18 net'le üniversiteye

18 net'le üniversiteye

ÖSS barajı düştü ve açıkta kalan binlerce aday, tercih yapma hakkı elde etti.

45 barajı yakalamak için 18, 165 barajı yakalamak için de 45 soru çözmek yeterli olacak. Bu yıl önlisans ve açıköğretim programlarının tercihinde aranan 160 puan barajının 145'e iniyor. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan 145 puanın aşılabilmesi için 1. bölümdeki testlerde yüzde 15 başarı göstermesinin yeterli olduğunu söyledi.

Ünal Yarımağan, "T, M1, S1 ve F1'den en az yüzde 15 başarı şart. Her testten en az 4,5 ham puan demek, yani toplamda 18 net soru yeterli olacak" dedi.

Üniversitelerin lisans programları için 185'den 165'e düşürülen baraj puanı ise yüzde 25 başarıyla aşılabilecek. Yarımağan, "İlgili 6 testin her birinden ortalama yüzde 25 başarı şart. Bu da 6x7,5'tan 45 net soru demek" diye konuştu.

Puanların aşağıya çekilmesiyle önlisans düzeyinde tercih yapabilecek aday sayısı yüzde 20-40, lisans düzeyinde ise yüzde 40 ile 60 oranında artacak.

ÖSS SONUÇLARI 1 HAFTA GEÇ AÇIKLANABİLİR

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, baraj puanlarının aşağı çekilmesinin kalite düşüşüne ve puanlarda büyük oynamalara yol açmayacağına inanıyor.

YÖK üyesi Prof. Dr. İsa Eşme de bu yıl kontenjanların 100 bin artmasına karşılık mezun sayısının azaldığını hatırlatarak böyle bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Prof. Eşme, "Kritik soru şuydu: Puanlar düşerse giren öğrenci bu eğitimi yapabilir mi, Ünal hoca olmayacağını anlattı" dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS sonuçlarının ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları nedeniyle bir hafta gecikmeyle 17 Temmuz'da açıklanabileceğini söyledi.

Kaynak: habervakti

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.