1 KASIM SEÇİM ANALİZİ

İŞTE ANALİZ...

Şu an için AKP yüzde 35-40, CHP 25-30, MHP 15-20, HDP ise 10-15 arasında geziyor.

Seçimlere iki ay var.Çok şey değişebilir. Bize göre 1 Kasım'ın galibi CHP olacak.

7 Haziran'da HDP barajı geçmeseydi ya da hiç seçime girmeseydi, AKP daha o zaman tek başına iktidara gelecek oy oranını yakalayacak ve bu erken seçimler de hiç olmayacak ve konuşulmayacaktı. AKP'nin bütün hesaplarını HDP bozdu. Bir de barajı geçince AKP iktidardan düştü.

Ama yine birinci parti çıktığı için hükumeti bırakmadı.Önce hükumet kurma görevi aldı, koalisyon görüşmeleri yaparak iktidarda kaldı.Sonra erken seçim kararı aldı ve seçim hükumeti olarak seçimlere kadar iktidar olmaya devam edecek. Zaten AKP'nin planı da buydu.7 Haziran'dan 1 Kasım'a kadar beş ay daha...

Erken seçime hazırlık olarak da AKP'den HDP'ye kayan yüzde altılık oyu geri alabilmek için açılımı bitirdi ve PKK'ya savaş açtı. Açıkçası bu durum,açılımdan hiç de hoşnut olmayan Kahraman Ordumuzun da işine geldi.

Yıllardır gözlerinin önünde her türlü taşkınlığı yapan ve açılım ortamında güç kazanan PKK'yı açılım nedeniyle vurması engelleniyordu.Eli kolu bağlıydı.İşte şimdi vurması gerekiyordu ve vurdu.

Zaten 7 Haziran seçimleri de güneydoğuda demokratik sonuçlar doğurmamış ve halkın oy kullanması PKK'lılar tarafından engellenerek sandıklara toplu HDP oyları atılmış ve HDP kazandı diye tutanaklara geçirilmişti.Operasyonların bir amacı da güneydoğuda seçimlerin PKK baskısı olmadan yapılmasını sağlamaktı.

Diğer taraftan AKP, MHP'nin oylarını da bu operasyonlarla almayı ya da en azından 7 Haziran'da MHP'ye kayan yüzde üçlük oyunu geri çağırmayı hedefliyordu. Operasyonlar buna katkıda bulunacaktı.Son anda diğer atılımlarını da yaptı ve Tuğrul Türkeş'i transfer etti.


Tuğrul Türkeş MHP'ye zarar verdi algısı oluşsa da aslında Devlet Bahçeli'nin liderliğini pekiştirdiğinin farkına da varamadılar.Artık MHP'de Devlet Bahçeli gerçek bir Başbuğ konumuna yükseldi. Ve Türkeş'in siyasi geleceği de onun elinde. Atacak partiden ve AKP aday gösterecek. Bu kadar basit. 

Ama bu durum AKP ve MHP'nin oylarını nasıl etkileyecek? Bize göre asla MHP aleyhine olmaz. Tam tersine Bahçelinin liderliğini eleştirenler de tartışmasız kabul edeceklerdir. Yani MHP lider sorununu çözmüştür. (Bazılarına göre böyle bir sorun vardı ve MHP bu yüzden bir türlü atılım yapamıyordu.)

Devam...

(Yazının buraya kadar olan kısmını bir hafta önce yazmıştık.İnternet kesilince kalanını kaydetmemiş.Yeniden yazıyoruz.)

Devam...

Gelelim CHP'ye. 
Bize göre 1 Kasım seçimleri AKP açısından 7 Haziranı aratan bir seçim olacak. CHP, 7 Haziran sonrası şunu gördü:

AKP'yi iktidardan indirmek için tek başına hükumet kuracak çoğunluktan etmek yeterli olmuyor.Birinci parti olduğu müddetçe AKP iktidarda kalacak. O halde ne yapıp edip CHP'yi birinci parti yapmanın yolunu bulmalı.

Emperyalistlerin planı ise hazır. AKP ile başlatılan ve AKP ile bitirilen "AÇILIM"ı şimdi de CHP ile devam ettirmek istiyorlar. CHP buna zaten dünden razı.

PKK da köşeye sıkıştı ve elinden gelen her türlü yola başvurup "Açılım'a "geri dönmek istiyor.
Artık AKP ile dönmek de mümkün değil. 

Yapılacak olan CHP-HDP gizli ittifakıdır. Yani PKK, 7 Haziran'da HDP'ye oy verenlerin 1 Kasımda CHP'ye oy vermelerini isteyecek. CHP'nin % 26 oyu vardı. HDP de % 14 aldı.Toplamı % 40 ediyor.
Yani birinci parti olma ihtimali var.

Peki bu ittifak nasıl olabilir?

Eğer CHP ile HDP açıktan seçim ittifakına giderlerse CHP'nin hedeflenen % 40 oyunun CHP kanadından % 5'i MHP'ye kayar ve CHP, HDP ile birlikte % 35'i geçemez. 

Ama ittifak gizli olursa iş değişir. Şöyle ki:
PKK, HDP'nin seçime girmemesini, onun yerine güneydoğuda bağımsız adaylarla girilmesini ve ülkenin diğer yerlerinde CHP'nin desteklenmesini isterse CHP'den MHP'ye kayacak oylar da engellenmiş olur ve ittifak da açıktan reddedilerek % 40 gerçekleşebilir. Bizim öngördüğümüz plan da budur.

Bir parantez:
( CHP'yi mi destekliyorsunuz? Hayır.Bizim siyasi görüşümüz bellidir ve bu seçimde de MHP'yi destekleyeceğiz İnşallah. Ama duygu başka, gerçekler başkadır.Burada gerçekleri tahmin etmeye çalışıyoruz.)

1 Kasım'da AKP birinci olsa ne değişir? CHP birinci olsa ne değişir?

Bir defa; AKP de birinci olsa, CHP de birinci olsa hükumet yine kurulamaz.Delili 7 Haziran'dır.

Çünkü 7 Haziran sonrası hükumet kurulamamış ise sorumlusu ne CHP'dir ne de MHP.

Tek sorumlu AKP'dir.Çünkü AKP zaten hükumet kurmak istemedi.Eğriye eğri, doğruya doğru.

İşte ispatı:

Koalisyon görüşmeleri sonrası Kılıçdaroğlu ne dedi? 

"AKP bize hükumet kurma teklifi yapmadı" dedi. Teklif yapılmadıysa nasıl kurulacak? 

AKP'nin dediği "Eğer bizimle bir koalisyon hükumeti kurmak isterseniz nasıl bir hükumet düşünür, ne gibi taleplerde bulunursunuz" sorusudur. Ve görüşmelerde de bunlara cevap aranmıştır.

Aynı şey MHP için de geçerlidir. CHP de MHP de benzer şartları öne sürünce AKP'den her iki partiye de koalisyon teklifi gelmemiştir. Kurmayan AKP'dir. 

1 Kasımda birinci olursa nasıl kuracak? Yine oyalama taktikleri ile bir kaç ay daha iktidarda kalmayı ve yeniden bir erken seçime daha gitmeyi planlayacaktır.Yani 1 Kasım, 7 Haziran'a resetlenecektir.

Peki CHP birinci olursa hükumet neden kurulamaz?

Çünkü ilk önce AKP'ye gidecektir ve AKP'de "Siz bizimle kurmadığınız için biz bu hale düştük, biz şimdi niçin sizi yükseltelim niyetini "Milletimiz AKP'ye ana muhalefet görevi vermiştir" kamuflajına sığınarak reddedecektir.

Kabulün ise tek şartı vardır o da 7 Haziran sonrası muhalefetin AKP'ye koştuğu şartların iktidar partisi CHP tarafından kabul edilmesidir. Yani CHP iktidarda AKP'ye teslim olursa CHP-AKP Koalisyonu da kurulabilir.

MHP açısından 1 Kasım sonrası iktidar hesapları ise 7 Haziran'da olduğu gibi olacak ve MHP tek başına iktidara gelinceye kadar asla koalisyona girmeyecektir. Bize göre MHP bu konuda haklıdır. 

Çünkü bu güne kadar koalisyonlarda yer almış ve ortaklarının icraatlarından sorumlu tutulmuştur. APO'nun asılmasının askıya alınmasına da şerh koymasına rağmen yani askının o zamanki ANAP-DSP ikilisinin icraatı olmasına rağmen MHP'ye fatura edilmek istenmiştir.

Daha sonra yasal düzenleme AKP tarafından yapılmış olmasına rağmen MHP yine de bu iftiralardan kurtulamamıştır.Çamurun izi kalmıştır. İşte bu nedenle MHP artık TEK BAŞINA İKTİDARA GELİNCEYE KADAR KOALİSYONLARA GİRMEYECEKTİR.

1 KASIM SONRASI SİYASİ İSTİKRAR NE OLUR?

Bu konu daha uzundur ama kısaca sivil siyasetin sonuna gidildiğini de söyleyebiliriz.Ya merkez sağda AKP'nin dağılmasıyla yeni oluşumlar çıkacak ya da siyasi istikrar olmayacaktır. 

Önceki bir yazımızda 7 Haziran sonrası koalisyon hükumetinin AKP-CHP ve MHP arasında kurulması ve Milli mutabakat hükumeti olarak öncelikli olarak ülkeyi tehdit eden PKK/PYD, IŞİD gibi terör örgütlerinin sırasıyla yok edilmesi gerektiğini ve ABD-Rusya arasında patlak verecek 3.Dünya Savaşına, henüz başlamadan ACİLEN hazırlanılması gerektiğini ifade etmiştik.

1 Kasım yaklaştıkça ortaya çıkacak gelişmeler bu önerinin ne kadar elzem olduğunu da gösterecek.

Ama bu ülke sahipsiz değil.Çünkü Albayrağımız Ukabın manevi, Ukab da Albayrağımızın maddi koruması altındadır İnşallah.
 

Bu yazı toplam 7171 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum