14. ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ’NE START VERİLDİ...

14. ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ’NE START VERİLDİ...

14. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’ne start verildi.

 Şuayip YAMAN 

5-8 Eylül 2019 tarihleri arasında Çubukabad Parkı’nda düzenlenecek olan 14. Uluslar arası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali’ne “Kortej Yürüyüşü” ile start verildi.

 

Kortejde sırasıyla; Klasik otomobiller (Mercedes, Chovrolet ve BMV gibi eski model araçlar), Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, Ankara Kulübü Çubuk Şubesi Seymenleri (Seğmen) ve Bacı Erenler, Protokol üyeleri ile birlikte ilçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, meslek odalarının tensilcileri, Maglac (Bosna-Hersek) ve Sabinov ( Slovakya) Halk Oyunları ekipleri, Çubuk Belediyesi Judo Takımı, ÇUDEF’in (Çubuk Dernekler Federasyonu) Yöresel Arabası ve vatandaşlar yer aldı.

 

Ankara Bulvarı ve Atatürk Caddesi boyunca yürüyen kortejdekilere, yol boyunca vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

Vatandaşlar, seğmen ve halk oyunları ekiplerine, geleneksel kıyafetlerle yürüyen gençlere, klasik otomobillere, ÇUDEF’in yöresel arabasına ve Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü’ne büyük ilgi gösterdi.

Klasik otomobiller ve Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü, eşliğindeki yürüyüş, Ankara Bulvarı ve Atatürk Caddesi’nin ardından Atatürk Parkı önünde son buldu.

Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, Mevlana Sokağı ile Çay Sokağı arasındaki yol üzerinde muhteşem gösterilerini sundu.

Katılımcılar Atatürk Parkı önünden araçlarla Festival’in düzenleneceği Çubukabad Parkı’na Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çubuk Belediyesi’ne ait otobüsler ile taşındı. (Bu otobüsler 4 gün boyunca vatandaşları Atatürk Parkı önünden festival’in yapıldığı Çubukabad Parkı’na kadar taşıyacaklar...)

 

Ankara Kulübü Çubuk Şubesi Seğmenleri ile Bacı Erenler Halk Oyunları Ekibi birbirinden muhteşem gösteriler sundular.

 

Volkan Erel’in sunuculuğunu yaptığı Festival’de; Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

 

PROTOKOL KONUŞMALARI

 

14. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’nin 14.’sünü düzenlemekten mutlu olduklarını ifade eden Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, “İlçemiz Başkent Ankara’ya 39 km. Kuzeyinde yaklaşık 100 bin nüfuslu sakin bir kenttir. Ankara’nın kalbidir.

Son zamanlarda yaptığı atılım ve projelerle sanayi, turizm, tarım ve hayvancılık sektöründe ilerlemeye başladı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ilçemizde kurulan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile de Ankara’nın “Parlayan Yıldız” olacaktır.

İlçemiz ‘Dünyanın Tek Turşu Festivali’nin yapıldığı yer olarak da adlandırılır.

“Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivallerimiz” 2005 yılında başlamıştır. Festivallerimize; Sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetlerimiz de renk katmaktadır. 

“Dünyanın tek turşu festivali Çubuk'ta" sloganıyla 2005 yılında yapılmaya başlanılan ve adeta ilçeyle özdeşleşen festivalin ilçeye hem tanıtım ve hem de ekonomik olarak büyük katkısı var.

İlçemizin Aşağı Çavundur Mahallesi’nde amatör heyecanlarla başlayan ve gittikçe gelişerek binlerce insana ekmek kapısı olan bu sektör, adına düzenlenen festival sayesinde ilçenin ünü Türkiye’nin sınırlarını aşmıştır. Bu gün hangimiz Türkiye’nin neresine gidersek gidelim turşumuzdan bahsedince yüzümüzdeki gülümsemeleri inkâr edemeyiz.

Ankara Ticaret Odası (ATO)’ nın, 19-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceği “II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”  ile Belediyemiz tarafından 5-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz “14. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalimizin” “Tanıtım Toplantısı’na katıldık. Bu toplantının bizim için anlam ve önemi çok büyüktü.

Turşumuzun ünü yurtdışına taşmıştır.

“Turşusunu mu kuracaksınız” deyimini, Üreticimiz Kozalaktan-Ahlata, salatalıktan Domatese neredeyse tüm ürünlerin turşusunu yaparak adeta çürütmüştür.

Festival'de yaklaşık 30 çeşit turşunun yer aldığı stantlarda yöresel ürünler ile kültür ve sanat ürünleri de sergilenmekte...

Bugün ilçede 6 bin aile turşudan ekmek yemektedir. Amacımız turşu üretimin 40 bin tona çıkartmak.

Yurtdışına her yıl 10 bin Çubuk Turşusu ihraç ediyoruz.

Bugün Çubukabad Parkı’nda 300 Tanıtım Standı var.

Burada Çubuk Turşusu ve Çubuk Agat Taşı’ndan tutun da kavun karpuz, üzüm, armut, elma, mercimek, fasulye, bulgur, erişte, nohut, bazlama, gözleme, baklava, döner, kavurma gibi yöresel doğal ürünlerimizi misafirlerimize sunacağız.

Festival süresince (4 gün) yapacağımız faaliyetlerle misafirlerimizin hoşça vakit geçirmelerini sağlayacağız.

Ankara Kulübü Çubuk Şubesi Seğmenleri ve Bacı Erenler Halk Dansları gösterileri, Sabinov ve Maglaj Halk Dansları ekipleri gösterilerini sunacaklar.

Yerel ve ulusal sanatçılarımız konserleri ile Festivalimize renk katacaklar.

Ayrıca; Animasyon gösterileri (Yarışma ve Hediye Dağıtımı), Işıklı Yelpaze Gösterisi, halk Dansları Topluluğu, Sema Gösterisi, Kıvılcımlı Ateş Gösterisi ile çocuklarımız eğlenecek.

Turşumuzun bu konuma gelmesinde emeği geçen, eski başkanlarımızdan Adem (Tuğluca) Beye, Dr.Lokman (Özden) Beye ve Dr. Tuncay (Acehan) Beye sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Kardeş Şehirlerimizden Bosna Hersek’in Mağlaj Şehri Belediye Başkanı Miksat Mahmutaqi yaptığı konuşmada, “Tarihi birlikteliğimiz için Çubuk Halkı’nı hasretle ve kardeşlik duyguları ile selamlıyorum.

Festival’e üçüncü defa katılıyorum. Bu vesile ile Lokman (Özden) Beye ve Tuncay (Acehan) Beye teşekkür ediyorum. O dönmelerde de iyi ilişkiler kurmuştuk.

Bu festival’de de büyük bir potansiyel ve sıcaklık gördüm.

Bu Festival’de sadece Çubuk için değil, Türkiye içinde büyük bir jest var. Bunun için  tebrikler. Bu bölgedeki başarıdan çok memnunum. Türk Cumhuriyetleri sayesinde sizlerle tanıştık.

Magnaj Belediyesi’nde görüşmek üzere hoşça kalın. Tekrar görüşmek üzere. İnşallah...

Yine Kardeş Şehirlerimizden Slovakya’nın Sabinov Şehri Belediye Başkanı Andrea Turcanova, “Burada bulunmaktan son derece memnunum.

2018 yılında Sabinov-Çubuk arasında yapılan anlaşma sonrası Çubuk adına yapılan bu şölene geldiğimiz için çok memnunum. Bu anlaşma çok güzel bir anlaşma. Ayrıca bu Festival diğer konularda yapılacak anlaşmalar için de çok önemli. Özellikle Kültür ve sanat dalında.

Sabinov’a gittiğimde daha mutlu olacağım. Her zaman sizleri Sabinov’da görmekten mutlu olacağız. Bu Festival’in iyi geçmesi temennisinde bulunuyorum dedi.

Festivale yoğun katılımdan son derece mutlu olduğunu söyleyen Çubuk İlçe Kaymakam Vekili Osman Altın, Artık gelenekselleşmeye başlayan Çubuk festivali birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi pekiştiren, orta kültürümüzü artıran bir Festival.

Çubuklu üreticilerin ürettiği sebzelerden meydana gelen Çubuk Turşusu’nun ayrı bir damak tadı var.

Festival’de emeği geçenlere teşekkür ederim.  

Çubuk Turşusu’nun Guinness Rekorlar Kitabı’na girerek tüm dünyada tescillendiğini ifade Eski Başbakan Yardımcısı (61. Hükümet) AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Bir kez daha sizlerle beraber olmanın onur ve gururunu taşıyorum. Festivalimizin bu yıl 14.’sünü gerçekleştiriyoruz.

Bu Festivali başlatan ve devam ettiren; Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş ve ekibine, bundan önceki belediye başkanları, Adem Tuğluca, Lokman Özden, Dr. Tuncay Acehan’a bu güzel organizasyon için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Çubuk Ankara’nın incisi, en güzel ilçelerinden biri. Keza insanları da öyle; Sıcakkanlı, misafirperver ve konuksever.

Geçtiğimiz yıl turşumuz Guinness Rekorlar Kitabı’ na geçti. Çubuk Turşusu ile bir Dünya Markası oldu.

Turşu adına festival düzenleyen benim bildiğim başka bir ilimiz veya ilçemiz yok. Buradan hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Guinness Rekorlar Kitabı’na Çubuk turşusunu kaydetmiş olduk.

Hakikaten önemli bir markayla karşı karşıyayız. Çubuk gerçekten turşusuyla marka haline geldi. Guinness Rekorlar Kitabı’na girerek de bu markayı tescil ettirmiş oldu. Burada bir canlılık, bir hareketlilik olacak. Ekonomiye ciddi anlamda bir katkısı olacak.

Festival nedeniyle 4 gün boyunca çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlarımız burayı şenlendirecek. Alışveriş yapacak. İlçe ekonomisine bir katkısı olacak. Aynı zamanda da kardeşliğe, dostluğa katkısı olacak.

14. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalimiz hayırlı ve uğurlu olsun diye konuştu.

Konuşmaların ardından Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti 2. Bölge Ankara Milletvekili Emrullah İşler, AK Parti 2. Bölge Milletvekili Arife Polat Düzgün, MHP 2. Bölge Milletvekili Nevin Taşlıçay, Çubuk İlçe Kaymakam Vekili Osman Altın, Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, AYBÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okul Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ayhan, eski belediye başkanlarımızdan Adem Tuğluca, Dr. Tuncay Acehan ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla açılış kurdelesi kesildi.

Ardından açılışa katılan protokol üyeleri tarafından stantlar gezildi. Sonrada alanda kurulan ikram çadırını ziyaret ederek, burada kendilerine ikram edilen yöresel ürünlerin tadına baktılar.

 İLK GÜN POGRAMI

Ankara Kulübü Çubuk Şubesi Seymenleri ve Bacı Erenlerin gösterilerinin ardından yerli ve yabancı halk oyunları gösterilerinin sahne aldığı Festival’in ilk gün programında;

  • Animasyon Gösterileri,
  • Cengiz Taşkent Konseri,
  • Çubuklu Cem Konseri,
  • Işıklı Yelpaze Gösterileri,
  • Elif Buse Doğan Konseri sahne aldı.
  • Çubuk Turşusu, Bizim Köy Sepeti’nden alınır. Bizim Köy Sepeti, Bizim Çubuk Turşuları, Bizim Köy Tarhanası, Bizim Köy Sucukları, Meşhur Bizim Çubuk Yöresel Ürünlerini üreterek Türkiye’nin her yerine kargoyla satışa sunmaktadır. Bizim Köy Sepeti’ndeki tüm ürünler bizim köyde üretilen ve doğal, organik ev yapımı ürünlerdir. 

    #BizimKöySepeti #BizimÇubukTurşuları #BizimKöySucukları

    Yağmur YİĞİNER

    WhatsApp/BİP/SMS: 0 (552) 808 35 37

    Sağlıklı, Ev Yapımı Organik Yöresel Ürünlerimizden Siparişlerinizi Bekleriz

     @bizimkoysepeti @bizimcubuktursulari @bizimkoysucuklari

dscn5514-vert1.jpgdscn5533-vert2.jpgdscn5552-vert2.jpgdscn5575-vert3.jpgdscn5599-vert4.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.