ADNAN MENDERES BULVARI’NDA HEYELAN ÇALIŞMALARI NEDEN DURDURULDU?

ADNAN MENDERES BULVARI’NDA HEYELAN ÇALIŞMALARI NEDEN DURDURULDU?

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde meydana gelen heyelan sonucu kaldırım çökmüş ve yol zarar görmüştü.

                     Şuayip YAMAN

 

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde meydana gelen heyelan sonucu kaldırım çökmüş ve yol zarar görmüştü. Uzun bir süre geçmesine rağmen yıkılan yerin gelişi güzel çevrilmesi ve hala bir çalışma başlatılmaması ise kazalara davetiye çıkartıyor.

 

Vatandaşların tepkisine neden olan ve ilçenin işlek yerlerinden biri olan Adnan Menderes Bulvarı’ n da ne zaman çalışma yapılacağı ise merak konusu.

 

Her an korku içerisinde oradan geçtiklerini belirten vatandaşlar, Çubuk Belediyesi’ni göreve davet ediyorlar.

 

Çalışmaların ne zaman başlayacağı ve tam anlamıyla bir güvenlik tedbirinin alınacağı ise merak konusu olurken “tehlike açık açık geliyorum” diyor.

 

Atatürk Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı’nın aynı adı taşıyan Park üzerindeki yolda toprak kayması meydana gelmişti. (25 Nisan 2016)

 

Toprak kayması, Parka da zarar verdi. Toprak kayması nedeniyle bulvarın yanında bulunan Adnan Menderes Parkı'nın istinat duvarlarında çatlaklar oluştu, duvarın bir kısmı devrildi.
 

Yolun tek şeridi beton bariyerlerle trafiğe kapatıldı. Tabiri caizse aylardır kaderine terk edilmiş durumda; ne gören var, ne de çözüm üreten.. Belediye kendi âleminde...

Kayma nedeniyle Bulvar üzerindeki bir kısım kaldırımlar ve parktaki yürüyüş yolları zarar gördü.

Bulvardaki heyelan, Park’ın alt tarafındaki Alparslan Türkeş Caddesi'nde de çöküntülere yol açtı. Cadde bir müddet trafiğe kapatılmıştı.
 

İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, kayma sonrası yaptığı açıklamada, güvenlik nedeniyle Adnan Menderes Parkı'nın bir kısmının kapatıldığını belirterek, yolun ulaşıma açılması ve parktaki kaymanın durdurulması için inceleme yapıldığını söylemişti.

 

Nasıl bir inceleme ise aylardır tamamlanamadı!..

 

Bölgede yıllardır kayma yaşandığını ifade eden Başkan Acehan, "Büyükşehir Belediyemizle gerekli görüşmeleri yaptık. Onlar da incelemelerini yapıyor. İnceleme sonucunda kaymanın olduğu ana merkezde istinat çalışması yürüterek hem yolu güvenli şekilde ulaşıma açacaklar, hem de yolun alt kısmında bulunan Adnan Menderes Parkı'ndaki kaymayı önlemiş olacaklar." Şeklinde önemli açıklamalarda bulunmuş, Alparslan Türkeş Caddesi'nde meydana gelen çöküntülerin giderilmesi için ekiplerin çalışmalarına başladığını ve yakın zamanda yolun trafiğe açılacağını sözlerine eklemişti.

 

Aradan yaklaşık 15 ay geçmesine rağmen Bulvar’da hiçbir çalışma başlatılamadı.

 

Adnan Menderes Bulvarı’nın bir kısmı hala trafiğe kapalı.. Bulvarda hiçbir çalışma yok. Ama Belediye’nin dere ağzındaki inşaatı bütün olumsuzluklara rağmen son hızla devam ediyor.

 

Heyelan Bölgesi’nin hemen yanı başında ise Belediye Hizmet Binası yapma telaşında!..

 

Tüm olumsuzluklara rağmen Dere ağzına inşaat yapmaktaki ısrar niye? Çünkü inşaatın temel açma çalışmalarında su taşmalarını önlemek için temelin atıldığı alan ile Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Lisesi’nin mücavir alanının bittiği köprüye kadar olan asfalt yol, yarıya kadar kazıldı ve buraya takviye su boruları döşendi.

 

Çubuk Belediyesi, Alparslan Türkeş Caddesi’ne gösterdiği ihtimamı, Adnan Menderes Bulvarına neden göstermez?

 

(İhtimam etmek: Özen göstermek, dikkatle davranmak. Özen: Bir işin elden geldiğince iyi olmasına çabalama, özenme, itina..)

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne heyelan sorununu bildirmekle iş bitiyor mu? Bu Park’ta hala gençler oturuyor. Çevrede oturanlar geçiş için Park içindeki yolları kullanıyorlar.. Allah esirgesin herhangi bir çökmede vatandaşlar çok büyük bir felaketle karşılaşır.

 

Şayet kalıcı bir önlem alınmayacaksa, bu yol ivedi olarak iptal edilip, yolun tamamı trafiğe kapatılmalıdır.

 

Kesin bir önlem almak için ille de burada büyük bir heyelan olması mı bekleniyor?  O zaman vicdanen müsterih olacak mısınız?

 

Heyelana karşı alınması gereken tedbirler:

 

Heyelan; eğimin fazla olduğu, arazi yapısının sıkı olmadığı ve fazla yağış alan arazilerde tabakaların yamaçlar doğrultusunda hareket edip yer değiştirmesi olayıdır.

 

Heyelan olayı, yeryüzünde çok sıklıkla meydana gelen olaylardan biridir. Bazı heyelan olayları yavaş yavaş gerçekleşirken bazı heyelan olayları şiddetli bir şekilde bir anda gerçekleşir. Şiddetli olarak meydana gelen heyelan olayları, topografya da yani toprakta büyük değişiklikler meydana getirir.

Ülkemizde, heyelan olayları en fazla Karadeniz Bölgesi kıyılarında gerçekleşmektedir.     Karadeniz Bölgesi her mevsim çok yağış alır bu nedenle heyelan olayları en fazla Karadeniz Bölgesinde görülmektedir.

Tüm bu heyelanı meydana getiren nedenlere rağmen heyelandan korunma yolları da     vardır:

·    Dik yamaç şeklinde olan ve ağaçlandırılmamış alanlar ağaçlandırılmalıdır.

·    Can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla şehir içi ya da şehirlerarası yollar heyelan bölgelerinden uzak alanlarda yapılmalıdır.

·    Dik yamaçların etekleri oldukça az kazılmalıdır ve destek olarak duvar yapılmalıdır.

·    Akarsu yatakları duvarlar örülerek kontrol edilmelidir. (Çubuk çayının yan duvarları örüldü. Ama formalite...)

·    Yol çalışmaları yapılırken yarma olan alanlar çok derin kazılmamalıdır.

·    Eğer yeni yerleşim alanları açılacak ise bu yerleşim yerleri heyelan bölgelerinden uzak yerlerde kurulmalıdır. (Ama Belediye heyelan Bölgesinin yakınında Hizmet Binası’nın inşaatını başlattı bile!..)

·    Zeminler sertleştirilmelidir. Böylece toprak sertleşecek ve heyelan olayları azalacaktır.

Adnan Menderes Bulvarı’ndaki heyelan sonrası bu önlemlerden hangileri alındı veya alınacak?

 

Cevap: Hiçbirisi...

 

Bulvar kenarındaki korkuluklara; “Dikkat Heyelan Bölgesi Yaklaşma” tabelası asmakla önlem alınmış oluyor mu?

 

Bekleyip göreceğiz.

 

Yoksa her şeyi Büyükşehir Belediyesi’nden beklemeye devam edecek miyiz?

 

23 Temmuz 2004 tarihinden beri Ankara ve bağlı ilçelerde de olduğu gibi ilçemizde de su kanalizasyon, fosseptik hizmetleri de doğrudan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı...

 

Vatandaş bunları bilmediği için bir de acımasızca Çubuk Belediyesi’ni suçluyor!..

 

Onlar bilmiyorlar mı, Çubuk Belediyesi tespit ettiği sorunları Büyükşehir’e sevk ve havale etmekle mükellef!...

 

Allah aşkına Çubuk Belediyesi ne iş yapar veya yapacak?

 

Birileri açıklasa da, biz de Çubuk Kamuoyunu bilgilendirsek...

dscn3700-vert.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.