10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali başladı

10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali başladı

Çubuk'ta, 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı.

2img_3872.jpgGazi Üniversitesi Çubuk Yerleşkesi önünde başlayan kortej yürüyüşüne, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Pakistan Büyükelçisi Muhammed Haroon Shaukat, Afganistan Kültür Ataşesi Halilullah Rasuli, Slovakya’nın Sabinov Şehri Belediye Başkanı Peter Molcan, çok sayıda milletvekili, çeşitli kurumların ilçe yöneticileri, vatandaşlar ve festival için ilçeye gelen yabancı gruplar katıldı.

2img_3565.jpg2img_3715.jpgAnkara Bulvarı ve Atatürk Caddesi boyunca yürüyen kortejdekilere, yol boyunca stant açanlar sevgi gösterisinde bulundu. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü ve seğmen ekibi eşliğindeki yürüyüş, Atatürk Parkı'nda sona erdi.

Eski Şabanözü kavşağında oluşturulan festival kapısı önünde kesilen kurdeleyle başlayan festival açılışında Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, festivalin bu yıl onuncusunu düzenlemekten mutlu olduklarını söyledi.              

2img_3813.jpgFestivalin herkes tarafından "benim festivalim" olarak kabullenildiğini belirten Acehan, şöyle devam etti:

"Festivaller de canlı bir organizma gibi zamanla gelişerek değişime uğramalıdırlar. Bu nedenle biz bu yıldan başlayarak, festivalimizde bazı değişikliklere gideceğiz. Kültürel değerlerimiz başta olmak üzere ilçemizdeki diğer yöresel ürünleri de festivalimizin içerisine katacağız. Artık sınırlarından taşarak Türkiye’de bir marka haline gelen Çubuk Turşumuzu, bir dünya markası haline getirirken, diğer ürünlerimizde de turşuda olduğu gibi ekonomimize katkı sağlaması için bir dizi çalışmalar başlattık. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu konudaki gelişmeleri de hep birlikte göreceğiz.’’

2img_2723.jpg

Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ortak Türkçe konuşma zamanı geldiğini, festivalin bunun bir başlangıcı olacağını dile getirerek, "Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Türk halkları, Türk milletleri birbirini buldu. Artık Türk milletlerinin birbirleriyle kaynaşma zamanı ve ortak Türkçe kullanması zamanı geldi. Böyle festivallerde ve böyle etkinliklerde sık sık buluşmalıyız. İnşallah ortak dilimiz, ortak dinimiz ve orak geçmişimizle birbirimizle kaynaşacağız. Artık Türk halkları arasında, milletleri arasında savaşlar olmasın. Hep beraber böyle etkinliklerde ve barışta bulunalım’’ dedi.

2img_3687.jpgAK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı, belediyelerin birçok yerde festivaller yaptığını, bu festivallerden elle tutulur, aranılan, arzu edilen, gelip bir şeyler alınan ve gidilmek istenen bir festivalin Çubuk Turşu ve Kültür Festivali olduğunu söyledi.

Festivalin hazırlanmasında emeği geçen ve katkı veren herkese teşekkür eden Şanlı, "İlk festivalden bugüne kadar tüm festivallere katıldım. Bugün de burada 10’uncu festivalimizi birlikte gerçekleştiriyoruz. Gerçekten diğer il ve ilçelere göre çok daha kalabalık, çok daha talep gören, daha fazla insanın katıldığı bir festivali gereçekleştiriyorsunuz" şeklinde konuştu.  

 2img_3873.jpgKültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, festivalde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bundan sonraki festivallere Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak inşallah daha çok katkı vereceğiz’’ dedi.     

2img_3839.jpgÇubuk Kaymakamı Cemal Şahin de festivale yoğun katılımın olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahin, Çubuk festivalinde emeğin, alın terinin semeresinin alındığı yer olduğunu vurguladı.

2img_3813.jpgKonuşmaların ardından açılışa katılan protokol üyeleri alanda kurulan ikram çadırını ziyaret ederek, burada kendilerine ikram edilen yöresel ürünlerin tadına baktı.

Festivalde, Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, Güney Kore ve Japonya Büyükelçilikleri tarafından ülkelerini, gelenek ve kültürlerini tanıtan stantlar açıldı.

Yurt içinden birçok il ve ilçenin halk danslarının yanı sıra, Tacikistan,  Güney Kore ve Bosna Hersek’ten halk oyunu ekipleri, dans gruplarının katıldığı festival dört gün sürecek.

2img_3775.jpg2img_3862.jpg2img_2723.jpg

acilis-vert.jpg

 
Kaynak: Haber Kaynağı
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.