47.Kütüphaneler Haftası Başladı

47.Kütüphaneler Haftası Başladı

Her yıl Mart ayının son pazartesi günü başlayan Kütüphaneler Haftası'nın 47.cisi Çubuk İlçe Halk Kütüphanesin'de kutlanıyor.

47'inci  Kütüphaneler Haftası nedeniyle düzenlenen kutlama'da "Antikçağdan Günümüze Kütüphaneler" konusu işleniyor.
İlk olarak 1964 yılında kutlanmaya başlanan "Kütüphaneler Haftası"nın amacının halka okumayı ve kitabı sevdirmek olduğunu belirten Çubuk Halk Kütüphanesi Sorumlusu  Ömer Yıldırım , haftanın amacının kütüphaneleri halkın daha yakından tanıması ve okuma alışkanlığının kazandırılması olduğunu söyledi.

Yıldırım Şöyle devam etti ¨Kütüphanelerimizin kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmadaki önemini belirtmek, halkın ve öğrencilerin kütüphanelerden ve çeşitli fikir ürünlerinden, eğitici kültürel faaliyetlerinden daha çok yararlanmalarını sağlamak, daha verimli hizmet verebilmek için önlemler almak, yapılanları anlatmak, yapmak istediklerimizi vurgulamak, bu vesile ile kütüphanelerin ve kütüphanecilerin sorunlarını dile getirmek şeklinde özetlenebilir.
Kütüphanelerimiz her yaş ve kültür düzeyindeki okuyucularımızın, her çeşit fikir ürünlerinden, eğitici ve kültürel faaliyetlerinden ücretsiz istifade edeceği; boş zamanlarını değerlendirebileceği yerlerdir.

Geleceğimizin aydınlığa kavuşmasını istiyorsak okumaya ve dolayısıyla kütüphanelere önem verelim.Kütüphaneler aydınlık yarınlara ulaşmamızı sağlayan köprülerdir. Gelin hep beraber bu köprülerden geçelim. Unutmayalım ki gelişen zekaları bilgi ile donatmayan milletler çökmeye mahkumdurlar. Hizmet insanlar içindir ve hizmetin sınırı yoktur. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.¨ şeklindeki açıklamasıyla kütüphanenin önemini vurguladı. 

İlçe Halk Kütüphanesi ile ilgili bilgi veren Halk Kütüphanesi Sorumlusu  Ömer Yıldırım Kütüphane'nin genel durumuyla ilgilide bilgi verdi.

"Çubuk İlçe Halk Kütüphanesi , 20.07.1987 tarihinde Çubuklu okuyucuların hizmetine başlamıştır.
Halihazırdaki Kütüphane binası Çubuk Belediyesine ait olup eski Belediye Düğün salonu yeri olarak da bilinmektedir. Kullanım alanı olarak yaklaşık 200  m2 olarak bir salon ve küçük bir idare odasından ibarettir.Hemen yanında Kaymakamlığımızın yeni kurduğu kütüphaneye bağlı bir de İnternet Salonu yer almaktadır.
İki memur ve bir Hizmetli personel görev yapmaktadır.

Kütüphane içerisindeki Kitap sayısı ise en son gelen kitaplarla beraber 11.600 adettir. Konularına göre kitaplar ise;

KONULAR 2009 YIL SONU
KİTAP SAYISI
1 Genel Konular (000) 1099
2 Felsefe ve Psikoloji(100) 215
3 Din(200) 301
4 Toplum Bilimleri(300) 1204
5 Dil ve Dil Bilimi(400) 916
6 Doğa Bilimleri ve Matematik(500) 556
7 Uygulamalı Bilimler ve Teknolojileri(600) 651
8 Güzel sanatlar(700) 796
9 Edebiyat(800) 5296
10 Coğrafya ve Tarih(900) 566
TOPLAM 11.600

Bunların yanı sıra Meraklı Minik,Bilim ve Teknik ve Bilim ve Çocuk gibi Tübitak yayınlarının tamamı,Liberal düşünce,Her Anlam Bir Değirmen,Hece,Türk Dili gibi 13 adet Süreli yayınlar,Ansiklopediler gibi öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kitaplar da mevcuttur.
Kütüphanemiz bir Halk Kütüphanesi olduğu için yediden yetmişe herkese kapısı açıktır. Okuyucular gelip kütüphane içerisinde kitap okuyabilir veya eve ödünç Kitap alabilirler. Ödünç almak için sadece Kütüphanemize üye olunması yeterlidir.Üye olmak için de 16 yaşından küçük olan çocuklar velilerine ve okullarına  Üyelik formunu imzalatması,yetişkin dediğimiz 16 yaşından büyükler de kendisi ve muhtarlığa imzalayıp kullanım kurallarını kabul etmesi yeterlidir.

Ödünç alınan kitapların getirilme süresi maksimum 15 gündür. Bu süre dolduğunda okuyucular isterse bir hafta daha uzatabilirler, daha sonra kesinlikle getirilmesi gereklidir.
Geçtiğimiz 2010 yılı içerisinde kullanıcı tablosunu verecek olursak,

         2010 TOPLAM KULLANICI SAYISI
         ÇOCUK       YETİŞKİN      TOPLAM
Erkek  2.457               813                3.270
Kız      2.604            1000                 3.604
        GENEL TOPLAM                 6.874


              Herhangi bir yerdeki İnternete bağlı olan bilgisayardan http://www.ekutuphane.org adresinden Milas programına tıklandığında sistemdeki tüm kütüphanelerden Çubuk İlçe Halk Kütüphanesi seçilerek ilçe okuyucularımız kütüphanede aradığı kitapları var veya yok olarak sorgulayabilmektedirler.Eğer varsa kütüphanedeki rafına kadar görebilmektedirler.
              Halkımızın özellikle çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin fikir ve yaşama seviyesinin geliştirilmesine, daha bilgili vatandaşlar haline gelmelerine yardımcı olmak dileğiyle 28Mart-03Nisan 2011 Kütüphaneler Haftası nda Çubuk ilçe Halk Kütüphanemize tüm halkımızı bekleriz .

 
Adres: Yavuz Selim mah. Hükümet caddesi No; 23 çubuk/ANKARA


Tel : 0 312 837 18 39

Fax : 0312 837 18 39


http://www.ekutuphane.org

 @; kutuphane0614@kultur.gov.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.