Altivi'ye giren çıkamamış!

Altivi'ye giren çıkamamış!

Sosyetenin ünlü simalarından işadamı Mehmet Germiyanlıgil'in sahibi olduğu ve Türkiye'nin internet üzerinden açık artırma yöntemiyle satış yapan ilk şirketi altivi.com çalışanları dolandırıcılıktan gözaltına alındı.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şubesi, 3 ay önce ihbar nedeniyle alışveriş sitesini ve çalışanlarını kameralı teknik takibe aldı.

İnternet sitesi üzerinden dolandırıcılık yapıldığı tespit edilince de önceki gün sabah saatlerinde şirkete ve çalışanların evlerine baskın yapıldı.

Baskınlarda şirketin genel müdür ile finans müdürünün de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bir milletvekili oğlunun da bulunduğu öğrenildi. Eşzamanlı operasyonda altivi.com'un sahibi Germiyanlıgil bulunamadı. Gün boyu bulunmayan Germiyanlıgil akşam saatlerinde The Ritz Carlton Oteli'nin çatı katında bulunan ve iki yıl önce kiraladığı rezidansında yakalandı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Şirket binasındaki tüm bilgisayarlara el konuldu. El konulan bilgisayarlar dün çuvallarla şirket binasından çıkartılıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Bu arada internet sitesi de 'Teknik çalışmalardan dolayı sitemiz bir süre hizmet veremeyecektir' yazarak geçici olarak kapandı. İnternet sitesi, müşterilerin kapalı zarfla teklifleri ile arabadan beyaz eşyaya çeşitli ürünleri açık artırma düzenleyip satış yapmak amacıyla kurulmuştu. Açık artırmalara katılanlar ortalama 20 YTL'lik katılım payı ödeyerek, fiyat artırabiliyorlardı. Ancak polis, satışa çıkarılan ürünlerin gerçekten satılmadığını, fiyatların durmadan yükseltildiğini, bundan habersiz vatandaşın da 20 YTL'lik katılım paylarının dolandırıldığını belirledi. Genel olarak piyasa fiyatının yüzde 70'i kadar ucuza satışa çıkarılan ürünleri ucuza alacağını sanan müşteriler, her defasında 20 YTL ödeyip ihaleye katılırken, arkadaki çete en yüksek fiyatı verdirip, ürünü tekrar şirkette bıraktırıyordu.

MAĞDUR GALERİCİLER
Bu yolla hem otomobil galerileri hem de katılımcılarından toplanan 'ihale katılım ücretleri' şirkete kalıyordu. Hatta ihaleye çıkartılan ürünün de 'hayali' olduğu iddia ediliyor. Haberi duyarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen internet sitesinin 30 müşterisinin de ifadesi alındı. Dolandırıcılığın özellikle otomobil satışı üzerinden gerçekleştirildiği, siteyi de çoğunlukla oto galeri sahiplerinin takip ettiği belirtildi.

'Altivi.com'la ilgimiz yok
Altivi.com internet sitesinin ilk kuruluşunda Germiyanlıgil ile birlikte yer alan reklamcı Alinur Velidedeoğlu, işletmeci Emre Ergani ile yapımcı Fatih Aksoy dün ortak bir açıklama yaparak şirketle bir bağlantılarının kalmadığını söyledi. Yapılan ortak açıklamada Velidedeoğlu, Ergani ve Aksoy şirketten 2007 Ocak ayında 'fiili' 2007 Temmuz ayında ise 'kaydi' olarak ortaklıktan ayrıldıklarını belirttiler.

Mehmet Germiyanlıgil, özellikle aşk yaşamıyla gazetelerin magazin sayfalarına çok konu olmuştu. 10 yıllık eşi Elif Germiyanlıgil'i sosyetik güzel Derin Mermerci için terk eden Germiyanlıgil, lüks yaşamı ile dikkat çekiyordu. Germiyanlıgil James Bond'un filmlerinde kullanılan 2007 model Aston Martin V8 Vintage marka 260 bin Euro değerindeki otomobil kullanıyordu. Germiyanlıgil'in aynı otomobilin 2008 modelini ise sevgilisi Mermerci'ye de almak için sipariş verdiği iddia edilmişti. Germiyanlıgil bir süre önce yaptığı açıklamada eleştirilen şirketi için 'güvenlidir' açıklaması yapmıştı.

'Sanki Ferrari satın aldım'
www.sikayetvar.com adresine Altivi sitesinden parası ödendiği ve üzerinden uzun süre geçmesine rağmen ürününü alamayan ya da parası iade edilmeyen 705 kişi şikâyette bulundu. İşte bazıları:

* "15 Mart 2008'de dijital fotoğraf makinesi satın aldım. Ama hâlâ teslim edilmedi. Sanki Ferrari siparişi verdim! Benden para alıyorlar. Kendileri kâr ediyorlar. Sonunda beni mağdur ediyorlar."

* "Altivi'den aldığım DVD kaydedici, 22. gün olmasına rağmen gönderilmemiştir. Bu firmanın nasıl bu kadar kısa sürede büyüdüğünü ve patronunun bir gün Ferrari bir gün Aston Martin'e bindiğini şimdi daha iyi anladım."

* "23 Mart 2008'de cep telefonu sipariş ettim. 3 gün sonra para kredi kartımdan tahsil edildi. O günden beri de 'Ürün temin edilmektedir' deniyor."

* "Samsung Clp300 yazıcıyı, 13 Nisan 2008'de aldım. 15 gün sitede tedarik aşamasında diye yazdı. Göndermedikleri için iptal ettim. '7 işgünü içinde paranızı iade edeceğiz' dediler. Bugün 27 Mayıs 2008 ve hâlâ tık yok."

* "24 Nisan 2008'de Altivi Shop'tan sipariş ettiğim 22 Samsung 2232bw tft LCD siyah monitör aradan 34 gün geçmesine rağmen hâlâ tedarik aşamasında."

* "Sitedeki hesabımda bulunan yüklü miktarda paramın iadesi talebinde bulunmama karşın ne iade söz konusudur ne mail'lerime cevap verilmektedir. Verdikleri numaraya da ulaşamıyorum. Resmen parama el koydular, olmaz böyle bir şey."

sabah Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 06:53

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum