Akkuzulu'da Asker Uğurlama Töreni

Akkuzulu'da Asker Uğurlama Töreni

Çubuk'un Akkuzulu mahallesinde, 89/3 tertip asker adayları, geleneksel uğurlama törenleri ile birliklerine gönderiliyor

Akkuzulu Mahallesinde yıllardır süre gelen asker uğurlama törenlerinden vazgeçilmiyor. Askerlik şubelerinden katılacakları birlikleri öğrenen 89/3 tertip hazır asker adayları, mahallelerinden başlayarak otobüs terminaline kadar uzayan uğurlama törenleri ile birliklerine gönderiliyor. Eş, dost ve akrabaları tarafından hazırlanan törenler, asker adaylarının moral bulmasını ve eğlenmesini sağlıyor.

Akkuzulu Mahallesi Muhtarı Hacı Cansız, mahallelerinde yüz yıllardır geleneksel olarak yapılan asker uğurlaması hakkında şu bilgileri verdi; Bir gün öncesinden askere gidecek gençlerimizin uzakta ve yakında bulunan akrabaları gelerek, askerin eline ve ayağına kına yakarlar. Sabah Namazına müteakip askere gidecek adaylar evlerinden anne ve babaları ile helalaşarak, evinden çıkarken dış kapıdan toprağa sağ ayağı ile basar ve ayak bastığı toprak annesi tarafından alınarak asker geri eve gelene kadar saklanır. Daha sonra da tüm mahalle sakini mahallemizde bulunan Hatip Meydanında bir araya geliriz ve burada mahalle imamı tarafından dua okunur. Dua sonrası sırayla tüm mahalleli askerlere gidecek gençlerle vedalaşır ve cebine asker harçlığı veya uğur parası dediğimiz para koyarlar. Akkuzulu köyünün kuruluşundan berri yapılan çok eski bir gelenek olan asker uğurlamasında askere gidecek çocukları için komşuların verdiği yumurtalar ile annelerinin bir gün öncesi pişirdiği kete denilen küçük ekmekler den de askerlere gideceklere bir dilim ısırtılır. Yarısı ısırtılan ketenin diğer yarısı ile yanına bozuk para ile yumurta kabuğu konularak asker eve teskeresi ile geri gelene kadar buzdolabında saklanır.



Bir ay öncesinden asker uğurlama töreni yapılana kadar olan dönemde eğlenen asker adaylarımız, kınaların yakılmasından sonra eğlence düzenlemeden gidecekleri günü beklerler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.