Ankara SMM Müşavirler Odası Toplantısı Çubuk'ta Yapıldı

Ankara SMM Müşavirler Odası Toplantısı Çubuk'ta Yapıldı

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, ‘E-birlik Haksız Rekabetle Mücadele Programı Toplantısı’nı Çubuk’ta gerçekleştirdi.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, 'E-birlik Haksız Rekabetle Mücadele Programı Toplantısı'nı Çubuk'ta gerçekleştirdi. Oda Başkanı Mehmet Okkalı, sıkıntı ve sorunları istişare ederek, çözüme kavuşturacaklarını bildirdi.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Okkalı, toplantıda yaptığı konuşmada ilk defa Gelir Dairesi Başkanlığı'nın meslektaşlarını ve TÜRMOB'u muhatap aldığını belirtti. Okkalı, yaptığı toplantılara kendilerini de davet ettiklerini belirterek, "Sıkıntılarımızı, sorunlarımızı istişare ediyorlar. Çözüm önerilerimizi inceliyorlar ve inşallah çözüme de kavuşturulacağını düşünüyorum. Bizler mesleği dört dörtlük hakkıyla yapmak durumundayız. Demin arkadaşlarımın da izah ettiği gibi artık bu meslekten dolayı mesuliyetleriniz çok fazla arkadaşlar. Bugüne kadar kurgulanmıyordu ancak bundan sonra OSTİM Vergi Dairesi'nde yaşadığımız problemden dolayı uygulanacağını da gördük. Vermiş olduğumuz her türlü beyannameden, atmış olduğunuz her türlü imzadan mesulsünüz" dedi.

Konuşmasında sektör sektör çalışma yaptıklarını ve çalışmaların kademe kademe Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirileceğini ifade eden Okkalı, şöyle devam etti:

"Hurdacılık sektörü ile ilgili kaçak nerede, bunun çalışmasını yaptık, emlak sektörü ile ilgili kaçak nerede bunun incelemesini yaptık. Örnek vereceğim emlakçı arkadaşlar şuan alım satımdan dolayı çok muzdaripler. Ne yapıyorlar emlakçı, şahıstan bir arsa satın alıyor. Şahıstan aldığı arsayı emlakçı örneğin 100 bin liraya aldı diyorum, onu otomatikman olmayan bir yüzde 18 KDV sisteme girdiği için ne yapıyor emlakçı onu sahte faturayla diğer türlü yönden sıfır KDV'yi ödememek için mücadele ediyor."

Vekaletname ile satışın hem vergi hem KDV kaybı olduğunu hatırlatan Mehmet Okkalı, "Bundan sonra aradaki farklar sadece katma değerden hesaplansın. Alıcı fiyatı ne adamın 100 lira, satıcı adamın ne 110 lira. 110 liranın KDV vergisini alsın diye bir öneri sunduk. Kademe Şube Müdürü de tasdikledi bunu. Gelir Dairesi Başkanı da itiraz edemedi. Arkadaşlar eğer ki muhatabınıza derdinizi iyi anlatırsanız, hatalı olduklarını belirtirseniz onların da kaçacağı bir nokta var, ondan sonra kaçamazlar, mecburen teslim olurlar. Sorunlarımızı çözmek zorundalar. Herkese kapımız açık arkadaşlar. Hangi parti gelirse hepsine kapımız açık. Geldikleri zaman çayımızı, kahvemizi ikram ediyoruz. Sohbetimizi yapıyoruz, Meclis'e girdiği zamanda sizden istediğimiz biz çok renkli bir grubuz. Her partiden her siyasi görüşlü arkadaşlarımız var içimizde, hepinizi çok seviyoruz. Meclis'e girdiğiniz zaman da bizle ilgili yapabileceğiniz çalışmaları sıkıntı, sorunları da bizim bugün kapımızı nasıl çalıyorsanız yarın da biz sizin kapınızı çalacağız. Fakat dediğim gibi tahsilat sorununu çözersek yapalım. Yasal düzenleme yaptıralım, diyelim ki yasal düzenlemede dörtlü beşli ödeme sistemimiz var, bizim düşündüğümüz sözleşmenin geçerli olabilmesi için sözleşmeyi imzalar imzalamaz bize ya banka talimatnamesi imzalasın ya vizasını versin dokuz taksitle çekelim veya mail versin. Bunlar yok diyorsa çek versin. Çekimde yok diyorsa en son senet versin. Ben her ay adamın peşinde koşarak para almayacağım. Bana evrakı verecek, eğer bu evrakı da tahsil ediyorsa o sizin sorununuz arkadaşlar, avukata vereceksin. İcra yöntemi var, diğer yöntemler var, o şekilde paranı tahsil edeceksin" diye konuştu.

Müşteriyle aralarına bir mesafe koymak zorunda olduklarını belirten Oda Başkanı Okkalı meslektaşlarına şöyle seslendi:

"Dedik ki sen bizdensin, listenin sonunda olan ismimizi çıkarttı, artık bundan sonra listede biz yokuz. Ancak sıkıştırırsan para tahsil edersin. Bunun en doğal çözümü de sizlerin mesleğe sahip çıkması. TÜİK Başkanlığı'nı ziyarete gittik arkadaşlar. Kardeşim formları göndermeyin, gitsin elemanınız kendisi doldursun, müşteri sorsun. Oda diyor ki müşteriye verme imkanı yok. Bunlara sizlerin aracılık etmesi gerekiyor. O zaman dedik ki elemanları göndermeyin, bize mail atın, o elemanlara vereceğiniz maaşı ücret olarak bize ödeyin, biz bu şekilde bu sistemi çözelim dedik. Kota çalışması yapıyoruz. Kota çalışmasında 1 puanla 6,5 puan arasında defterlerde şey belirlenecek. En büyük defter 1 puan, en küçük defter 6,5 puan olacak. Bununla ilgili komisyonu kurduk. Arkadaşlarımız bir çalışma yapacak ve görüşümüzü hem TÜRMOB'a hem de Maliye Bakanlığı'na sunacağız. Biz bunu da destekliyoruz arkadaşlar. Bir meslektaş 100 puanlık defter tutabilsin. 100 puanlık defteri dolduktan sonra bu da 100 tane işletme defteri yapar, en büyük defterden de 15 tane yapar arkadaşlar. Böyle bir kısıtlama gelecek. İkinci 100 puanlık defterde yanında birMali Müşavir çalıştırma zorunluluğu gelsin. Biz şunu da iddia ediyoruz 25 puan içinde bir stajyer çalıştırma zorunluluğu gelsin. Şuan stajyerler de iş yeri bulamıyor. Ücret ödenmediği, düşük ücretle çalıştırıldığı şikayetleri de geliyor. Bunun da engellenmiş olacağını düşünüyoruz, bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor." -

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum