ANKARA KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

ANKARA KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Ankara Kalkınma Ajansı, 2015 yılı 2. teklif çağrısı kapsamında 3 ayrı mali destek programıyla potansiyel yararlanıcılara toplam 21 milyon lira hibe desteği sağlayacak.

    Şuayip YAMAN

Ankara Kalkınma Ajansı, 2015 yılı 2. Dönem Mali Destek Programları kapsamında, uygun proje başvurularının sunulması amacıyla teklif çağrısına çıkmış bulunmaktadır.

 

Bu amaçla düzenlenen, “2015 yılı 2. Dönem Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı” ilçemiz Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı.

 

Destek programlarının muhtemel yararlanıcıları olarak düşünülen kamu kurum ve kuruluşları, işletmeler, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar program hakkında bilgilendirilmek amacıyla Ankara kalkınma Ajansı tarafından saat 14.00 ‘de Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda bir Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

 

Bilgilendirme Toplantısı’nın konuşmacıları Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi (PYB) Başkanı Zekai Efeoğlu ve PYB Uzmanı Alper Demir idi.

 

Toplantının ilk bölümünde Ankara Kalkınma Ajansı’nın slayt eşliğinde tanıtımı yapıldı.

 

Program Yönetim Birimi (PYB) Başkanı Zekai Efeoğlu slayt eşliğinde yaptığı sunumda; “Ankara Kalkınma Ajansı, 2015 yılı ikinci teklif çağrısı kapsamında,

 

  • İleri Teknolojilerde Yüksek Katma Değer Mali Destek Programı (İL-TEK MDP) kapsamında toplam 9 milyon lira hibe desteği verilecek. Projelere sağlanacak asgari destek tutarı 150 bin lira, azami destek tutarı 500 bin lira olacak. 

 

  • Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Programı (SOS MDP) için ise  4 milyon liralık destek bütçesi ayrıldı. Söz konusu program kapsamındaki en düşük destek tutarı 75 bin lira, en yüksek destek tutarı da 150 bin lira olarak belirlendi. 

 

  • Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı (SÜR-KA MDP) kapsamında ise toplam 8 milyon lira hibe desteği sağlanacak. Bu programa başvuracaklara projelerine asgari 75 bin lira, azami 500 bin lira destek verilecek.

 

İleri Teknolojilerde Yüksek Katma Değer Mali Destek Programı’na internet üzerinden 11 Mart, proje dosyasını teslim etmek suretiyle de 18 Mart 2016 tarihine kadar başvuru yapılabilecek.

 

Diğer Mali Destek Programları’na ise internet üzerinden 18 Mart, proje dosyasını teslim etmek suretiyle de 25 Mart 2016 tarihine kadar başvurulabilecek. 

 

Efeoğlu, üç ayrı mali destek programı ile toplam 21 milyon TL. Tutarında bütçe ile destek sağlayacaktır” dedi.

 

Efeoğlu ayrıca, Mali Destek Programında ayrı ayrı; Uygun Başvuru Sahipleri, Genel Amaç, Özel Amaç, Öncelikler, Örnek Proje Konuları hakkında bilgi verdi.

 

PYB Uzmanı Alper Demir, Uygunluk Koşulları, Genel Kriterler, Başvuru Süreci, KAYS, Değerlendirme Süreci hakkında açıklamalı bilgiler verdi.

 

Demir, KAYS (Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi) ile ilgili yaptığı açıklamada, Kalkınma Ajanslarının kurumsal işleyişini güçlendirmek ve ana hizmet süreçlerine ilişkin etkinliğin ve verimliliğin arttırılmasına yönelik olarak modüler, bütünleşik ve merkezi bir bilgi sistemi olarak geliştirilen Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) faaliyete geçmiştir. Bu değişikle birlikte tüm Kalkınma Ajansları mali destek programı başvuru süreçlerini bu sistem üzerinden yürütecektir. İlgili tüm paydaşların sistem üzerinden kayıt olmaları gerekmektedir.

27 Kasım tarihinde kamuoyuna ilan edilen 2013 yılı mali destek programlarından itibaren proje başvurularının “Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi - Proje ve Faaliyet Destekleme Yazılımı (KAYS-PFDY)” üzerinden elektronik olarak yapılması gerekmektedir” dedi.

***

Toplantının soru-cevap bölümünde ise; Program Yönetim Birimi (PYB) Başkanı Zekai Efeoğlu ve PYB Uzmanı Alper Demir kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırdılar.

 

***

Programlar hakkında detaylı bilgi, başvuru rehberi ve eklerinin tamamı www.ankaraka.org.tr vewww.kalkinma.gov.tr internet sitelerinden temin edilebilecek. 

 

Programlar hakkındaki sorular, tekliflerin internet üzerinden yapılacak son başvuru tarihlerinden 20 gün öncesine kadar elektronik posta ile mdp@ankaraka.org.tr adresine gönderilebilecek.

 

Kalkınma Ajansı tarafından Ankara Bölge Planı (2014-2023) hazırlandı

 

Ankara Kalkınma Ajansı 2023 yılını hedefleyen Bölge Planını hazırladı. Ankara Bölge Planı;
 

Stratejiktir!

Kalkınmaya yönelik yol haritasını saptamakta ve sınırlı kaynaklarla uzun vadeli hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır.

Katılımcıdır!

Odağına insanı almakta ve yerel paydaşlarca yönlendirilmektedir.

Mekânsaldır!

Bölgeyi coğrafi, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla anlamayı, yerel potansiyeli harekete geçirmeyi ve mekansal stratejilerle bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlamaktadır.

Bütüncüldür!

Bölgedeki tüm yerel aktörleri bir araya getirmekte ve yatay bağlantılar kurmaya olanak sağlamakta, Ulusal ve Ankara için yapılan tüm planları bir arada değerlendirmekte,
Ankara bölgesini kır ve kent, gelişmiş ve az gelişmiş katmanları arasındaki ilişkileri dikkate alarak bütünsel bir yaklaşımla ele almaktadır.

Dinamiktir!

Uygulanmaya başlandığı andan itibaren değişen bölge koşullarına paralel olarak değişebilmekte ve yenilenmektedir.


Ankara Bölge Planının hazırlanmasına ilişkin olarak şu görüş ileri sürüldü: Sınır kavramının öneminin azalması mekânsal kademelenmeye farklı bir içerik kazandırmaya başlamış ve mutlak bir mekânsal hiyerarşi kavramı anlamını yitirmiştir. Klasik planlama ve yönetim anlayışının, yalnızca kent ölçeğinde ele alındığı bir dönemin de sonuna gelinmiştir.

Bu değişmeler, kent ve bölge ölçekleri arasındaki ilişkilerin, özellikle doğal ve ekonomik eşik kriterlerinin dikkate alınarak, yeniden değerlendirilmesini zorunlu hale getirmiştir.

 

Bu durum, bölge içi dengesizliklerin giderilmesi, eşitsizliklerin azaltılması, ilçelerden merkeze doğru göçün önlenmesi için uygulanabilir ve etkin politikaların alt bölgeler ölçeğinde yapılarak planların üretilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
Ankara’nın ilçelerinin ekonomik, sosyal ve coğrafi yapıları, birbirleriyle olan ilişki düzeyleri, fiziki yakınlıkları, genel gelişmişlik düzeyleri gibi unsurlar gözetilerek aşağıdaki tabloda yer alan alt bölgeler sınıflandırması yapılmıştır.

Planda ilçemizle ilgili değerlendirmelerde de var

 

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından planlanan ve Ankara İlçelerinin 5 alt bölgeye ayrıldığı değerlendirmede, İlçemizin de içinde bulunduğu 2. Alt Bölge ilçeleriyle ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor:

 

Ankara Bölge Planı’nda 2014-2023 güncel verilere dayanan bir endeks çalışması yapılmış ve alt bölge grupları bu endeks göz önünde bulundurularak yeniden oluşturulmuştur. İlçeler bölge Planı’nda ekonomik, sosyal ve coğrafi yapıları, birbirleriyle olan ilişki düzeyleri, fiziki yakınlıkları, genel gelişmişlik düzeyleri gibi unsurlar gözetilerek sınıflandırılmıştır.

 

Buna göre 2. Alt Bölge:


Ankara’nın alt bölgelerinden İkinci Bölge; Çubuk, Kalecik ilçelerini kapsamaktadır.

 

Alt bölgeler odağında geliştirilen SÜR-KA Programı’yla hem Alt Bölgelere özel tedbirlerin hayata geçirilmesi hem de bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması hedeflenmektedir. 

 

Çubuk İlçesi aynı zamanda;

 

Tarımda ve tarıma dayalı sanayide katma değerin artırılması, Yörelere özgü alternatif gelir kaynakları ve istihdam olanaklarının geliştirilmesi, Turistik öneme sahip, tarihi, kültürel ve doğal unsurların turizme kazandırılması, İmalat sektörlerinde üretim kapasitesinin geliştirilmesi gibi öncelikler kapsamında “Uygulama İlçesi” 

kalkinma-ajansi-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.