Ak Parti Çubuk'ta neden bu kadar oy kaybetti?

Ak Parti Çubuk'ta neden bu kadar oy kaybetti?

Çubuk’ta oy kaybının en çok nedeni olarak Çubuklu bir milletvekili adayının AK Parti Ankara 2. Bölge listesinden milletvekili adayı gösterilmemesi olduğu tahmin ediliyor.

Çubuk’ta oy kaybının en çok nedeni olarak Çubuklu bir milletvekili adayının AK Parti Ankara 2. Bölge listesinden milletvekili adayı gösterilmemesi olduğu tahmin ediliyor.

 Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların yorumlarına göre düşüşün nedeni  milletvekili listesinin dayatma olması yönünde.

Çubuk’tan AK Parti Milletvekili seçim sonuçları yüzde 60.10 oranında alınan oy diğer 7 Haziran, 1 Kasım ve 2011 genel seçimleriyle karşılaştırıldığında düşüş nedeni tüm gerçekleriyle ortaya çıkıyor.

2011 genel seçimlerinde yüzde 73.7 olan oy oranı ile karşılaştırdığımızda 13,6 oranında bir düşüş yaşanmakta. 7 Haziran 2015 baz alındığında ise 6,49 oranında bir düşüş görülmektedir. 1 Kasın 2015 tarihi baz alınırsa yüzde 15,62 oranında bir düşüş yaşandığı ortaya çıkmaktadır. Ak Parti Çubuk’ta 2011 yılında yüzde 73,7 alırken,  7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 7,11 oranında düşürerek 66,59 , 1 Kasım seçimlerinde ise yüzde 9.13 yükselterek yüzde 75.72 oranında oy almıştı.

Öte yandan Çubuklu bir vekil görmek isteyen ilçe halkı 7 Haziran’daki seçimlerinde Ayhan Yılmaz ile bu şansı yakalamış arkasından yapılan seçimlerde sıralamada yapılan değişikle elinden o şansta gitmişti. 1 Kasım seçimlerinde 9. sıradan da olsa Ayhan Yılmazı yeniden vekil olmasını isteyen Çubuklular oy oranını 9.13 oranında artırmış, fakat tüm çabalara rağmen hayal gerçekleştirilememişti. 

-Düşüşlerin nedeni Çubuklu vekil gösterilmemesi mi?

İlçede 2018 seçimlerinden önce Çubuklu bir vekili meclise göndermek umudu yükselmiş, ancak çok sayıda aday adayının olmasına rağmen aday adaylarından hiç biri sırlamaya bile girememişlerdi. Özellikle eski Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç’ın sıralamaya girmesi kesin gözüyle bakılırken, sıralamaya dahi alınmaması ilçede Ak Parti oylarının bu kadar büyük oranda düşmesine neden olduğu analizi yapılmaktadır.

Alınan oy oranlarının analizleri yapıldığında bu düşüşlerin tepki oyları ile diğer partilere dağıldığı görülmektedir. Çubukluların Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde verdiği oy oranı geçmişle aynı oranda. Ancak Milletvekilliği seçiminde tepki oylarının MHP’ye ve İyi Partiye gittiği gözlemlenmektedir.

İnşallah yöneticiler verilen bu ihtardan ders alırlar da Çubuklu vekil göstermemekte ısrar etmezler.   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum