AKP'de aday başvuruları başladı

AKP'de aday başvuruları başladı

Ak Parti'de yerel seçimler öncesinde adaylık başvuruları bugün başladı.

Ak Parti'de yerel seçimler öncesinde adaylık başvuruları bugün başladı. Büyükşehir belediye başkan adaylarından 7 bin 500 YTL, nüfusu 100 binin üzerindeki illerin adaylarından 3 bin YTL, nüfusu 200 binin üzerindeki ilçelerin adaylarından 2 bin 250 YTL, belde belediyeleri adaylarından ise bin YTL ücret alınacak.

AK Parti, özürlüler ve kadınlara jest yaparak, özürlülerin dörtte bir, kadınların ise üçte iki oranında ücret ödemesini kararlaştırdı.

AK Parti, yerel seçimlere 138 gün kala aday adaylığı için başvuruları bugünden itibaren kabul etmeye başladı. Seçim hazırlıklarını İHA'ya anlatan AK Parti'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, başvuruların bugün başladığını açıkladı.

AK Parti'den aday adayı olmak isteyen vatandaşların aday olmak istedikleri yerin teşkilat başkanlıklarına müracaat edebileceklerini anlatan Tanrıverdi, belde belediye başkanlığına aday olmak isteyenlerin belde ve bağlı olduğu ilçe başkanlığına, ilçe belediye başkanlığına aday olacakların ilçe başkanlıklarına ya da il başkanlıklarına, büyükşehir ve il belediye başkan adaylarının da il başkanlıklarına veya Genel Merkez'e başvuruda bulunabileceklerini söyledi. Tanrıverdi, adaylık süreleri için bir bitiş tarihi tespit etmediklerini belirterek, Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklayacağı seçim takvimine göre bir tarihin tespit edileceğini bildirdi.

'DEVAM' KARARI ALINAN BAŞKANLAR ARALIK'IN İLK HAFTASI AÇIKLANACAK

Tanrıverdi, Yerel Yönetimler Başkanlığı olarak mevcut belediyelere yönelik bir altyapı çalışması yaptıklarını, mevcut belediye başkanı sayısının bin 906 olduğunu, her belediye başkanına ait performans değerlendirmesi yapıldığını kaydetti. "Bu değerlendirmelerle biz mevcut durumumuzu biliyoruz" diyen Tanrıverdi, partili olmayan belediyelere yönelik stratejik çalışmaların sürdüğüne işaret etti.

Bu çalışmalara yönelik olarak önümüzdeki haftalarda halk yoklaması yapılacağını ifade eden Tanrıverdi, "Anket yaptıracağız. Ondan sonra adayların merkez yoklaması ile tespiti gerçekleşecek. Merkez yoklaması tespitinden sonra açıklanacak. Bazı il, ilçe ve beldelerimiz için teklif edilmiş, başarıları tescil edilmiş, ak belediyecilik anlayışını uygulamış, halkın memnuniyetini kazanmış belediye başkanlarımızla 'yola devam edeceğiz'. Yola devam dediğimiz belediye başkanlarımız için de Aralık ayının ilk haftasında açıklama yapacağız" şeklinde konuştu.

'YOLSUZLUĞA KARIŞANLAR BİR DAHA ADAY OLAMAYACAK'

AK Parti'nin olmazsa olmaz kriterlerini de sıralayan Tanrıverdi, "Üretken, dürüst olmasıdır. Halkın memnuniyetini sağlayacak yeni yeni hizmetler sunabilmesidir. Değişimi, dönüşümü sağlayacak anlayışa sahip olmasıdır. Adı yolsuzluğa karışmış veya herhangi bir kirliliğe karışmış, şu an bir belediye başkanımız varsa bunlar kesinlikle aday olamayacak. Hizmet verememiş, halkla kucaklaşmayanlar da kesinlikle aday yapılmayacak. Biz zaten performans değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Her belediye başkanının yerel yönetimler başkanlığında bir karnesi var. Karnesinde zayıf olanlar başkanlığa veda edecekler. AK Parti'nin yerel yönetimler anlayışı Başbakanımızın İstanbul'daki uygulamalarıdır. Bu örnek bir uygulamadır. AK Parti belediyecilikte öncü ve marka bir partidir. Bu markaya zarar vermeyecek şekilde çalışmalar ortaya konmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

Tanrıverdi, aday adaylarının üç aşamalı bir değerlendirme sürecine tabi tutulacaklarını da açıkladı. Mevcut belediye başkanları için performans değerlendirmesi yaptıklarının altını çizen Tanrıverdi, aday adaylarının önce teşkilat yoklamasına tabi tutulacağını, ardından anketle halka sorulacağını, son olarak da Genel Merkez'de oluşturulan komisyonlarda mülakata tabi tutulacağını söyledi.

Adaylarla ilgili son kararın Merkez Yürütme Kurulu'nda verileceğini açıklayan Tanrıverdi, "Yeniden aday olmak isteyenler ve aday adayı olacakların müracaatları alındıktan sonra teşkilat temayülüne tabi tutulacaklar. Halkın temayülünü ölçmek için anket yapılacak. Bunların hepsini değerlendirecek ve aynı zamanda aday adayını birebir fiziki olarak görmek için komisyonlar kurulacak. Bu komisyonlarda aday adayları mülakata tabi tutulacak. Tüm sonuçlar Merkez Yürütme Kurulu'na gelecek ve son karar MYK'da verilecek" dedi.

YAKIN AKRABALARA 'ADAYLIK' YASAĞI

Tanrıverdi, yerel seçimlerde milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe başkanlarının birinci ve ikinci derecede yakınlarının aday olamayacağını da açıkladı. Bu konuda prensip kararı aldıklarını kaydeden Tanrıverdi, şöyle konuştu:
"Teşkilat içi prensip kararlarımız var. 2008 yılı içinde kongresini tamamlamış ilçe, belde teşkilatları ile il teşkilatlarımızın başkanları veya yönetim kurulu üyeleri de dahil herhangi biriminde çalışanlar yerel yönetimlerde herhangi bir yere aday olamayacaklar. Ayrıca bizim bir ilke kararımız daha var. Yeni bir kararımız değil. İki seçim sürecinde de uygulanmıştır. Milletvekilleri, belediye başkanlarımız ile il ya ilçe başkanlarımızın birinci ve ikinci derecede yakınları yani kan ve sıhri hısımları bu
seçimlerde aday olamayacaktır. Bu seçimlerde aday olamayacak derken bu arkadaşlarımızın görev yaptığı illerde veya ilçelerde olamayacak. Örneğin benim kardeşim, benim ilimde aday olamayacak. Farklı bir ilden veya ilçeden aday olabilmesi de değerlendirmeler sonucu belli olacak. MYK'da karar verilecek. Şu anki kararımız milletvekili, belediye başkanlarımız, il ve ilçe başkanlarımızın birinci ve ikinci derecede yakınları seçim çevresinde aday olamayacaklar."

KADINLARA KOTA UYGULAMASI YOK

Tanrıverdi, yerel seçimlerde kadınlara yönelik kota uygulanmayacağını da açıkladı. Kadınları zorlama usulle siyasete çekmeyeceklerini belirten Tanrıverdi, yerel yönetimlere daha fazla kadın eli değmesi için çalıştıklarını ancak kota uygulamayacaklarının altını çizdi. Tanrıverdi ayrıca özürlülerden dörtte bir, kadınlardan üçte iki oranında ücret alınacağını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum