Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

AMERİKALI NAKULA BESİLAYIN HEZEYAN DOLU FİLMİ

 

 

 

 

Gerçekleri göremeyenler için yarasa kuşu misali, güneşli havada gözünü kapatır, aydınlık dünyayı karanlık görürmüş. Bu filmi yapanda yarasa kuşu gibi gerçekleri göremeyenlerdendir. Asırlardan bu yana, Peygamber efendimizi tanımayan ve hayatı hakkında da bilgisi olmayanların saldırıları ara ara görülmektedir.

           Rasulullah’ın çok evliliği, ömrünün sonuna doğru ve İslam yararına olan evliliklerdir. Gençlik devrelerinde, elinde her çeşit imkân var iken, bu evlilikleri yapmamıştır. Rasulullah’ın, çok evliliğinde, bir takım hikmetler ve yararlar vardır.

             Rasulullah’ın, çok evliliğine kısaca açıklık getirelim. Hz. Muhammed (sav) 25 yaşında iken, kendisinden 15 yaş daha büyük olan,  başından da, iki defa evlilik geçmiş ve kırk yaşında olan, Hz. Hatice (ra) ile evlenmiştir. Hz.Haticenin vefatından bir süre sonra, ömrünün son yıllarında 53 yaşlarından sonra, bu evliliklerini nefsanî duygudan dolayı yapmamıştır. O, cihan şümul bir bir peygamberdir. Onun hayat safhaları bilinip, dünyanın sonuna kadar taşınması gerekmektedir. Rasulullah’ın, gündüz hayatı kadar, gece hayatının da, bilinmesine ihtiyaç vardır.Gece yaşantısını yakinen bilenlerde hanımları dırlar.  Başka bir sebeb de, harplerde kocası ölmüş, yetimleri kalmış, bakıma muhtaç ve kendisinden de yaşca daha büyük olan, hanımlarla evlendiği hayat safhasında görülmektedir.

          . Yine bir sebeb de, devlet idaresinin güçlü olması için, Hz. Peygamber’in evlendiği bazı kadınların, akrabalık nedeniyle, kabileler Müslüman olmuşlardır. Böylece İslamiyet’in yayılması hız kazanmıştır. Kocası ölmüş, kendisi Esirdüşen, devlet veya kabile reislerinin, hanımlarını, onura etmek için evlendiği de, görülmektedir.

            Hz. Peygamber’in eşleri, herkesin şahit olamayacakları ortamlarda öğrendikleri, söz ve uygulamaları (hadis ve sünnetleri) naklederek ashabı ve tabiini bilgilendirmişler, böylece akait, fıkıh ve tefsir ilimlerinin gelişimine büyük katkılarda bulunmuşlardır.

            Resululah’ın  elinde her çeşit imkanı var iken, kız olarak evlendiği tek kişi, Hz. Aişe  (ra) dır.Bir hadi şerifte Peygamber efendimiz (sav) “Dininizin yarısını Hz. Aişeden alınız” buyurmuşlardır. Nitekim Hz. Aişe (ra)’a 2100 den fazla hadis rivayet etmiştir.                                                                                                                   

           O, yüce Peygamberin hayatını okuyanlar ve bilenler hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Almanyanın kurucusu Bis Mark Hz. Muhammed (sav) hakkında şöyle diyor.  “Edyani münzeliyi inceledim.(yani vahye dayalı Allah tarafından gönderilen kıtabları inceledim) Ey Muhammed sana gelen kur’an lahuti ve semavidir (Allah kelamıdır).Sana muasır olamadığım için üzgünüm”. İfadesinde bulunuyor.                         

 

           Tarih boyunca Hz. Muhammed (sav)’e saldıranlar olmuştur. Bunlardan bazıları yaptıkları yanlışlıkları anlamışlar islam’ın, en ileri saflarında yer almışlardır. Bunlardan bazıları ise; cehalet bataklığından kurtulamayıp yok olup gitmişlerdir. Rasulullah efendimiz (sav) zamanında Ebu cehiller, Ebu lehepler, ilk devrelerin dede, Ebu Sufyanlar Halid b.velidler. Rasulullah’a yapmadık hakaretler, bırakmamışlardı. Bunlar; Rasulullah’ın en azılı düşmanı idiler. Hayatını yok etmek istemişlerdi, Hz. Ömer (ra) Ebu sufyan ve halid ibni Velidler, Rasulullah’ı tanıdıktan sonra, en yakın dostu ve islamın da, en ileri saflarında yer almışlardır.

.           Hz. Muhammed (s.a.v.)’in ömrünün son, on yılında yapmış olduğu evlilikler, bir takım hikmete müstenittir.0,yüce Peygamberin hayat akışının eşleri tarafından bilinip, insanlara aktarılması, dünyanın sonuna kadar gelecek, ümmetine, örnek teşkil etmesi yönündedir. Salat-u Selam 0nun üzerine olsun.

Bu yazı toplam 2306 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.