Ankara'nın gazı mahkemelik oldu

Ankara'nın gazı mahkemelik oldu

Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın özelleştirme ihalesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO), Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın özelleştirme ihalesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

TMMOB MMO Başkanı Emin Koramaz, yazılı açıklamasında, davanın, doğalgaz dağıtımının kamu hizmeti olduğunu, "bu hizmetin özelleştirmesinin özel hukuk sözleşmeleri ve mülkiyet devri yoluyla yapılamayacağı, doğalgaz fiyatlarında kentler arası uygulama farklılığı yaratılacağı ve ihale sürecindeki usulsüzlüklere dayanarak açıldığını" kaydetti.

Koramaz, "EGO Genel Müdürlüğü'nün doğalgazla ilgili bölümlerinin ayrı bir şirkete dönüştürülerek, kısa süre içinde özelleştirilmesi ve özelleştirme gelirleri ile BOTAŞ'a olan EGO borçlarının faizleri silinerek, yalnızca ana paranın ödenmesi amacıyla özel bir değişiklik yapıldığını" belirtti.

Koramaz, "Bu düzenleme uyarınca EGO'nun doğalgaz birimlerini kapsayarak kurulan Başkent Doğalgaz Dağıtım özelleştirme ihalesi, çok özel bir biçimde hukuk ve Anayasaya aykırılıklar eşliğinde yapılmıştır" görüşünü dile getirdi.

Koramaz, MMO'nun açtığı davanın gerekçelerini şöyle özetledi:

"Kamu hizmetinin özelleştirilmesi kamu yararına ve Anayasa'ya aykırıdır. İşletme hakkı yanında doğalgaz dağıtım şebekesinin mülkiyetinin de devredileceği özelleştirme, kamu yararına ve hukuka aykırıdır.

Doğalgaz dağıtımının özel hukuk sözleşmeleriyle gördürülmesi mümkün değildir. Ankara doğalgazı en yüksek bedelle tüketen kentlerden biri olacaktır.

İhaleden çok kısa bir süre önce Baymina Enerji'nin Başkent Doğalgaz AŞ'ye devri ve Kızılcahamam Dağıtım Bölgesi için EPDK'dan talepte bulunulması, ihaleye katılımları ve ihale bedelini etkiler niteliktedir. İhale usulü kamuoyunda kuşku yaratmıştır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.