2 Milyon Bilgisayarı Temizledi

2 Milyon Bilgisayarı Temizledi

Türkiye'de geçtiğimiz yıl 2 milyon bilgisayar, Microsoft masaüstü kötü amaçlı yazılımdan koruma ürünleri tarafından temizlendi.

 Microsoft Güvenlik İstihbarat Raporu'nun, Temmuz - Aralık 2009 Dönemi'ni kapsayan 8. Sayısından derlediği bilgilere göre, raporun bu sayısı, hem Microsoft hem de üçüncü taraf yazılımlarında görülen kötü amaçlı ve istenmeyen yazılımlar, güvenlik ihlalleri, yazılım güvenlik açıkları ve güvenlik açıklarından yararlanma hakkında ayrıntılı görüşler sunuyor.

Rapora göre bilgisayar tehditlerinin genel görünümü sürekli değişim gösteriyor. Tehditler şöhret kazanmak isteyen bilgisayar korsanlarının yerine maddi kazanç için veri hırsızlığı yapan organize suç örgütlerinden gelmeye devam ettikçe, kamuoyundaki endişeler de yükselmeye devam ediyor.

-TÜRKİYE'DE 2 MİLYON BİLGİSAYAR TEMİZLENDİ-

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında, Microsoft masaüstü kötü amaçlı yazılımdan koruma ürünleri tarafından dünya çapında 41 milyon 24 bin 375 adet bilgisayar temizlendi.

ABD, toplam 15 milyon 383 bin 476 bilgisayarla ilk sırada yer alırken Türkiye 857 bin 463 bilgisayarla sıralamada 12'nci oldu. Türkiye'de geçtiğimiz yılın ilk yarısında da 1 milyon 161 bin 133 bilgisayar temizlenmişti. Böylece 2009 yılı boyunca 2 milyon 18 bin 596 bilgisayar Microsoft yazılımları tarafından temizlenmiş oldu.

Rapora dahil ülkeler içinde temizlenen bilgisayar sayısındaki en büyük düşüş, esas olarak çevrim içi oyun oynayanları hedef alan Win32/Taterf ve Win32/Frethog adlı ''parola hırsızı'' virüslerin etkisinin azalmasıyla yüzde 26,2 ile yine Türkiye'de gerçekleşti.

-MICROSOFT UPDATE KORUYOR-

Microsoft'un, güncelleme sitesine bağlanarak işletim sisteminin yamalarını yüklemek, zararlı yazılımları engellemek için kullanıcılara çok önemli avantajlar sağlıyor.

Rapora göre, 32 bit Windows XP Service Pack 1 yüklü bilgisayarlar en çok risk taşırken, Service Pack 3 yüklü bilgisayarlar üç kat daha güvenli oluyor.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında piyasaya sürülen Windows 7 ve Windows Vista Service Pack 2, XP'ye göre daha çok güvenlik imkanı sağlıyor.

-KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMDA TOP 10-

2009'un ikinci yarısında Microsoft masaüstü kötü amaçlı yazılımdan koruma araçları tarafından tespit edilen ilk 10 kötü amaçlı yazılım şöyle;

''Win32/Taterf, Win32/Renos, Win32/FakeXPA, Win32/Alureon, Win32/Conficker, Win32/Frethog, Win32/Agent, Win32/BaiduSobar, Win32/GameVance ve Win32/Hotbar.''

Rapora göre kötü amaçlı yazılım programcıları, virüs koruma yazılımı üreticilerinin piyasaya yeni imza sürme hızını geçmek amacıyla sürekli yeni ve farklı sürümler yayımlayarak virüslerin saptanmasını önlemeye çalışıyor.

Virüs örneklerinin büyük sayılara ulaşmasının nedeni olarak virüslerin birçok farklı dosyaya bulaşarak her biri benzersiz örnekler oluşturması gösteriliyor.

-SAHTE GÜVENLİK YAZILIMLARINA DİKKAT-

SIR raporuna göre, kurbanın bilgisayarındaki virüsler veya güvenlik açıklarıyla ilgili sahte veya yanlış yönlendirici uyarılar görüntüleyen ve bu sözde sorunları belirli bir ücret karşılığında gidermeyi teklif eden sahte güvenlik yazılımları, saldırganların kurbanlardan para kapmak için kullandıkları en yaygın yöntemlerden biri haline geldi.

Microsoft güvenlik ürünlerinin sahte güvenlik yazılımlarıyla ilgili kötü amaçlı yazılımları temizlediği bilgisayar sayısı 2009'un ilk yarısında 5,3 milyonken, ikinci yarıda artış göstererek 7,8 milyona yükseldi. Yüzde 46,5'lik bu artış, sahte güvenlik yazılımlarının diğer daha az yaygın virüs türlerine kıyasla dağıtıcılarına daha fazla kazanç sağladığını gösterdi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.