18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ...

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü” münasebeti nedeniyle tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de bir dizi program düzenlendi.

Şuayip YAMAN

 

18 Mart Çanakkale Zaferi; 7 Düvele “Çanakkale Geçilmez” dedirten biz zaferin Anma Günü’dür.


18 Mart Çanakkale Zaferi; Mustafa Kemal’in ilk askeri başarısıdır. Türk’ün çelik iradesidir.

 

Çanakkale Zaferi ile emperyalist işgale karşı başlayan direniş gerçekten millet olmamızı sağladı.

 

Tarihimizin altın sayfalarında yer alan en büyük zaferlerimizden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü münasebetiyle Çubuk İbrahim Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün birlikte hazırladığı  “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” etkinliklerle anıldı.

 

İlk tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Büstü’ne çelenk sunumu ile başladı.

 

Kaymakamlık Çelengi, İlçe Kaymakamı Uğur SEZER, Belediye Başkanlığı çelengi ise Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin KARAKUŞ tarafından sunuldu.

 

Törenlere; İlçe Kaymakam Uğur SEZER, Çubuk Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumhuriyet Savcısı Ercan POYRAZ, Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN, İlçe belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin KARAKUŞ, İlçe Jandarma Komutanı Jan. Yzb. Umut GÜRSES, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin ÇAM, İlçe Müftüsü Tahsin YAZGAN, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aytunç ATEŞ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat ARSLAN, İlçe Nüfus Müdürü Hüseyin AYVACI, İlçe Mal Müdürü Zeki ÇOBAN, AK Parti Çubuk İlçe Başkanı Erhan KUŞÇU, Cumhuriyet Halk Partisi Çubuk İlçe Başkanı Vural ÇOKÇAN, Ak Parti Çubuk Belediye Başkan Adayı Av. Baki DEMİRBAŞ, İYİ Parti Çubuk Belediye Başkan Adayı Mustafa AYDOS, Çubuk Terör Mağdurları Dernek Başkanı Zeki AVAN, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Şehit yakınları ve Gaziler ile birlikte öğrenci ve öğretmenler katıldı. 

           

Sunuculuğunu Çubuk İbrahim Yılmaz Kız Anadolu İmama Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Narin Nur DÜZGÜN’ün yaptığı ikinci tören saat 10:00’da Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

 

Kuran’ı Kerim Tilaveti öğrenci Cabir ÇETİN tarafından okundu.

 

Çubuk İbrahim Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Semra TAŞ günün anlam ve önemini belirten konuşmasında;

 

“Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Değerli Misafirler

 

Bugün burada 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Gününün 104. yıl dönümü nedeniyle toplanmış bulunuyoruz. Tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Yıl 1915. 1.Dünya savaşı başlayalı bir yıl olmuş ve Osmanlı Devleti hiç girmemesi gereken bir savaşa girmişti.

           

17 yıl aralıksız savaşmış yorgun bir millet, Çanakkale cephesinde varlık mücadelesine zorlanmıştı. Hasta Adam demişlerdi bize ve son darbeyi indirmek üzere dünyanın en güçlü, en etkili ve tabii en büyük donanmasını göndermişlerdi.

 

Anadolu’dan sonra 2. vatan olarak kabul edilen Balkanlar Meriç’e kadar kaybedilmişti. Yani kolları kesilmiş bir vatandık.

 

Çanakkale cephesinde Hüseyin Çavuş adında bir askerin iki ayağı da yara bere içindeydi. Yürümekte çok zorlanarak savaş alanına doğru ilerlerken Selanik’te Yunanlılara esir düştüm, bize ayaklarımızla kireç ezdirir sonra suya sokarlardı. O zaman intikamımı almaya yemin ettim. Şimdi yürüyemezsem bile yola düşsem, beni sedyeye koysunlar muharebeye gideceğim. Orada gördüğüm hakaretin intikamını alacağım derken askerimiz bir bakıma Balkan yenilgilerinin alnına vurduğu lekeyi temizlemek için de büyük mücadele vermişti.

 

Çanakkale de bir varoluş savaşı verildi. Çünkü Çanakkale düşerse İstanbul düşer. İstanbul düşerse devlet ve tüm İslam dünyası da biter inancıyla “Çanakkale Geçilmez” kılınmalıydı.

 

Çanakkale’de ordu içinde yer alan Türk, Kürt, Laz, Arnavut, Arap, Boşnak gibi etnik unsurların ortak adı ‘kardeş’ti.  Saldıranların ise ortak adı ‘düşmandı’. Ne Fransız ne İngiliz. Şehidi en iyi anlayan şairin, şehidi en iyi anlatan şiirinde Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk. Sade bir hadise var ortada: Vahşetler denk. Kimi Hindu kimi Yamyam, kimi bilmem ne bela... Dediği gibi.

 

“En çok besmele sesi duydum” diyor Alman General Van Sanders bir makalede, “En çok kardeş sözü duydum, en çok Allah(cc) sözü duydum Çanakkale Cephesi’nde” diyor.

 

Kardeşlerin imanını delmek için ateş yağarken, vatanı savunanların hiç biri etnik kökeninin derdinde, davasında değildi. Bu ‘Çanakkale’yi geçmeye geldik’ diyenlere karşı ‘geçirtmeyiz’ diyenlerin savaşıydı.

 

Cephe gerisinde ise ne dramlar yaşanmış ne zorluklar ne yokluklar.. Öksüz babasız kalmış yavrular, evlatsız kalmış anneler, sevdasız kalmış yavuklular, nişanlılar, eşler.. Çok büyük insan kayıpları, insan kaynakları yok olmuştu.

 

Fatih medresesi müderrisi ’25 bin talebemi aldı Çanakkale’ derken İstanbul Sultanisi, Galatasaray Lisesi, Vefa, Balıkesir Lisesi gibi pek çok okuldan gelen lise talebeleri, günümüzde yaşıtlarının ne yaptıklarını sorgularcasına savaşan bu kahramanların kabirleri dahi bilinmemekte.

 

Çanakkale cephesi öyle bir başarıdır ki, bir millet olarak tarihimizin en önemli kırılma noktasında bizi bir araya getirdi. Bu direniş, bu iman, bu inanç insanlara umut, milli mücadeleye moral desteği oldu. Olmazların olduğu bir savaş oldu. Çanakkale’de bizim özgürlüğümüz için şehit olan ve dünün bugünün tüm şehitlerine Allah (cc) rahmet eylesin. Onlar şehit olarak bize bu toprakları vatan kıldılar. Allah (cc) onlardan razı olsun. 

 

“Çanakkale Şehitlerine” adlı şiir okul öğrencisi tarafından okundu.

 

Şehit Babası Akif Topal yaptığı anlamlı konuşmada; “Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın daire amirlerim, Çok değerli Şehir yakınlarımız ve Gazilerimiz ve Sevgili konuklarımız bugün burada ‘18 MART Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümünü anmak için toplanmış bulunmaktayız.

 

Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, tarihin akışı üzerinde Türk Ulusu, belirleyici bir rol oynamıştır. Millet olma bilincinin tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan, bir prestij ve azmin mücadelesidir.

 

Ordumuz 250 bin evladını bu savaşta şehit vermiştir. Mukaddes vatan toprakları için, canlarını seve seve vererek; bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretiyle borçlu olduğumuz, aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır ve yazmaya devam etmektedir.

 

Bende bir şehit babası olarak her ne kadar gencecik bir evladını toprağa vermenin acısını derinden yaşasam da, evladımın vatanına, bayrağına, İslam’a ve milletine karşı asli görevini yaparak şahadete ermiş olmasının, ailesinin yüzünü ak etmesinin gururunu da yaşıyorum.

 

Bu mübarek vatan toprakları asırlardır şehitlerimizin kanıyla yoğrulmuş; bayrak için, toprak için, ezan için gövdesini siper edenler sayesinde var olmuş bu sayede yurt olmuştur.

 

Geçmişte olduğu bugün ve gelecekte de bu mübarek topraklarımızı almak için el uzatanlar olacaktır. Ama canını feda etmeye hazır; Gökhanlarımız, Ahmetlerimiz, Ayşelerimiz, Fatmalarımız olduğu sürece Allah’ın da izniyle bunu kıyamete kadar hiçbir güç başaramayacaktır.  Bayrağımız inmeyecek, ezanımız dinmeyecek, vatanımız bölünmeyecektir.

 

Ben bir evladımı vatanıma verdim. Üç evladım daha var. Onlar ve bende iş başa düşünce vatanımız için canımızı ve kanımızı seve seve feda etmeye hazırız.

 

Allah’ım başta şehit oğlum Gökhan olmak üzere geçmişten bugüne bütün şehitlerimizin şahadetlerini kabul etsin...

 

Son olarak “Şehitler ölmez vatan bölünmez” , “Ne mutlu Türküm diyene” diyerek sözlerime so veriyorum.

 

Hepinize saygılarımı sunarım.

           

Etkinliklere geçildi; 

 

  • Çanakkale Destanı” adlı koro çalışmasının sergilenmesi; Okul korosundan Çanakkale şiirleri ve türküleri

 

  • ‘Çanakkale Ruhu’nu yansıtan video gösterisinin sunumu yapıldı.

 

  • “Çanakkale Geçilmez” adlı tiyatro eseri sahneye konuldu.

 

  • Çubuk Şehitlerini Anlatan Slayt Gösterisi’nin sunumu yapılmadı

 

Şehit Aileleri’nden Sitem...

 

Programda olmasına rağmen İlçemizin verdiği Şehitlerle ilgili slayt gösterimi ne hikmetse bu yıl yapılmadı.

 

Bu program atlanarak hemen ödül törenine geçildi...

 

Oysa İlçemizin verdiği Şehitlerle ilgili bu slayt gösterisi her yıl yapılıyordu.

 

Önceki yıllarda İlçemizin verdiği Şehitler için hazırlanan slayt gösteriminin sunumu yapılır, izleyiciler Salon’da duygulu anlar yaşardı. Şehit aileleri ve katılımcılar bu yıl ki törende bu duygudan mahrum kaldılar.

 

Çünkü slayt gösterisi iptal edilmişti.

 

Bu konuda büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Şehit Aileleri yaptıkları açıklamada 20 yıldır bu tür programlarda İlçemizin verdiği şehitlerle ilgili slaytı bir kahramanlık türküsü olan “Eledim Eledim Toprak Eledim”  fon müziği eşliğinde izler, birkaç dakika da olsa bu cennet vatanımızın bekası için kanlarını ve canlarını seve seve veren kahraman yavrularımızın fotoğraflarını görür, duygulu anlar yaşardık.

 

Bu yıl bundan mahrum bırakıldık. Programı hazırlayanların herhalde acele işleri vardı. Ama Şehit yakını olmadıkları için bu duyguyu bilemezler.

 

Böyle olacaksa önümüzdeki yıl düzenlenecek ‘Anma Törenleri’ne katılmayı düşünmüyoruz.

 

O zaman şehit yavrularımızı mezarları başında ya da evimizde tek başımıza anar ve dualarımızı okuruz.” Şeklinde program yapımcılarına sitemlerini dile getirdiler.

 

Oysa ilçemiz teröre verdiği; 72 Şehit ve 35 Gazi ile ülke çapında “ŞEHİTLER DİYARI” olarak anılan bir ilçedir.

 

* Çanakkale temalı resim ve kompozisyon yarışmasının ödül törenine geçildi.

 

ÖDÜL TÖRENİ:

 

 “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma” Temalı resim ve Kompozisyon yarışması Ödül Töreni:

 

  • Resim Yarışması’nda; İlkokul kategorisinde üçüncü olan Özel Sebat Koleji’nden Miray BULUT’a,

 

  • Resim Yarışması’nda;Ortaokul kategorisinde üçüncü olan Türk Telekom Ortaokulu’ndan Leyla GÖKSU’ya,

 

  • Kompozisyon Yarışması’nda üçüncü olan İbrahim Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Merve TÜRKEL’e,

 

Ödülleri İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat ARSLAN tarafından verildi.

 

  • Resim Yarışması’nda; İlkokul kategorisinde ikinci olan Özel Sebat Koleji’nden Ağah ÇOBAN’a, ,
  • Resim Yarışması’nda; Ortaokul kategorisinde ikinci olan Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaoku’lundan Fatmanur ÇAVENT’e,
  • Kompozisyon Yarışması’nda ikinci olan Özel Yükselen Fen Lisesi’nden Sezil AĞIRBAŞ’a,

 

Ödülleri İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN tarafından verildi.

 

  • Resim Yarışması’nda;  İlkokul kategorisinde birinci olan Çubuk İlkokulu’ndan Beren DOKSANBİR’e,
  • Resim Yarışması’nda Ortaokul kategorisinde birinci olan Akkuzulu Ortaokulu’ndan Burak ÜCE’ye,
  • Kompozisyon Dalında;Birinci olan Meliha Hasanali Bostan Çubuk Fen Lisesi’nden Şevval Sıla TUĞUCA’ya,

 

Ödülleri İlçe Kaymakamı Uğur SEZER tarafından verildi.

 

 

Şehitlik Ziyareti:

 

Protokol ve şehit aileleri tarafından Paşa Mezarlığı’ndaki “Şehitlik” ziyaret edildi.  Şehitlerimiz mezarları başında anıldı. Yasin ve Fatiha okundu.

 

Duygulu anların yaşandığı Şehitlik ziyaretinde “Şehit Aileleriyle” ayrı yarı görüşen ve her türlü sıkıntı, talep ve isteklerinde Devletimizin kapısının kendilerine sonuna kadar açık olduğunu belirten İlçe Kaymakamı Uğur SEZER, “Çanakkale Geçilmez” ve “Ülkemiz Bölünmez” diyerek Şehit düşenlerin geride kalan ailelerine böyle evlatlar yetiştirdikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah olmak üzere Çanakkale Destanı’nı yazan tüm şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden Gazilerimizi rahmetle, tüm Gazilerimizi de Minnet ve Şükran’la anıyoruz. Dedi.

 

Bu vesile ile başta Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, bu kutsal topraklar için canını ve kanının seve veren tüm şehitlerimizi ve yine ebediyete intikal eden tüm Gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

 

Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.

 

Bu vesile ile yaşayan Gazilerimize de sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yaşam diliyorum.”

100_0318-vert.jpg100_0366-vert1.jpg100_0409-vert2.jpg100_0451-vert3.jpg100_0489-vert4.jpg
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.