri Mezarlığın sorunları saymakla bitmiyor. Yeni mezarlıkta yeterli ışıklandırma da yok. Peki, ne zaman gelecek? Mezarlık dışında araçların park edileceği doğru-dürüst oto park da yok. İnsanlar araçlarını rat gele buldukları yerlere park ediyor.

 

Asri Mezarlık Yolu Çukurlarla Dolu...

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçedeki birçok köyün yolu asfalt yapılırken, Asri Mezarlığa gidebilmek neredeyse imkânsız. Mezarlık yolu tamamen bozuk. Durum bu olunca yolda giden araçlarda yolda zikzak çizerek ilerliyor.

 

Asfalt yapılan yolların ilk sıralamasında bulunması gereken bu mezarlık yolunun yapımı neden öncelik sıralamasında ilklerde değil, vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

 

Cenaze sahipleri, Asri Mezarlığın yolu, elektriği, suyu olmayan bu kutsal yerin şeklinden duydukları rahatsızlığı Belediye yetkililerine sözlü olarak ilettiklerini fakat taleplerine istinaden hiçbir girişimin olmadığını, Büyükşehir ve Çubuk Belediyesi’nin bu konuyu ivedilikle çözüme kavuşturmasını istiyor.

Mezarlığa giden vatandaşlar, “Allah aşkına Belediye ne iş yapar?” Şeklinde şikâyetlerini dile getiriyorlar.

 

Paşa Mezarlığı ise bildiğiniz gibi...

 

Paşa Mezarlığı’nda da; Kabristan düzenlemeleri, temizliği ve bakımı noktasında çalışmaların da hassasiyetle sürdürülmesi gerekir.

 

Mezarlık çevreleri çöplük mü?

 

İlçemiz 23 Temmuz 2004 tarihi itibariyle “Metropol İlçe” oldu. Yani ilçe 7 merkez mahalle ile birlikte 77 de köyden mahalleden ibaret...

 

Mezarlıklar derken; 84 mahalledeki tüm mezarları kastediyorum.

 

Mezarlıkların genel olarak tertipsiz ve düzensiz, bazılarının da çöp alanı gibi kullanılmasına tepki gösteren vatandaşlar, “Bazı kendini bilmezler böylesine tarihi değer taşıyan, göz önünde bulunan mezarlıkları çöp alanı gibi kullanıyorlar.

 

Artık bırakın dirilerimize saygı göstermeyi artık ölülerimize bile saygı gösterilmiyor. Çöp ve pet şişeleri geçerken mezarlıkların duvarından içeri atanları görüyor ve şiddetle kınıyoruz” diyerek tepki göstermektedirler.

Bunun yanında gerek insanların gerekse de doğanın etkisiyle zarar gören sahipsiz mezarların da çökmesi, kırılması da vatandaşların dikkatinden kaçmamaktadır...

 

Ramazan'ın gelmesi ile birlikte, yakınlarını toprağa verenler, bir bir mezarlık ziyaretlerine başladı. Mezarlıkların, sadece girişlerinin göz boyama olması açısından bakımlı olduğu gözlendi.

 

Yakınlarının mezarlarına koşanlar gördükleri manzaralarla adeta yıkılıyor. Birtakım mezarlıklar bakımsızlıktan çöplüğe dönerken, mezarlığın içerisinde nereden geldiği belli olmayan ve mezarların etrafının çevrelendiği yerlerde duran çöpler dikkatlerden kaçmıyor.  

 

Mezarlıkların genel olarak içler acısı halleri, mezar sahipleri tarafından tepki görüyor. Atıl durumdaki bazı mezarlıkların yanı sıra giderek büyüyen mezarlıkların yollarının olmaması nedeniyle insanlar yakınlarının yattığı mezarlara ulaşamıyor. Özellikle kış aylarında...
 

Sıkıntının yaşandığı mezarlıkların bazılarında çöplükle karşılaşmak mümkün.. Mezarlığın etrafında yaşayan duyarsız yaratıklar, çöplerini mezarlığın yüksek duvarlarından içeriye atıyormuş.

 

Vatandaşlar, insanların sevdiklerini bıraktığı, mezarlıkların tertip ve düzen içerisinde olması gerekirken, bakımsızlıktan çöken ve kırılan mezar taşlarının yanı sıra mezarlığın içerisindeki birtakım çöplere isyan ediyorlar.

 

Burası bizim en sevdiklerimizin yattığı yer bizim için önemi çok büyük diyen bir vatandaş, "Ben böyle bir rezillik görmedim.

 

Kimse gelip bakmıyor mu bu mezarlığa? Utanmıyorlar mı? Ya burası çöplük mü? Mezarlık mı? Hangi birini göstereyim. İlçe Belediyesi ne iş yapıyor? Sadece mezarlığın girişinin temiz tutulması önemli değil" dedi.

 

Yakınları aynı mezarlıkta yatan başka bir vatandaş ise, "Geçen gün geldim, yerlerde çöpler vardı. Mezarların arası çok dar ve geçmekte zorluk çekiyoruz. Bazen de mezarların üzerine basarak geçmek zorunda kalıyoruz.

 

Bir bizim mezarlıklarımıza bir de birilerinin “gâvur” diye hitap ettiği yabancıların mezarlıklarına bakıyorum. Onlara gıpta ile bakmamak mümkün değil...

 

Bunları kime veya kimlere şikâyet edeceğiz? Burada bizim anılarımız yatıyor. Yazık günah değil mi? Sorumluların bize bunu yaşatmaya hakları var mı?" dedi. 

 

Mezarlıklardaki çevre ve görüntü kirliliği, Metropol bir ilçeye hiç yakışıyor mu?

 

Ayrıca mezarlık ve çevresi akşamları kimlerin mekânı?

 

Bu nedenle bu mezarlıklarda bir bekçi kulübesi, dolaysıyla da güvenlikçi olması gerekir.

 

Çubuk’taki mezarlıklarda gördüğünüz manzaraları Büyükşehir’de görmeniz mümkün mü?

YAZARIN ÖZEL NOTU: Bu vesile ile tüm okurlarımın Mübarek Ramazan ayını kutlar, hayırlısı ile Bayrama kavuşmalarını temenni ederim.

 mezarlik-tile.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum