2010 Yılı Hac Kayıtları Başladı

2010 Yılı Hac Kayıtları Başladı

2010 yılında Hac görevini ifa edecekler için hac başvuruları başladı.

Müracaatlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın http://hac.diyanet.gov.tr/ internet adresinden veya ilçe müftülüğünden temin edilecek müracaat form dilekçesi ile yapılacak. Nüfus cüzdanı fotokopisi ile banka dekontu dilekçeye mutlaka eklenecek. Müftülük, kayda aldığı dilekçelerin bir fotokopisini müracaat edene verecek.

Hac Müracaatlarına İlişkin Hususlar

1. 2010 yılı hac organizasyonlarına katılmak isteyenlerle ilgili müracaatlar;  08-22 Nisan 2010 tarihleri arasında, 2009 yılında kur’aya katılanlar için  “Kayıt Yeniletme”  şeklinde iki ayrı kategoride yapılacaktır.

2. Kırtasiye, telefon, fax, tebligat, kur’a, ulaşım ve benzeri diğer masraflar için ilk defa kayıt yaptıracak hacı adayları kişi başına 15.-TL.’yi, müftülükçe açılacak banka hesabına yatıracaklar ve alacakları dekontun bir suretini müracaat dilekçesine ekleyeceklerdir. Müracaattan sonra vazgeçenler ile hacca gidemeyenlere bu paraları iade edilmeyecektir.     

3. Hacı adayları, gerek bu konular ve gerekse maliyetlerdeki artış nedeniyle hac fiyatlarında, bu yıl geçen yıla oranla belli miktarda bir artış olacağı hususunda bilgilendirileceklerdir.

4. Yapılan tercihler bağlayıcı olacağından ve daha sonra hac tipi değişikliğine izin verilmeyeceğinden hacı adayları, tercihlerini dikkatli bir şekilde yapacaklardır.

5. Müracaatlarda; sadece eş, anne, baba, kardeş, çocuk gibi birinci derecede kan ve sıhri akrabaların birbirleriyle, engellilerin ise refakatçileri ile birlikte kur’aya katılma talepleri karşılanacak, bunun dışında kur’aya birlikte girme talepleri kabul edilmeyecektir.

6.  8’inci maddede belirtilenlerden; farklı il ve ilçelerde, farklı tarihlerde ve tiplerde kayıt yaptırıp, çekilen kur’ada da ayrı ayrı kur’a numarası alanların, bilahare hacca birlikte gitme arzularını dile getirerek kayıtlarının birleştirilmesi yönündeki talepleri karşılanamayacağından, bunlardan hacca birlikte gitmek isteyenlerin, müracaatlarını mutlaka birlikte aynı ilde, aynı tarih ve kategoride yapmaları hususunda hacı adayları mutlaka aydınlatılacaktır.

7.  2007 ve 2008 yıllarında veya bu yıllardan sadece birisinde müracaatı olduğu halde 2009 yılında kayıt yeniletmeyenler ile 2009 yılında kesin kayıt sırası gelmesine rağmen kaydını yaptırmayanlar, 2010 yılı haccı için müracaat etmeleri durumunda bunlar, ilk defa müracaat edenler statüsünde değerlendirilecek ve kendilerinden kayıt ücreti de alınacaktır.

8. 2009 yılında çekilen kur’a sonucunda hacca gitmek üzere kesin kaydını yaptıran, ancak geçerli bir mazereti sebebiyle hacca gidemeyenlerin, hac dönemini kapsayan (hastalık, trafik kazası, vb.) mazeretlerini belirtir bir belgeyi ibraz ederek 2010 yılında hacca müracaat etmeleri halinde, bunlar kayıt yeniletenler statüsünde değerlendirilecek ve kur’a çekiminde bunların ilk kayıt yılları baz alınarak kat sayı oranı uygulanacaktır. 

  9. 2010 yılında ilk defa kayıt yaptırmak isteyen bayanlardan mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olanların, ileride mahrem birleştirme taleplerinin yerine getirilmesi mümkün olamayacağından, bu durumda olanlar müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleriyle birlikte yapacaklardır.

 10. Geçmiş yıllarda müracaatı olduğu halde 2010 yılı hac müracaatını bu defa mahremiyle birlikte yaparak tek numara ile kur’aya girmek isteyenlere uygulanacak kur’a kat sayısı; müracaat edilen yıllar için her bir kişiye uygulanacak katsayı toplamının gruptaki kişi sayısına bölünmesi sonucu elde edilecek rakama göre belirlenecek ve uygulama bu şekilde yapılacaktır.

11. Daha önce vekaleten hacca gittiklerini belirterek bu defa kendi adlarına hacca gitmek veya bir başkasının yerine vekaleten hacca gitmek isteyenlerin müracaatları kabul edilmeyecektir.

12.  Daha önce hacca gidenlerin müracaatları kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kur’a çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları silinecek ve kayıt ücreti yatırmışlarsa iade edilmeyecektir.

13. Bankaya kayıt parasını yatırdığı halde buna ait dekontu, usulüne göre doldurulmuş müracaat dilekçesi ile birlikte müftülüklere teslim etmeyenlerin ve kayıt numarası da almayanların hac müracaatları kabul edilmemiş sayılacak ve bu durumda olanların talep etmeleri halinde yatırmış oldukları kayıt ücreti ise kendilerine iade    edilecektir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.