10. SOKAK’TA OTOPARK VE KÖYLÜ PAZARI OLMAZ

10. SOKAK’TA OTOPARK VE KÖYLÜ PAZARI OLMAZ

10. SOKAK’TA OTOPARK VE KÖYLÜ PAZARI OLMAZ

                                                    Şuayip YAMAN

 

Haber-Yorum

 

Belediye yetkilileri, 10. Sokağın ‘Salih Usta’nın Yeri’nden sonraki alanın, sol tarafını “Ücretli Otopark”, sağ tarafını (Çubuk Çayı’nın bitişiğini) ise “Köylü Pazarı” olarak düşünüyormuş.. Köylü Pazarı’ndaki yerlerin çekiliş bile yapılmış..

                                                          

Ücretli Otopark 7. sokağın köşesinden başlayacak, Uğrak İşkembe ve Paça Salonu’nda (Meşhur Çorbacı Muzaffer Yanık’ın Yeri” nde) bitecekmiş.

 

Köylü Pazarı da;  10. Sokağın sağ tarafında (Cevher Market’e giden demir köprünün girişinden) kameli yelerin bulunduğu yerden başlayarak, Uğrak Çorbacısının karşısında sona erecekmiş.

 

Otopark olarak düşünülen 10. Sokağın sol tarafındaki binaların alt katlarında işyerleri, üst katlarında ise meskenler var. Ücretli otopark bu işyerlerinin önündeki kaldırımların hemen bitiminden başlayacakmış. Vatandaş aracını buraya park edip köylü pazarından alışveriş yapacakmış, o zaman şu soru akla geliyor vatandaşı düşünüyorsunuz da Perşembe Pazarı’ na da böyle bir uygulamayı yıllar önce başlatmadınız ve yıllarca her tarafını trafiğe kapadınız?

 

Köylü Pazarı’nda ücretli otopark olarak düşünülen alan alsa alsa 30 araç alır. Buraya aracını park eden bir vatandaş, aracını parktan nasıl ne zaman ve nasıl çıkaracak? Çünkü bu alan çok dar. Üstelik kim işyerinin ve evinin önüne araç park ettirir?

 

Araçlar bu otoparka nasıl, girip çıkacak? Aracını bu işyerlerinin önüne park eden insan aracını bırakıp gidecek, diyelim ki akşam da dönecek, bir de işyerine toptancı geldiğini düşünelim, toptancı aracını nereye park edecek, işyerine nasıl sevkiyat yapacak? Bu uygulamaya kim tahammül edebilir? Üstelik bu işyerlerinin üstünde oturan mesken sahipleri balkonlarına çıkıp, nasıl oturacaklar? Burada yapılması düşünülen hizmet değil, cezalandırma olur.

 

Belediye yetkilileri bunları hiç düşündü mü?

 

Keza Köylü Pazarı olarak düşünülen yer de öyle.. Köylü pazarı olarak düşünülen alandaki o güzelim  kameli yeler ve içindeki oturaklardan bir hafta sonra eser kalmaz. Üstelik akşamları buranın güvenliğini nasıl sağlayacaksınız?   

 

Şimdilerde burada insanlar oturuyorlar.  Daracık yere ne otopark olur, ne de Köylü Pazarı olur. Bu uygulama ile buradaki esnafı ve apartman sakinlerini cezalandırmış olursunuz.

 

Oldu olacak 10. Sokağın Çubuk Ulus Turşuları istikametinde Ebu Cafe ve Bistro, Gordon Cafe ve Izgara ile Salih Ustanın Yeri’ni ücretli otopark yapabilir misiniz? Yapamazsanız, o zaman o sokaktaki diğer işyerlerini cezalandırmış olmuyor musunuz?

 

Köylü Pazarı olarak düşünülen yer, olsa olsa Çubuk Çayı boyu (Elmacı Market’e kadar) kafeterya ve çay bahçesi olur. Buralarda ki kameli yeleri müstecire verirsiniz, verdiğiniz gibi de sapasağlam alırsınız.

 

10. Sokak oto park olmadığı halde şu anda bile kilitlenmiş durumda, Ücretli otopark olduğunda gerisini artık  siz düşünün!..Diyelim ki burasını ücretli otopark yaptınız. Giriş, çıkışı nasıl düzenleyeceksiniz?

Keza ilçedeki sokak ve caddelerin tamamında bu tür manzaraları görmek mümkündür. O zaman her sokak ve caddeyi ücretli otoparka dönüştürün. Çünkü ilçenin her sokak ve caddesi şu anda ücretsi otopark (daha önce konuyla ilgili birkaç yazı yazmıştım.) Bu suretle 50’ye yakın gence POS makineleri verin araçlara park ücreti keserek hem Belediye’ye para kazandırsınlar, hem kendilerine harçlık kazansınlar ve hem de araç sahipleri her gün 80-160 lira park cezası vermekten kurtulsun.. Yoksa sadece bir sokakta ücretli park uygulaması yapmakla hiçbir şeyi çözemezsiniz. 

 

Kentin merkezinde otopark olmaz. Böyle bir uygulama labirente dönüşen ilçe trafiğini tamamen içinden çıkılmaz hale düşürür. Adeta çıkmaz sokak yapar.

 

Yeşil Çubuk Parkı’nın çevresi, eski Millet Parkı’nın Adliye’den sonraki bölümü (Yunus Emre Anadolu Lisesi’nin karşısı)  ile Eski Terminal’ in bulunduğu yer otopark olarak düşünülebilir. Çünkü buralarda otopark için müsait arazileri bulmak mümkün..     

 

Ayrıca Yunus Emre Anadolu Lisesi’nin karşısı Köylü Pazarı olabilir. Buralar otoparka da müsait..

 

                        Park Taksi 10. Sokağın Köşesine Taşınmalı..

                                  

‘Park Taksi’ sıkışık olarak hizmet verdiği 2. Sokak’tan, Köprü’nün ayağında münasip bir yere taşınabilir.

 

Otobüs güzergâhının değişmesi sonucu EGO ve Özel Halk Otobüsleri ile dolmuşların tekrar Atatürk Parkı’nın önündeki caddeden geçmesi üzerine yolcu kuyruğu; zaman zaman eski Askerlik Şubesi’nin bulunduğu yerden 2. Sokağın yanındaki işyerlerinin önüne kadar uzuyor.

 

Park’ın karşısındaki bu cadde karşılıklı araç oto parkıyla zaten içinden çıkılmaz bir halde.. Buna birde yeni dolmuş ve otobüs güzergâhı eklenince buyurun cenaze namazına..

 

Atatürk Parkı’nın önüne ve karşısına iki cep yapılıp durak haline getirilebilir.

 

Örneğin; Atatürk Parkı’nın önündeki yaya kaldırımı 3 metre, karşısındaki işyerlerinin bulunduğu 7 metrelik yaya kaldırımı da 4 metre geriye çekilip ‘cep’ yapılabilir. Bu suretle dolmuş ve otobüslerin rahatça yolcu indirip-bindirmeleri sağlanabilir.

 

Şimdilerde otobüs ve dolmuşlar bu caddede yolun ortasında yolcu indirip-bindiriyor. Bazen iki otobüs karşılıklı olarak yan yana geldiğinde ortaya acayip manzaralar ortaya çıkıyor.

 

Cep uygulaması sonucu 2.Sokak’ta bulunan ve sıkışık olarak hizmet veren Park Taksi’de buradan alınıp Köprünün ayağında bir yerde hizmet verebilir. Buraya 6. Sokak’taki gibi bir yazıhane yapılır. Ve 2. Sokak’taki Park Taksi buraya taşınırsa 2. Sokağın trafiği de rahatlamış olur. Park Taksi için en uygun yer 10. cadde’nin köprü ayağında bulunan yerdir.

 

Park Taksi, Köprü’nün ayağına yakın bir yerde hizmete girerse, 6. Sokak’ta bulunan ‘Merkez Taksi’ gibi bir de kapalı bir yazıhane yapar ve modern bir şekilde hizmet verir. Böylece 2. Cadde de rahatlamış olur. 

 

Şehrin merkezinde otopark olmaz. Eğer olursa vatandaşlar şehrin her yerinde otopark ister. İnsanları bu kadar rahata alıştırmayın. O zaman şimdilerde de olduğu gibi insanlar 30 metre uzaklıktaki bir bakkal ve markete bir kibrit, bir ekmek, bir çiklet almak için araçla giderler.

 

Aslında her sokak ve cadde tek yön olmalı.. Kentin merkezi de yayalara mahsus olmalı. Yayalar rahatça gezmeli ve yürüyerek alışverişlerini yapmalı. Çünkü Avrupa ve ABD de ulaşım metro ile sağlanıyor, yer üstü tamamen ise yayalara ait...

Başkan Dr. Tuncay Acehan, ‘Festival Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı açıklamada , “Çubuk’u turizm üssü haline getirmek istiyoruz ve bu noktada ilçemizin potansiyellerini ön plana çıkaracağız” demişti.

Bu sözünü ne zaman unuttu? Bu işi turistik yerlere otopark yaparak mı gerçekleştirecek?

10. Sokak olsa olsa Elmacı Market’e kadar mesire alanı olur. Keza; 10. Sokağın karşısındaki bazlamacıların bulunduğu yerden Adliye’ ye kadar olan ve atıl durumda olan güzergâhta yine mesire alanı olur. Örneğin Adliye’nin önündeki yeşil ve boş alan ile onun simetriğindeki yer alan Sevgi Aile Çay Bahçesi’nin çevresindeki alan müstecirlere verilirse hem güvenliği ve temizliği bu işyeri sahiplerince sağlanır. Hem ilçe halkı huzur ve güven içinde buralarda oturur ve gezer. Hem de Belediye bir ek gelir elde eder.

10. Sokağın ortasına Köylü Pazarı ve Ücretli Otopark yaparsanız, bu yöre esnafını cezalandırmış, aynı zamanda da çifte standart uygulamış olursunuz. 

park01-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.