ARSALAR ÇÖPLÜK MÜ?

ARSALAR ÇÖPLÜK MÜ?

İlçe şehir merkezinin çeşitli yerlerinde bulunan boş arsalar ve araziler çöplüğe döndü.

 Şuayip YAMAN

İlçenin yeni cazibe merkezi olmaya aday Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan boş arsalara atılan alçı, boya ve çimento ve inşaat malzemeleri gibi inşaat atıkları ile pet şişe, çöp ve benzeri atıklar, çevrede kötü görüntü oluşturuyor.

cop1-001.jpg

Yaşanılan durumdan rahatsız olan bazı vatandaşlar duruma tepki göstererek, kente bu görüntülerin yakışmadığını belirtti. Şikâyetçi olan çevre sakinleri, “Bu tür kişilerin insanlara ve çevreye karşı duyarlılığı yok. Bu alanları nasıl çöplüğe çevirirler? Çöpleri temizlik işçilerine vermeleri, atıkları da belediyenin gösterdiği atık sahaya dökmeleri gerekiyor. Çubuk’a bu görüntüler yakışmıyor. Yetkililer moloz ve çöp çöken döken kişileri tespit edip ceza tatbik etmeli” diyerek sitem ediyorlar.

cop2-001.jpg

Cumhuriyet Mahallesi’nin güneyi ilçenin yeni cazibe merkezi olmaya aday.. özellikle Halil Şıvgın Çubuk devlet Hastanesi’nin arkasında çağdaş ve son derece modern binalar yükselmekte.. Ama gelin görün burasını çöplük götürüyor.

cop3-001.jpg

Belediye’nin talimatıyla apartman sahiplerinin çöplerini 20.00-22.00 saatleri arasında apartmanlarının önlerine koyması gerekirken,  bir - iki apartman dışında diğer apartman sakinleri çöplerini çaktırmadan ya bitişikteki apartmanın önündeki çöp yerine veya apartmanlarına yakın boş arsalara koyuyorlar. Genelde ikinciyi tercih ediyorlar.

cop4-001.jpg

Üstelik de bu işlemi Belediye’nin talimatına rağmen her gün gündüzleri herhangi bir saatte yapabiliyorlar.

 

Üstelik buralarda Belediye yetkilileri de oturuyor. Bu manzaraları hiç görmüyorlar mı?

 

İnşaatçılar tarafından alınan arsalarda inşaatların başlamasının geciktirilmesi veya arsa olarak atıl durumda bekletilen arsalar, sorumsuz, vurdumduymaz ve duyarsız çevre sakinlerine yarıyor.

 

Bu boş arsalara çöplerin yanı sıra asfalt parçaları, inşaat tahtaları, molozlar, kağıtlar, ambalaj kutuları v.s. atılıyor. Üstelik bu arsalar yabani otlardan da geçilmiyor. Kazara birisi buralara bir kibrit yakıp atsa  çayı çayır yanar. Zaman zaman da hayvan leşleri burada günlerce bekliyor. Kimse görmüyor. Çünkü buraları kamufle olmuş durumda.. Buralar geceleri her türlü saklanmaya müsait zula yerler..

cop5-001.jpg

Bu boş arsalarda yığılan çöp yığınları, vatandaşın ve buralarda oynayan çocukların sağlığını tehdit ediyor. Arsalar çöplükten ve mikroptan geçilmiyor. Çevre ve görüntü kirliliği yapıyor.

 

Bu utanmaz arlanmaz örümcek kafalı yaratıklara kim ve ya kimler dur diyecek?

 

Cumhuriyet Mahallesi’nde çöplerin boş arsalara atıldığı sokak ve caddeler ;

 

Şehit Ali Çakır Caddesi,            Zekai Gökşin Sokağı,         Ziya Sokak

 

Sancaktar Sokak                        Sağlık Sokak                       Mehmet Akif Ersoy Caddesi

 

Hendek Sokak                            Çeri Sokak                           Medine Sokak

 

Kardelen Sokak                         Mesaj Sokak                         İmam Hatip Caddesi

 

Güzin Sokak                               Olgunlar Sokak                     Burhan Hançer Sokağı

 

Eser Sokağı örnek verebilirim.

cop6-001.jpg

Yukarıda bahse konu yerlerdeki boş arsalara utanmadan, sıkılmadan ve alenen çöp atanları sürekli görmeniz mümkün..

 

Bu vatandaşlar tespit edilmeli gerekirse ceza kesilmeli..

 

Yere çöp atmanın hatta tükürmenin bile yasak olmadığı ülkemizde bakın neler oluyor;

 

5-10 metre uzaklıktaki çöp bidonuna gitmeyen insana ne demeli? Bilemiyorum...

 

Zaten dar olan bu sokak ve caddelerden yüzlerce insan geçiyor. Siz bir poşet çöpün kokusuna  evinizde bile dayanamıyorsunuz. Ve hemen dışarıya, hem de rastgele bulduğunuz bir yere çöpünüzü hemen elden çıkartıyor ve rastgele yerlere atıyorsunuz. Önemli olan evinizdeki ve elinizdeki çöpten bir an önce kurtulmak.. Ama oradan geçen insanlar o kokuyu duyuyor.

cop7-001.jpg

Bu ne sorumsuzluk ve vurdumduymazlıktır?

 

Oysa sağduyulu bir insan kendine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmayan kimsedir.

 

İnce poşetlerle atılan çöpler; köpekler, kediler, kuşlar, tavuklar tarafından yırtılıyor, karıştırılıyor.

Bu çöp poşetlerini en son hurdacılar gelip parçalıyor. Ortalığa mikroplar saçılıyor, yere saçılan sular sinek yapıyor.

 

Vatandaşlar (Çevre ve Temizlik konusunda), “belediye yetkilileri çevre temizliğinden bahsederler ama temizlik yok. Çöpümüzü koyacak çöp konteynırı yok. Temizlik vergisi ver, çöp vergisi ver, onu ver, bunu ver, karşılığı çöp için olur olmaz insanlarla söz düellosu yapıyoruz. Apartmanların önüne çöp konteynırı istiyoruz.

 

Oturdukları sokağı veya caddeyi nasıl çöplüğe çevirirler?

 

Arsalara atılan atıkların temizlik işçilerine verilmesi gerekiyor ye da şehir dışında uygun bir yere dökülmesi gerekiyor. Yetkililer buna biran önce çözüm bulmalı..

 

Çöp sorunu da nedir ki?

 

Çöple ilgili şimdiye kadar 3 yazı yazdım bununla 4 olacak. Ama birilerinin bir kulağından giriyor, diğerinden çıkıyor.

 

Çöp ile ilgili bir önceki yazımda örümcek kafalı bir yorumcu, “ya yazar bir çöp içinde bu kadar yazı yazılır mı diye” serzenişte bulunmuştu. İşte Metropol İlçe’nin yorumcusu böyle olur. Çünkü çöpün nelere kadir olduğunu bilmiyor!..

 

Belediye zaten bu tür sorunlarla ilgilenmiyor. Çünkü bu tür sorunlar onların ilgi alanlarına girmiyor. Girseydi, bir yerlerde belli olurdu.

 

Oysa  “Temizlik İmandandır.”

 

 “Temizlik İmanın yarısıdır” 

 

Yüce Peygamberimiz şöyle buyuruyor: "Temizlik imanın yarısıdır."

 

Bilim adamları temizlik sayesinde insanın yaklaşık olarak birçok hastalıktan korunmasının mümkün olduğunu söylemişlerdir. Vücudun temiz kalması; onun yapışkan birçok mikrop ve tozdan uzak olması demektir. Bu da başta cilt ve ağız hastalıkları olmak üzere vücudun pek çok hastalıktan korunması anlamına gelir. Devamlı olarak el ve yüzün temiz tutulması, ağız ve burun yoluyla vücuda girebilecek mikropları en az seviyeye indireceğinden, nefes ve yemek borusuna gelebilecek çeşitli hastalıklara karşı da koruyucu vazifesi görmektedir.

 

METROPOL bir kentin; Yolları düzgün, binaları estetik, sokakları temiz, kent möblesi, yeşil alanı boldur. Her şeyden önce her yaşam alanı belli bir ruha sahiptir. İçinde yaşayanlarda güvencededir. Bu durum aynı zamanda modern ve gelişmiş olmanın göstergesidir.

Bu durumda ilçenin hangi özelliği Metropol ? Çubuk İlçesi olsa olsa “Çöp Kent” olur.

 

Sayın Başkan, 2 Nisan 2014 tarihinde göreve başladınız. Şimdi tarih 4.11.2014.

 

Aradan 7 ay geçmiş.. Ne zaman çalışmaya başlayacaksınız? Pardon siz yapmayacaksınız. Emir veya talimat vereceksiniz personeliniz yapacak o kadar. Ama bu bile çok zor herhalde.. Üstelik mesleğiniz de doktorluk. Çöpün ne olduğunu siz daha iyi bilirsiniz...

 

Ama ilçeyi çöp götürüyor, siz ve ekibiniz ise hala seyrediyorsunuz. Çöp konusunda şimdiye kadar bir çözüm üretemediniz, bir önlem dahi alamadınız. Oturduğunuz apartmanın önüne bile vakitli vakitsiz çöp dökülüyor. Bunu bile görmüyorsunuz, ilçeyi mi göreceksiniz?

 

Belediye Başkanı ve ekibi, ilçenin dağ gibi birikmiş sorunlarını çözmeye ne zaman başlayacak?

 

Sayın Başkan zaman hızla akıp geçiyor.

 

Benden söylemesi... Dost hep acı söyler.

cop-tile.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum