“Aşı Haftası” 20-26 Nisan 2009 Tarihleri Arasında Yapılacak

“Aşı Haftası” 20-26 Nisan 2009 Tarihleri Arasında Yapılacak

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin bir girişimi olan “Avrupa Aşılama Haftası” bu yıl 20-26 Nisan 2009 tarihleri arasında 4. kez düzenlenecektir.

''HAYDİ ÇOCUKLAR HAYDİ YETİŞKİNLER AŞIYA''

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi"nin bir girişimi olan  “Avrupa Aşılama Haftası” bu yıl 20-26 Nisan 2009 tarihleri arasında 4. kez düzenlenecektir.

 

Yetkililerden alınan bilgiye göre: Aşı Haftası ile toplumun aşılama ve aşı ile korunabilen hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi, 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması, aşılama hizmetine yeterince ulaşamayan gruplara ulaşılması amaçlanmaktadır. Bu amaçlara ulaşabilmek için sektörler arası işbirliği ile topluma aşılamanın önemi ve çocukluk dönemi aşı takvimi konularında bilgilendirme yapılması gerekmektedir.

 

Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uygun şekilde aşılanmalıdır. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla yapılması çok önemlidir.  Eksik aşılı ya da aşısız bir çocuk saptandığında yaşına uygun olarak aşılanmalıdır.

 

Bunun dışında yalnızca çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip ve pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır.

Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen yetişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak, yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmelidirler.

 

Aşı uygulamaları ilimizde Sağlık Ocakları, Sağlık Evleri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca bazı riskli grup aşılamaları Bütçe Uygulama Talimatı kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir.

 

Aşı uygulamaları ilçemiz de ise, Sağlık Ocakları ve  Akkuzulu, Taşpınar, Karadana, Melikşah, Kızılca, Yiğitli ve Aşağı Çavundur"da bulunan Sağlık Evleri"nde  ücretsiz olarak yapılmaktadır.   

 

Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla hem aşılanmamış olanlar hem de aşılanmaya engel oluşturan hastalığı olanlar korunmuş olur.

 

Ailelerin aşı konusunda riayet etmesi gereken önemli hususlar şunlar olmalıdır:

                ·        Çocuğunuzun aşılarını zamanında yaptırmayı unutmayınız.

                ·        Çocukluk Dönemi aşıları ücretsiz olarak Sağlık Ocaklarında yapılmaktadır.

·        Çocuğunuz hala aşılanmadıysa veya eksik aşısı varsa en yakın Sağlık Ocağına başvurunuz.

·        Bazı hastalıklar için risk altındaysanız ya da seyahate çıkacaksanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinerek, en kısa sürede aşılanınız. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.