Akciğerini kuvvetlendirmek için ney üflüyor

Akciğerini kuvvetlendirmek için ney üflüyor

Çubuk'ta yaşayan 57 yaşındaki Fatma Tıknaz, solunum güçlüğüne karşı ney kursuna başladı

Solunum güçlüğü çekmesi üzerine hastaneye giden ev hanımı Tıknaz, doktorunun balon veya ney üflemesini tavsiye etmesi üzerine HalkEğitim Müdürlüğü tarafından Çubuk Aile Yaşam Merkezi'nde açılan ney kursuna başladığını söyledi.

Bugüne kadar herhangi bir enstrüman kullanmadığını söyleyen Tıknaz, doktor tavsiyesi üzerine ilk defa sanatla uğraşmaya başladığını ve bu nedenle çok mutlu olduğunu belirtti. Ney üfleyerek hastalığını yüzde 70 yendiğini ifade eden Tıknaz, kurslarda öğrendiklerini evde eşine ve komşularına dinlettirdiğini kaydetti.

 Sağlık için başladığı ney kursunda sanatla buluşmanın da mutluluğunu yaşadığını anlatan Tıknaz, "Göğüs hastalıkları doktoruna gittim. Sorunumu ilettim. Doktor bey de hem eğitim hem oyalanmak için hem de akciğerimi kuvvetlendirmek, nefesimi geliştirmek ney kursunu tavsiye etti bana. Neyle daha iyi kuvvetlendirebilirsin dedi. Ben de ney kursu aramaya başladım ve halk eğitim merkezinin kurs açtığını öğrendim. Hocamızla çalışıp bir şeyler öğrenmeye gayret ediyorum. Burada 3-4 aydır çalışıyorum. Ama şu anda koyunlara bir kaval çalabilir duruma geldim" şeklinde konuştu.

Ney çalmaya başlamasıyla nefes alışının düzeldiğini dile getiren Tıknaz, "Akciğerlerimin kuvvetlendiğini hissettim. Bir de bu neyi çaldığım zaman , neyin sesini duyduğum zaman bana çok huzur veriyor. Burada öğrendiklerimi evde balkonda çalıyorum. Komşularım ney sesini duydukları zaman, 'çok hoşumuza gidiyor, çok mutlu oluyoruz, inşallah öğrenirsin' diye dua ediyorlar. Özellikle göğüs hastalarına, akciğer hastalarına tavsiye ederim. Ben hastalığımı yüzde 70 yendim. Bir de tam olarak notaları çıkarmasını öğrenebilirsem çok daha mutlu olacağım" diye konuştu.

Göğüs hastalıkları uzmanı doktor Nurullah Babacan, hastalarından akciğerin solunum fonksiyonu geliştirmek içi balon veya ney gibi üflemeli enstrümanları kullanmalarını tavsiye ettiklerini söyleyerek, "Bazı hastalıklarda tüberküloz, plörezi, astım ve bronşit gibi hastalıklarda kapasite azaldığı için hava açlığı çeker şahıs. Bunun için de genel destekleyici tedavi verilir. Tabii bunlar için yapılan tedavilerden biri de bu vital kapasiteyi artırmak için göğüs kaslarının geliştirilmesidir. Bunun için de üflemeli çalgılar kullanılır, balon kullanılır ve çeşitli testler yapılır. Bu hastamız içinde önerilen şey, daha fazla üfleyerek akciğer kaslarını geliştirmesidir. Bu yaşlarda daha fazla gelişmeye ihtiyaç vardır. Göğüs kaslarında geliştirme faaliyeti üflemeli enstrümanlardır" görüşünü paylaştı.  

Ney eğitmeni İrfan Orhan ise sanatın boş zamanları değerlendirme, rahatlatıcı, sağlık ve tıbbi yönden de katkısı olduğunun en güzel örneğinin Fatma Tıknaz olduğunu söyledi.

Orhan, "Fatma teyzeyle sanatın değişik faydalarının da olduğunun burada öğrenmiş buluyoruz. Doktorların malum tavsiyesi üzerine ciğer açma faaliyetine yönelik buraya geldi. Ney üfleme konusunda Fatma teyzemiz şu anda iyi durumda. Çünkü sıfırdan başladı ve re, do, si'yi çalabiliyor. Şu anda 3 nota çıkarabiliyor ve bir nota daha çıkartabilirse Veysel Karani'nin ilahisini çalmaya başlayacak" ifadesini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.