600 kişi her gün iftarını birlikte yapıyor

600 kişi her gün iftarını birlikte yapıyor

Çubuk Yukarı Çavundur Mahallesi'nde vatandaşlar, ramazan ayı boyunca her gün iftarlarını birlikte yapıyor.

Yukarı Çavundur Mahallesi'nde yaşayanlar, 7 yıldır sürdürdükleri iftar geleneğiyle diğer mahallelere de örnek oluyor. Mahallede 7 yıl önce bir iş adamı tarafından başlatılan ve daha sonra mahalle halkı tarafından sahiplenilerek sürdürülen iftar geleneği, bu ramazanda da devam ediyor.
 
 
Ramazan ayı boyunca her akşam Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin avlusunda bir araya gelen vatandaşların iftariyeliklerini, mahallede her gün farklı bir aile üstleniyor. Dernek binasındaki mutfakta aşçılar tarafından hazırlanan iftar yemeklerini mahalleliler sıraya girerek alıp, birlikte yiyor.
 
Yukarı Çavundur Mahallesi Muhtarı Ahmet Kuru, bir günlük yemeğin masrafını her gün bir kişinin üstlendiğini söyledi. Kuru, "Bu sene de geleneğimizi sürdürüyoruz. İnşallah gelecek yıllarda da devam ettireceğiz. Ramazan ayı boyunca burada her gün yemek veriliyor. Yemekleri hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız karşılıyor." dedi.
 
 
Günlük ortalama 600 kişi birlikte iftar açıyor
 
Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Şahbudak ise zengin fakir ayırt etmeden 7 yıldır tüm mahalleliyi aynı masada buluşturduklarını anlattı.
 
Ramazan ayı boyunca evlerde iftar sofrası kurulmadığını ifade eden Şahbudak, şunları söyledi:
 
"Eskiden her aile köye çıkar, her evi dolaşır davet yapardı. Ev kaç insan alıyorsa o kadar kişiyi iftara davet ederdi. Daha sonra burada bir iş adamımız bu geleneği başlattı. İkinci yıl başka bir iş adamımız 30 gün boyunca iftar yemeği verdi. Biz de dernek olarak onların başlattığı geleneği devam ettirmek istedik. Şu anda her gün bir vatandaşımız iftar yemeğinin masrafını veriyor. Biz de dernek olarak sadece organizasyonunu yapıyoruz. Burada yaklaşık 600 kişiye her gün iftar yemeği veriyoruz. Tüm mahalle birlikte aynı sofrada iftar etmenin mutluluğunu yaşıyor. Zengin, fakir ayırt etmeksizin aynı tabakta aynı yemeği hep birlikte yiyorlar. Bu sofranın diğer bir özelliği ise küsleri barıştıran bir sofra olması ve yanında kimsesi olmayan ihtiyarlar bu sofrada birlikte oturup sohbet ediyorlar. Kendi akranlarıyla hem iftar yapmanın mutluluğunu yaşıyorlar hem de şehirden gelen yeni nesille tanışıyorlar. Gençler de büyüklerin ellerini öperek onların dualarını alıyorlar."
 
Bir iftarın masraflarını karşılayan mahalle sakinlerinden Mustafa Usta ise babasının yaklaşık 20 gün önce vefat ettiğini, onun hayrına bir günlük iftar verdiklerini kaydetti.
 
Mahalle sakinlerinden Ali Abadan (73), bu gelenek sayesinde mahalle sakinleri arasında birlik ve beraberliğin güçlendiğini söyledi.
 
Hatice Avcı da (80) 7 yıldır ramazan ayında evlerde yemek pişirmediklerini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum