19 EYLÜL ‘GAZİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADIK...

19 EYLÜL ‘GAZİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADIK...

19 Eylül “Gaziler Günü” tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de yapılan etkinliklerle kutlandı.

 Şuayip YAMAN

Sunuculuğunu Barbaros İlk Okulu Sınıf Öğretmeni Eylem Kiren Yılmaz’ın yaptığı Atatürk Parkı’ndaki törenler protokolün Atatürk Büstü’ne çelenk sunumu ile başladı.

 

Kaymakamlık çelengi İlçe Kaymakamı Uğur Sezer, Çubuk Belediyesi çelengi ise Çubuk İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan tarafından sunuldu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Parkı’ndaki törenler sona erdi.

Etkinliklere Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Kültür Merkezi’nde devam edildi.

 

Kültür merkezi’ndeki törene; İlçe Kaymakamı Uğur Sezer, İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, AK Parti İlçe Başkanı Av. Baki Demirbaş, MHP İlçe Başkanı Ali Çankaya, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Çam, İlçe Jandarma Komutanı Jan. Ütğm. Umut Gürses, Kamu-Kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Çubuk Düşünce Derneği Başkanı Şuayip Yaman, Çubuk Terör Mağdurları Dernek Başkanı Zeki Avan, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkân, gaziler ve öğrenciler katıldı.

 

Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’ndeki törenler ebediyete intikal etmiş tüm Gazilerimiz ve şehitlerimiz için Aşağı Çavundur Mahallesi Camii İmamı Yusuf Aslan’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti’ni okunmasıyla başladı.

 

Barbaros Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ömer Tekir günün anlam ve önemini belirten konuşmasında; Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir.

 

Gazi, harbe katılıp da harpten sağ olarak dönen savaşmış kahramanlardır. Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan, vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 2002 yılında çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü “Gaziler Günü” olarak edilmiştir. 

 

Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik onuru vardır. Her Türk de bu onurlara kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü milli karakterimizde olan bu duyguların, Türk ulusu ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır.

 

Türk milleti bunu en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen ‘Kurtuluş Savaşı’nda yaşamıştır. “Ya İstiklal, ya ölüm!” demiştir. Türk tarihi böylesine “kahramanlık Günleri” ile doludur. İşte bu kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratn şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir.

 

Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu daha sonra dünya barışını korumak için korumak için de görev almıştır.

 

1950-1953 yılları arasında barış için Kore’de savaşmıştır.

 

1974 yılında soydaşlarımızı yok olmaktan kurtarmak için ‘Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmiştir.

 

Ayrıca Mehmetçik barışı korumak için Bosna-Hersek, Somali ve Kosava’ya barış gücü olarak Birleşmiş Milletler kararıyla gitmiştir.

1. Dünya Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore Savaşı’nda ve Kıbrıs Barış

Harekâtı’nda günümüzde devam eden iç güvenlik ve sınır dışı terörle mücadele operasyonlarında birçok askerimiz şehit olmuş, bir kısmı da gazi olarak geri dönmüştür.

 

Kahraman Türk halkı 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimi ile karşı karşıya kalmış, elinde hainlere karşı gelecek tankı, tüfeği olmasa da iman dolu göğüsleri ile dünyada emsali görülmemiş bir direniş göstererek kutsallarına el sürdürmemiştir. Bu gecede toplam 248 şehit 2.196 vatandaşımız  gazi olmuştur.

 

Devletimiz bir yasa ile şehit yakınlarına “Övünç Madalyası” vererek şehitlik maaşı bağlar. Yine gazilere de madalya ile aylık maaş verir ve tedavi, ulaşım gibi hizmetlerde ücretsiz olanak tanır. Türk ulusu için “şehitler nurlanmış” ve “gaziler onurlanmış” şahıslar demektir.

 

Bunların en başında da Başkomutan, Gazi, Mareşal ve Ulusal Önder Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir. 

 

19 Eylül diğer bir deyimle “Kahramanlık Günü” olarak da kutlanmaktadır. Yerel kurtuluş günleri de gazilerimiz ve kahramanlarımız için birer anma günüdür. Şehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmamız için savaş arkadaşları gazilerimizi hak ettikleri değeri vererek onları her yerde ve her zaman onurlandırmalıyız.

 

Bu düşüncelerle ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi rahmetle, hayatta olan gazilerimizi de şükran ve minnetle anıyor, saygılar sunuyoruz.

 

Barbaros İlkokulu öğrencisi Ceren Yılmaz, “Gazinin Gözyaşları” adlı şiiri okudu.

 

Günün anlam ve önemini belirten “sine vizyon” gösterimi ilgiyle izlendi.

 

İlçe Kaymakamı Uğur Sezer gazilerimize çeşitli hediyeler takdim etti.

 

İlçe Kaymakamı Uğur Sezer yaptığı anlamlı konuşmada, Üzerinde huzur ve güvenlik içinde yaşadığımız cennet vatanımız şehit ve gazilerimizin kahramanlık ları sayesinde bizlere miras kalmıştır.

 

Gazilerimiz, şanlı tarihimizin ebeԁi kahramanları, ԁestansı tarihimizin уaşaуan abiԁeleri, milletimizin bağımsız olma şuurunu ԁiri tutan efsaneleri ve Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk feԁakarlığının ölümsüz ԁestanlarıԁır.

 

Milli birlik ve beraberliğimizin teminatı kahraman gazilerimize devletimizin verdiği önemin ifadesi olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921’de Mustafa Kemal Atatürk’ e “Gazi” unvanının verildiği günün yıl dönümünü “Gaziler Günü” olarak kutlamaktayız.

 

Bu Bayrak inmez, Bu ezan dinmez.

 

Bu iman bu güç bizde oldukça bizi kimse yenemez.

 

Cennet vatanımız bizlere şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetidir. Bu topraklarda boşluk yok. Ülkemizin her tarafında şehitlerimizin, gazilerimizin kanları var.

 

Gaziler Günü vesilesiyle, bu kutsal emanete kararlılıkla sahip çıkarak, kahraman gazilerimize ve aziz şehitlerimize layık olmak ve tüm gücümüzle ülkemizi en güçlü şekilde geleceğe taşımak için el birliğiyle çalışmalıyız.

 

Bu duygu ve düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını, kanlarıyla canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan kahraman gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyor, yaşayan tüm gazilerimize de

sağlıklı ve mutlu günler diler, sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

 

Çubuk Terör Mağdurları Derneği Başkanı Zeki Avan, Gazi ve şehit olmak şereftir. Devletin daim olması esastır.

 

 Gazi, vatan sevgisinin sembolüԁür. Şehit ve Gazi, toprağı vatan; insanı ulus уapan ԁeğerlerԁir.

Destanlar уaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abiԁemizԁir. Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluуuz.

Ne şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum...”

Milli Mücadele gazilerimize ve terörle mücadele gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.

Devletten beklentilerimiz tabii ki bitmiyor. Bu istek ve dileklerimiz kimi zaman yerine getiriliyor. Kimi zaman da, geç de olsa yerine getiriliyor.

 

Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin...

 

“Gaziler Günü” kutlama törenleri ikramların ardından sona erdi.

dscn1424-tile1-002.jpgdscn1484-tile2.jpgdscn1532-tile3.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.