Dyt. Kübra NOKTA

Dyt. Kübra NOKTA

AĞUSTOS AYININ MUCİZELERİ

 

Doğada muhteşem bir denge var. Her mevsimin, her ayın doğal koşulları farklı. Bu farklılıkla beraber insanoğlunun ihtiyaçları da değişkendir.  Yaradanın bize lütfudur ki hangi besine ihtiyacımız varsa doğa bize onu doğru zamanda sunuyor.

Her ayda olduğu gibi ağustos ayında da mucizevi besinler yetişiyor. Özellikle rengarenk meyveler göze çarpar bu ayda. Mürdüm eriği, kayısı, kavun, vişne, kırmızı erik, şeftali, böğürtlen gibi renkli meyveler manavlarda yerini çoktan aldı. Bu meyvelerin tatları da yararları da renkleri gibi çeşitli.

Yaz aylarında çoğu insanın şikayeti çabuk susamak. Susuzluğumuza deva olan karpuzun yerini artık yavaş yavaş kavuna bıraktığı bir aydayız. Kavun su içeriği yüksek bir meyvedir, susuzluğu gidericidir. Kavun aynı zamanda kişiyi rahatlatan, uykusuzluk çekenlere yardımcı olan bir meyvedir.

Böğürtlen, özellikle bu ay için üzerinde durulması gereken bir meyve.  Yüksek oranda mineral ve vitamin içerir. Sinir sistemini sağlamlaştırır, sakinleştirici etkisi vardır. Depresyona karşı bireyleri korur. Vücuda sağladığı direnç diğer meyvelere göre oldukça yüksektir. Bilimsel çalışmalarda kansere karşı koruyucu olduğu özellikle belirtiliyor. Kanser hücrelerini yok etmedeki başarısının da altını çizmek gerek.

Bu ayın diğer gözdesi kırmızı ve mor erik. Yapılan araştırmalarla, renkli eriklerin yeşil eriğe göre daha fazla yararlı madde içerdiği ortaya çıkmıştır. Yeterli güneş alan eriğin renginin değişmesi, vitamin içeriğinin arttığını gösterir. Erik bol miktarda c vitamini içerir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden kolesterolün düşmesine, kalp hastalıklarına karşı korumaya kadar birçok yararı vardır. Üstelik kansızlıktan kurtulmak için de erikten yararlanmak gerek. Bunun dışında sindirim sisteminin hem temizlenmesini hem de en iyi şekilde çalışmasını sağlayan bir meyvedir.

Yaz aylarında sindirim sistemini zorlamayan ve hatta rahatlatan sebzeler de öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka tüketilmeli.  Ağustos ayının gözde sebzeleri yeşil fasulye, dolmalık biber ve bamyadır. Bağırsaklara faydalı maddelerce zengin, mineral ve vitamin içeriği bol olan bu sebzelerle, damak tadınıza uygun yemekler pişirebilirsiniz. Sebze yemeklerinizi et, kıyma, nohut gibi besinlerle zenginleştirip sebze sevmeyenler için alternatifler de üretilebilir.

Kaslarımızın, kalbimizin, zihnimizin ve kemiklerimizin yeşil renkli sebzelere ihtiyacı vardır.

Vücut sistemlerimizin gereksinim duyduğu besinler ve miktarlar mevsimlere ve aylara göre değişir. Doğal olarak çeşitli beslenmek, tabiatın bize sunduğu besinlerden doğru zamanda tüketmek; zorunluluktan değil, hayatın dengesindendir. Her ayın sebzesinden ve meyvesinden mutlaka yararlanmanızı öneririm.  Doğada yetişen ürünler bizim için yaratılmıştır. Sağlıklı yaşam için her ayın mucizesine kulak verin.

Bu yazı toplam 4091 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.